New England Patriots az én szememmel

Vigyázz, kész, rajt... Ma kezdődik az alapszakasz!

2017. szeptember 07. - topin

Eljött az idő és ma éjjel a Patriots-Chiefs meccsel kezdetét veszi az idei NFL szezon. Minden meccs előtt okoskodok kicsit, mit várok a találkozótól, és melyik játékosoktól remélek meghatározó pillanatokat. Az első összecsapáson a Kansas ellen nagy csatát várnak a szakértők, hiszen a Főnökök az egyik legstabilabb csapat az egész ligát tekintve évek óta. Lássuk, miben látom én a csapat esélyeit, és mire kell figyelni az ellenfél részéről.

Kansas City Chiefs Defense vs New England Patriots Offense

 Mindenki azt gondolja, hogy kemény feladat elé állíthatja a Kansas City a Hazafiakat az első mérkőzésen, és ennek bőven lehet alapja is, ismerve Andy Reid csapatának védelmét és elmúlt évekbeli eredményeit. De azt kevésbé taglalják a szakírók, hogy valójában ez egy olyan matchup, ahol a Patriots erényei dominálhatnak mind támadó, mind védő oldalon. Ezért aztán én egy simább összecsapást várok, de ezt nem feltétlenül a pont különbségre értem. Egy megnyugtató 10+ pontos győzelmet, ahol a harmadik negyed közepétől már végig két labdabirtoklásnyira leszünk az ellenféltől és egy percig sem fog veszélybe forogni a győzelem.

 

 A Kansas front7 életveszélyes, ha a pass rusht nézzük Justin Houston vezetésével és a futás ellen is jól muzsikálnak. A secondaryben is playmakerek találhatóak, hogy csak Peters és Berry nevét említsem. Akkor mégis, hogy dominálhatna a Pats Offense egy ilyen beton kemény védelem ellen? Nos, mi kevésbé vagyunk hatékonyak a mély passzok terén, és arról sem vagyunk híresek, hogy futó csapat lennénk. Így ami a Chiefs Defense erőssége, azt mi könnyen ellensúlyozhatjuk a Pats támadósémájának erősségeivel. Ez pedig egy gyors rövid passzos játék, amivel pont a passrusht tudjuk kivenni az ellenfél játékából. Ráadásul, a passz siettetés ellen egy hatodik falembert is beszoktunk vetni, ha nagyon döcögne az alapjátékunk miatta. Gronkowski és Allen a két tight end is kifejezetten jól jönnek majd ezekben a szituációkban az irányító védelmében. Ha pedig sikerült megvédeni Tom Bradyt legalább annyi ideig, hogy az alapjátékunk működjön, akkor megalapoztuk a győzelmet. A Chiefs védelem gyenge pontja talán a linebacker sor passz elleni hatékonyságában mutatkozik meg, erre pedig alapozhatunk az offense játékoknál. Pont ez az erősségünk, hogy ezeket a zónákat támadjuk, emberfogás ellen pedig itt alakítsunk ki olyan felállásokat amik nekünk kedveznek. És pont ezekben a játékokban lubickol igazán Josh McDaniels támadó koordinátor alakulata. Rendkívül sok tere nyílhat így James White, Dion Lewis futó kettősnek, akik laikusoknak is szembetűnő sebességkülönbséggel közlekednek majd a pálya középső szakaszában, amikor az ellenfél picit lomhább linebackereivel kerülnek szembe. És keresni fogjuk ezeket a játékokat, akár úgy is, hogy a vonal mellett szélső elkapóként állnak fel a kihúzódó linebackerrel kialakítva egy kedvező párosítást. A Tigth Endjeink is lubickolhatnak a Kansas Defensive Line mögötti területen, a linebackerek ellen ők is elég jól teljesíthetnek. A Chiefsnél Eric Berrynek lesz fontos feladata ezeknél a játékoknál és akármekkora sztár is, azért Gronkowski ellen senkinek nincs könnyű dolga. Ha pedig Gronkra nagyon figyelnek, az teret adhat a törpéknek (Lewis,White)  és a slot receivereknek és ugye ebben rejlik a Pats offense ereje. Hogan és Amendola biztosan bemutat pár szép elkapást az este folyamán. Ha pedig nagyon erre figyelne a védelem, akkor Cooks vagy újonnan szerzett Dorsett mélységi fenyegetést is jelent egyből, ha egy az egyben maradnak Safety segítség nélkül. Ezek alapján azt gondolom, hogy ami az ellenfél erőssége ezen az oldalon, azt mi könnyebben orvosoljuk, lévén hogy az alapjátékunk is erre hajaz, amit itt játszanunk kell. Ellenben a védőknél a gyengeségeik találkoznak a mi erősségünkkel és így ott nehezebb dolguk lesz a vendégeknek.

Kansas City Chiefs Offense vs New Enland Patriots Defense

A labda másik oldalán is hasonló a helyzet a megítélésem szerint. Amiben a KC erős, vagyis egy stabil futójáték mellett egy lassú támadásvezetés mellett biztonsági passzjáték Alex Smith vezetésével, aki minimális kockázatokat vállal csak fel. Nem kell tehát attól tartani, hogy jön egy gunslinger QB aki majd dobálja a mély bombákat és közben a boxot is tele kellene tölteni, mert amúgy futásban is életveszélyesek. Jövőre Mahomes irányításával már nem írnék le ilyesmit a Főnökök támadósorával kapcsolatban az biztos. De idén még Smith vezeti az egységet. Szóval igazából, ha a futást fogjuk, akkor nagy bajunk nem lehet. Márpedig az offseasonben történtek azt mutatják, hogy alapból akarjuk fogni a futást és inkább ez az első számú szempont, hogy ellenünk ne fusson senki érdemlegesen. Aztán, majd ha passzol az ellenfél, akkor talán generálunk valami nyomást, ami a kivételesen ígéretes secondary segítségével megfékezi az ellenfelek haladását a levegőben. Egyelőre a passz siettetés tűnik a leggyengébb láncszemnek nálunk, de talán a Kansas az a csapat, amelyik ellen nem is ennek kell a fő fegyvernek lenni. Szóval, ha az újonc Kareem Hunt vezette futójátékot megfogjuk, akkor Smith bele lesz kényszerítve a rizikósabb passzokba és reményeim szerint sok 3rd and long szituval találja magát szembe. Nyilván nekünk jól jött az első számú futó Spencer Ware sérülése, aki ugyanazon a napon sérült meg, mint nálunk Edelman. Érzékeny veszteség mindkét oldalon.  Ha passzjátékra kényszerülnek, akkor ott előnyben vagyunk, mert a Kelce,Hill,Conley trió számít igazán opciónak náluk. Márpedig mindenkire van emberünk. Chung ugye elég jól szerepel tight endek ellen, Gilmore vs Conley és a Butler vs Hill (ide Safety segítséget tudok elképzelni, mert Hill azért betyár gyors egy gyerek) párharcokban jelentősen tudjuk limitálni őket. Gilmore talán mehet Kelcevel is, akkor pedig Rowe juthat Conleyra, de ez is egy kedvező felállás nekünk. Legalábbis kevésbé cidrizek tőle, mint teheti egy KC fan a mi matchupjainktól amiket már vázoltam. Tehát bármennyire is erős és jó csapatnak tartom a Kansas City-t, és azt gondolom harcban lehetnek a végsőkig a csoportgyőzelemért, és legrosszabb esetben Wild Card körben a playoffba is jutnak, de ez ellenünk nem fog kiütközni. Amiben mi jók vagyunk elől-hátul abban pont kitudjuk oltani az ellenfél erősségeit, vagy dominálni tudjuk kiaknázva a gyengeségeit. A következő héten a Saints ellen, ahol Drew Brees dobál majd, ott teljesen más védőjátékokra lesz szükség és nem is leszek ennyire optimista a védelemmel kapcsolatban.

Special Team

Sok múlhat a rúgókon, mert azt gondolom a Chiefs inkább mezőnygólokkal tud csak operálni, és ha valahogy limitálni tudnának minket a haladásban, akkor a 2 rúgó közti különbség hozhatja meg a sikert. itt Gostkowski nem konzisztens játéka miatt nem tudok egyértelműen előnyt jelenteni a hazafiaknál, de ha ezen múlna, akkor is bizakodó lennék. Gost amúgy fontos szerepet kap a kickoffoknál, ahogy Allen és a speciális csapat is a puntoknál. Amiről ugyanis eddig nem esett szó, az a szegmens a KC másik erőssége, a ST vagyis a special team. Hill révén egy olyan visszahordójuk van, akivel nehéz lesz bármit is kezdeni, ha sikerül megiramodnia, így Gost vélhetően touchbackekre megy majd mindig, ne tudjon visszahordást se kezdeményezni a vendégcsapat. A puntoknál pedig nagyon fontos lesz a hangtime, vagyis a labda levegőben töltött ideje, mert Slater, King, Bademosi, Ebner fémjelezte ST-nek oda kell érni minden punthoz és fair cathcre kell kényszerítenie Hillt.

Ez van, ha van kis területe:
https://www.youtube.com/watch?v=MlWB1VkYEUQ

ez meg akkor van, ha nincs területe, de egyetlen pillanatra határozatlan vele szemben a védő.
https://www.youtube.com/watch?v=UKxIs_ehWyc

 Ha ezt a fegyvert kihúzzuk Andy Reidék lába alól, akkor nagyot lépünk előre a területszerzésért vívott harcban. Ne feledjük Belichicknek is nagy ST fétise van és most nyáron is egy rakat játékos érkezett ebbe a csapategységbe. Amire még figyelni kell Tyreek Hill kapcsán, azok a trükkös playek, reverse játékok. Hill tavaly elkapott, futott és visszahordott touchdownt is szerzett az idény folyamán és valósággal berobbant az NFL-be az újonc.

Íme egy visszahordott TD a Broncos ellen:

https://www.youtube.com/watch?v=GuCt8OqTbvY

A Meccs párosítása szerintem a Butler vs Hill csata lesz. Butlernek nagyon össze kell szednie magát és minden segítségre szüksége lesz, hogy limitálni tudja a KC offense mindenesét.

Akiktől kiemelkedő teljesítményt várok a támadó oldalon az Hogan, White, Lewis trió. Terheléstől függően Amendola, ha nem csak a kritkus 3rd downoknál kap szerepet. Illetve a tigh end corps főleg Gronkowski és ha pályára kerül, akkor Hollister is bemutathat kulcsfontosságú elkapásokat. 

 A győzelem kulcsa:
Megfelelő passz protection. Tom Brady bármekkora sztár is, a hátán fekve aligha tud pontosan passzolni.

 

A futás limitálása.

Hill nagy játékainak megfogása.

 

Tipp az eredményre: 27-16

Ha ebből kettőt nem sikerül megvalósítani, akkor szorosabb lesz, de mindenképpen nyerni fogunk! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://newenglandpatriots.blog.hu/api/trackback/id/tr1112808574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása