New England Patriots az én szememmel

Ahogy a szezon alakult eddig..

2017. december 09. - topin

A szezon háromnegyedénél időszerű visszatekinteni a mögöttünk hagyott mérkőzésekre. Illetve megnézhetjük, hogy alakultak a csapat körüli dolgok és az eredményesség a szezon előtti elvárásaimhoz képest.

1.jpg

Kezdjük azzal, hogy a hétfői csoportmérkőzés előtt 10-2-es mutatóval állunk. Játszunk még mindhárom csoportellenféllel. Hétfőn Miamiban, karácsonykor fogadjuk a Bills-t egy várhatóan felfokozott hangulatú meccsen Gronk miatt, szilveszterkor pedig a Jets jön a Gillette-be egy szokásos borotválásra. Az pedig, hogy az újévet az első kiemeléssel köszöntjük-e, 2 hét múlva a Heinz Fielden a Pittsburhg Steelers elleni előrehozott főcsoport döntőben kiderül. Elég jó kilátásaink vannak, bizakodóak lehetünk, hogy a playoffban végig élvezhetjük a hazai pálya előnyét. Amennyiben a csapat megszerzi a 1st seedet, akkor azzal azt a minimális elvárásomat teljesítik, amit az offseasonban támasztottam feléjük.

1_5.png

Nézzük, hogy váltották be a reményeket az új igazolások.

Nos, ahhoz képest sok jóról nehéz beszámolni, amit vártam a hangzatos nevek érkezésekor. Bár azért nem annyira rossz a helyzet, mint ahogy azt sokan gondolják. A tigth end poszton úgy fest mellényúltunk Dwayne Allen személyében. Bár az utóbbi meccseken már sikerül egy-egy labdát úgy felé dobni, hogy abból elkapás, sőt TD is legyen. Azért ennél többre számítottunk mindannyian. Elvitathatatlan azonban Allen blokkolásban betöltött funkciója, ami jelentősen javítja a futójátékot és segíti a pass protectiont is. Úgy érzem, ezért az egy dimenzióért kicsit túl van fizetve, azonban lehet kulcs játékok fűződnek majd a nevéhez playoffban, így még nem írnám le teljesen ezt a projektet. Talán Brady a megfelelő pályára állítja végül.

2.png

A szezon közben nagy hajcihővel visszaigazolt Bennett tette amit tavaly, de sokat nem volt velünk idén. Hollister pedig nem nagyon lett bevonva az epizód szerepei alatt a passzjátékba. A Dolphins ellen megtudjuk bárki előlép-e a sorban, ugyanis Gronk nem lehet jelen eltiltása végett. A tight end játék pedig mindig fontos része a támadójátékunknak, így muszáj lenne villantani valakinek.

Az elkapó sorban Cooks csillagos ötös. Amiért hoztuk azt maximálisan kiaknázzuk. Megnyújtja, széthúzza a pályát és az irányváltásaival, sebességével nem nagyon tudnak mit kezdeni a védők. 896 elkapott yardja van eddig, ezzel 7. helyen van a rangsorban. Ezen felül 5TD elkapás is fűződik a nevéhez, valamint számtalan DPI szabálytalanság, ami után a red zone-ban vagy a goal line közelében folytathattuk a támadást. Egyértelműen főnyeremény, igaz annak is szántuk

3_cooks_0.gif

Edelman jelenléte még nagyobb teret nyithatna neki, így jövőre még inkább lubickolhat majd a mélységi játékokban. Dorsett nehezen találja meg a helyét, pedig volt, hogy csak három egészséges receiverrel rendelkeztünk és muszáj volt a pályán lennie. Mivel az amúgy is nálunk „leszereplő” és ezáltal cutra érett Brissett helyett jött, és még sikeres elkapása is van, így ő, ha kicsit is, de pluszt adott hozzá egy harmadik QB-hez képest, aki sosem került volna pályára.

A futókhoz érkezett Mike Gillislee nagyon bekezdett 3TD-t szerezve rögtön az elején. Viszont azóta mindössze egyet tudott összehozni. 355 yardja van idén. Több rövid yardos szituációt képtelen volt megoldani, illetve a labdát is elhagyta egy ízben, amit nem szokott jól fogadni Belichick mester. Hetek óta nem használjuk és esélyeit a visszakerülésre rontja, hogy a másik 2 futó parádézik hétről-hétre. Így rá is térhetünk az újabb nagy fogásra, aki nem más, mint Rex Burkhead.

4.gif

Egyértelműen átvette az erőfutó szerepét, a rövid yardos szituációkat rábízza a csapat, Ő pedig nem is okoz csalódást ezeknél. 244 futott és 204 elkapott yardja van eddig, 6TD.vel megspékelve. Előszeretettel használjuk a slotban passzjátékokra, és kifogástalanul oldja meg ezeket a szituációkat is. A rotáció nagyon fontos eleme, akivel színesebb és megbízhatóbb lett a támadósorunk.

Na és akkor jöjjön a védelem új tagjainak értékelése.

Ealy-től hamar elköszöntünk, így a passz siettetés erősen kérdéses maradt. A Jetsnél elég jól játszik, így nyugtázni kell, hogy azon kevesek egyike, akiket nem sikerült beépíteni a rendszerbe. Mindössze 8 draft helybe fájt, így ez bőven a vállalható veszteség kategóriába esik. Rivers megsérült ugye az újoncok közül, így nem láttuk mennyit tud javítani a pass rushon. De majd jövőre nagy reményeket fűzök hozzá. Guy-tól én többet vártam belső nyomás terén, amivel megkönnyíthetnénk a defensive endek helyzetét is. A várakozásaimtól elmarad, de legalább a futás ellen jól muzsikálunk középen. A másik újonc Wise, hozza amire számítani lehetett tőle, sőt talán kicsit többet is. Konkurencia híján nagyobb szerepet kap, mint vártuk, de sikerült belenőnie a ráadott kabátba. A sorban a következő játékosnál volt fújolás, prüszkölés, köpködés alaposan a szezon elején, de elég határozott választ adott a kétkedőknek. Stephon Gilmore az utóbbi mérkőzéseken szó szerint teljesen leradírozza az ellenfelek legjobb elkapóit és mindezt szabályos eszközökkel. Nem dobálnak rá agyba-főbe sárga zászlót szabálytalanság miatt.

1111.jpg

Nyilván a teljesítménybeli párforduláshoz nagy köze van annak a ténynek, hogy Bill Belichick és/vagy Matt Patricia belátta az első 4-5 mérkőzésen (és a preseasonben) előadott séma nem fog működni akármeddig is videóznak a játékosokkal. Feladtuk végre azt a zónázós katyvaszt és átálltunk egy többnyire emberezésen alapuló védekezésre, ahol Gilmore, Butler és Jo.Jones szorosan az elkapókra tapadva igyekeznek megakadályozni az elkapást. Jó látni, hogy végre van shutdown cornerünk aki felé vagy nem is tudnak/mernek dobni, mert olyan szoros coverage-t biztosít, hogy nincs sok esély a sikeres passzra vagy nagy kockázata van a kísérletnek is. Illetve ha pedig dobálnak rá, mint legutóbb a Bills meccsen, akkor nulla darab elkapást engedélyezett 6 célbavételnél. Ilyen azért elég régóta nem volt felénk. Jelenléte miatt nem kell azon aggódni, hogy az ellenfél sztár elkapói simán hozzák a yardokat. Ahogy Cooks az offense, úgy Gilmore leigazolása a defensenél is telitalálat! Mindketten évekre határozhatják meg a csapat sikerességét elöl illetve hátul.A cornerek között bemutatkozott még Bademosi, akit inkább speciális egység játékosnak hoztunk. És amikor kellett igen nagyot játszott. Határozottan nyereség a jelenléte és ugye Slater sem lesz fiatalabb.

A napokban kukázott Eric Lee pedig hát kérem szépen na..ez mi ez már megint drága Bill Belichick?

lee_sack_2.jpg

kkora lufi lesz belőle, ha így folytatja ez a fiú, hogy az lesz a DefLEEgate, amiért megint egy töltelék játékosból, egy meghatározó játékost épít fel a mester. Az írás elején feketén-fehéren feltűnik a legendás 55-ös sziluettje, aki az egyik kedvenc Patriots játékosom marad örökre. Nos az Ő mezében, csakis hozzá fogható játékot lehet produkálni! Íme:

A Bills gyakorlócsapatából kukázott Lee Parádézott a Buffalo ellen és egyből belopta mindenki szívébe magát. A nagyon szegényes defensive end sorban meghatározó is lehet a hátralévő időben. Nem tudom neki lenne-e pénze Super Bowl MVP-ként a nyeremény kocsi adójára (ugye Butlernek nem volt, mikor Brady neki ajándékozta a meccsnyerő interceptionért) de örömmel megtudnám ennek a felvetésnek a kimenetelét. Egyelőre kapásból felültem a bandwagonra. Mondhatni, hogy LEEsett az állam.

lee.jpg

Összességében azt gondolom, hogy bár volt mellényúlás és sikertelen elképzelés. Illetve Allen,Gillislee,Guy személyében többet vártunk, mint kaptunk, főleg előző kettőnél, a Cooks, Gilmore, Burkhead trió abszolút pozitívra billenti a mérleget.

A már címvédő játékosok közül Amendola remekül játszik idén is. 489 yardja van, 689 a hét évvel ezelőtt elért karrier csúcsa. Remélem megdönti idén és az ő ideje a playoffban jön el igazán. A futó James White 171 futott, 410 elkapott yardja is elég jó. Abszolút támaszkodhatunk rá bármikor. Dion Lewis már karrier csúcsot ért el futásban (590 yard), és scrimmage yardban egyaránt. Ráadásul úgy cikázik, mint fénykorában. Igazán nagy reményekre jogosít a futójátékunk, aminek sikerességében nagy szerepe van a jobb oldali guardnak, Shaq Masonnak. Ligaelit lett szép csendben és igen fontos láncszeme a gördülékeny futójátéknak.

mason.jpg

Hogan nem tudta betölteni az Edelman kiválásával keletkezett űrt, igaz ebben szerepet játszott az hogy megsérült. Azért így is van 438 yard elkapása. A támadó oldalon a végére hagytam a két szuper klasszist. Rob Gronkowski 849 yard és 7 TD. Úgy fest idén a rájátszásban is velünk lesz, ez pedig egy újabb reményteli szituáció.

gronk.gif

Kimagaslik a mezőnyben a tight endek között, lehetetlenség levédekezni. 3 akár 4 embert is cipel egy-egy elkapás után, ha erre van szükség a pontszerzéshez. Blokkolásban is nagyon hasznos, és a jelenléte is teret nyit a többieknek támadásban.

És hát a GOAT a sor végére. Nincsenek szavak erre az emberre.

tb_cooks.gif

40 évesen jobb, mint valaha. 3630 passzolt yard 26 TD és mindössze 4 INT. A passz átlaga 8.3 yard, aminél egyszer volt jobb egész életében (2011) és egyszer ugyanilyen mutatója volt (2007). Mondjuk ez speciel nem jó jel, és arra hajaz, hogy a Giants nyeri a bajnokságot. J) (ha valaki nem követné ennyire szorosan a sportágat, mindkét évben kikaptunk a döntőben tőlük) Szóval nem emberi, amit TB hétről-hétre előad, mindezt úgy, hogy volt olyan hét amikor Edelman,Hogan,Mitchell sem volt harcképes. Sőt Amendola is sérüléssel küszködött. De így is halad, megállíthatatlanul és elhivatottan. A legtöbb passzolt yard idén és a legjobb passer rating mutató. Félelmetes. Egy kis összeállítás az idei tevékenységéből:

Egyelőre én nem tudom elképzelni, hogy ezt offense-t megállítsa bárki a Főcsoportban, pláne amíg TB irányítja a gárdát. A Super Bowlba meg mindig utolsó támadásos meccsünk van, szóval ott bármi lehet, DEEEE idén ez nagyon jól néz ki eddig.

 Akik pedig segíthetnek benne az a teljesen más szinte lépő védelem.

def.jpg

Amióta visszatértünk a tavalyi recepthez, és hozzáadtuk Gilmore-t, azóta 14, 17, 7, 13, 16, 8, 17 és  3 pontot engedtek. Ez 95 pont 8 meccsre. Vagyis mindössze 11.8 pontot engedünk meccsenként. Úgy, hogy nincs Hightower, aki a védelem vezére lenne és úgy, hogy nincs olyan szintű passz siettetés, amit elvárnánk évek óta. Azért ez több mint parádés. Kicsit bánhatjuk a szezon eleji próbálkozást azzal a valamivel, ami miatt a statok jól leromlottak. De kit érdekel ez, ha ebben a formában maradnak és ugyanilyen hatékonyan végzik el a feladatukat. Ha lenne még egy DE a csapatban, aki nyomást helyez az ellenfél irányítójára..na de majd Rivers jövőreJ vagy Lee idén J

Ez a tavalyi rendszer már kiemelte azt, hogy nem kell feltétlenül sztárnak lennie azoknak akik helyet kapnak benne. Hiszen másol teljesen levitézlett játékosok léptek elő főszereplőkké. Van Noy idén pedig igazi vezére lett HT távollétében az egységnek. Több parádés megoldással kritikus szituációkban állt a védelem élére.

Legutóbb pedig Roberts is megcsillogtatta a képességeit. Lee is bíztatóan szállt be, igazolva hogy a rendszer kitűnő és megfelelő képeséggekel lehet benne bőven csillogni szerényebb tudással is. Trey Flowers kivirágzása még dobna egyet a hatásfokon, de én így is roppant büszke vagyok arra, hogy noname játékosokkal teletűzdelve is kiválóan játszanak.

Az edzői kar pedig abszolút elismerést érdemel a kezdeti csalódást keltő makacsság után. Hiszen sikerült belátni, idén azaz út még nem vezet sehova. Levették DMC-ről azt a nagy kabátot, amit ráadtak, meghagyták abban a szerepkörben, amiben eddig is kiegyensúlyozott volt. McDaniels minden meccsen megmutatja, hogy nem véletlenül tartják az egyik legjobb OC-nek a ligában. BB-ről meg nem lehet máshogy, csakis szuperlatívuszokban beszélni.

ctaff1.jpg

És akkor a jó öreg Dantéről még nem is ejtettem szót, aki megint bámulatosan rakja össze a falat, úgy hogy rendszeresen vannak hiányzók Tackle posztokon.

staff2.jpg

Azért van egy fájó pont is. A személyes kedvenceim egyike elhagyta a csapatot. Jimmy a 49ersnél folytatta pályafutását. bemutatkozása elég impozáns lett. Szurkolni fogok neki, játsszon ellenünk majd egy SB-t. J

jg.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://newenglandpatriots.blog.hu/api/trackback/id/tr6613467389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása