New England Patriots az én szememmel

Leiskolázva avagy a félidőben tálalt feketeleves – ahogy én láttam a meccset

2017. szeptember 09. - topin

Az NFL idei szezonjának nyitómérkőzésén a Patriots méretes pofonba szaladt bele. Ezzel megszakadt egy 105 mérkőzéses sorozat, ami jól mutatja mennyire váratlanul ért mindenkit a végkifejlet. Nem a vereség volt a legmeglepőbb az este folyamán, hanem az ezt kiváltó félidei elemzés, amiben a Főfőnök Andy Reid alaposan leiskolázta a halftime adjusmentben kiemelkedő Bill Belichicket.

remecs.jpeg

 

 A mérkőzés pont úgy kezdődött, ahogy azt vártam a beharangozóban. A nyitó driveban egyből touchdownig meneteltünk, úgy mentünk át a Chiefs elit védelmén, mint kés a vajon. Ültek a játékhívások és tökéletesen kevergettük a lapokat. Justin Houston vezette védelem képtelen volt odaérni Tom Bradyhez, aki bár már ekkor is meglepően pontatlan volt, de a kiemelkedő futójáték átsegítette a csapatot ezen a bizonytalanságon. A No Huddle offense nagyon jól működött. Gillislee 2 yardos futása pedig lezárta ezt a támadósorozatot, megszerezve így első touchdownját a csapat színeiben.  Tökéletesen dolgozott az Offensive Line és óriási helyet nyitottak a futónak.

gili1.jpg

Az első védő játékunk során pedig egyből labdát szereztünk. Gilmore elkapta a futó lábait, Richards pedig sikeresen támadta a labdát, amit aztán McCourty össze is szedett a földről.  A vendégek újonc futója, Kareem Hunt fumble-ját követően, nagyon kedvező pozícióban jöhettünk újra.

fumble.jpg

Elől-hátul parádés kezdés, gyakorlatilag az első negyed közepére magabiztos előnyt építhetünk. Kell ennél több? Azonban hiába jutottunk el a 10 yardos vonalig, egy 4th & inches szituációt nem sikerült megoldani, így pont nélkül zártuk ezt a támadást. Itt sokan vitatták a döntést, hogy miért mentünk neki negyedikre, de egy ilyen nyitó drive után, ahol a futójátékunk parádésan működött, szerintem vállalható döntés volt. Itt jegyezném meg, hogy szegény Hunt összesen egy darab labdát hagyott el egyetemi pályafutása alatt, de azt is visszaszerezte. Itt meg élete első NFL játékában elejti a lasztit. Nem egy leányálom..

A következő driveban aztán nem tudtuk limitálni a futást és Hillt, így pontokat szerzett a KC. De nem kellett kétségbeesni, mert ismét végiggyalogoltunk teljesen simán és megint negyedik és inches szituációban most a rúgást választottuk a KC 8 yardosán. Gyorsan leparancsoltuk a Kansas támadósorát  egy 3 and outtal, amit Flowers sackjével értünk el. Majd újból végigszambáztunk a pályán és Gillislee megszerezte második touchdownját is. A szambázás szándékos jelző, mert elegánsan és szemre is tetszetősen, jó ritmusban, szexin támadtunk folyamatosan. Eddig a pontig 4 támadójátékból négyszer jutottunk el minimum a 10 yardosig. Azt viszont ki kell emelni, hogy a Goal Line futásokon kívül, teljesen eredménytelenül próbálkoztunk bármivel is a Red Zoneban. Ez feltűnően javítandó helyzet. Semmi nem utalt arra, hogy baj lehet. 17-7 és Wise sackje után ismét miénk a labda 4perccel a félidő vége előtt. Megállíthatatlan támadósor, jól muzsikáló védelem. Papírforma. Még egy jó drive és nyugodtan elemezhetünk a félidőben. Ekkor azonban váratlanul jön egy 3 and out tőlünk és visszakapja a labdát a Kansas. 2perc 29 másodperccel a félidő vége előtt a saját 4 yardosán a Chiefs. Elég kedvezőtlen pozícióban vannak, de innen valahogy sikerül végigdöcögniük, több olyan szituációban is bravúrt bemutatva, amikor lezárulhatott volna a drive. És 17 másodperccel a vége előtt Kareem Hunt élete első NFL touchdownját szerezte.

felido.jpg

Ki gondolta volna ekkor, ami eztán jött.

Márpedig a második félidőben olyan szintű outcoaching történt, amire Belichick ellen kevésszer van példa. Andy Reid 2 győzelem 5 vereség mutatóval bír BB ellen, szóval nála se mindennapos, ahogy leiskolázta az évfolyamtársát az öreg Rozmár.

rozmar.jpg

Mi szoktuk nyerni a félidei elemzést, ezért fájó és szokatlan, hogy ezúttal ennyire leragadtunk és képtelenek voltunk változtatni támadásban és védekezésben is. Olyan szintű zavar keletkezett a defense oldalán, ami tán még szökő évente sem fordul elő felénk. Alex Smith a második Kansas-i támadósorozatának első kísérletével egy 75 yardos TD passzt adott Tyreek Hillnek, akire a legnagyobb figyelmet kellett szentelnünk az este folyamán. Igazából nem az a baj, hogy Hill 75 yardos TD-t szerez, ezt majd megteszi még mások ellen is az idényben egyszer-kétszer. hanem az, ahogy ezt megszerezhette. Eleve látszik a felállásból, hogy zónázni fogunk, mert Gilmore helyezkedés erre hajaz a snap előtt. De hogy mi volt a tervünk azt nem tudom, mert láthatóan a cornereknek nem kellett kísérni az emberüket végig, de a 2 safety inkább a középső területre figyel, ahol Van Noy is kóricál. A második képen jól látható, hogy mindkét corner elengedte az elkapót, mert Safety segítségre számítottak. De erről egy külön bejegyzésben hamarosan..

 hill_catch_hiba0.jpg

 

hillhiba7.jpg

Az hogy támadóoldalon is megállt a tudomány, nagyban köszönhető Amendola (6 elkapás, 100 yard) agyrázkódásának, amit vélhetően a fumblenál szedett össze, és aki addig nagyon jól pótolta a sérült Edelmant. Feltűnt rövidebb és hosszabb játékokban, szélen és középen egyaránt.

amendola.jpg

A kiesésével teljesen leredukálódott a választható célpontok száma és bezárult a pálya Tom Brady előtt. A Kansas nem nagyon küldte blitzre a linebackereket, hiszen Andy Reid is tudja, ha én tudom, hol sebezhető a csapata. Nem akart futóversenyt a szélsebes elkapó futóinkkal. 3 és 4 man rush mellett próbálta megoldani a passzsiettetést. Ezért megszállták a pálya középső részét, lezárva ezt a területet a passzjáték elől. A secondary hibátlanul emberezett így hiába volt Tom Bradynek a megszokottnál is több ideje, a szoros őrizet miatt nem volt tiszta elkapója szinte sosem.

chiefsd.jpg

Nem segítette a helyzetet, ha tight endek is besegítettek a pass protecionbe. Ilyenkor még inkább nem talált szabad célpontot Brady., főként hogy ilyenkor is csak 4 emberrel támadta az irányítót a Chiefs.Ebből a képből jól látszik, hogy felkínálják a mély passzokat, de számokon belül szeretnének lezárni minden opciót.Így pedig hiába van rengeteg ideje az irányítónak, nem tudja azt játszani, amiben kifejezetten erős.

passd1.jpg

Ezért általában túldobta a célpontokat TB, nem kockáztatva a labdavesztést. Mindenesetre még így is támadhattunk az általam várt 10 pontos harmadik negyedes előnyért,de a főnökök 14 yardosánál megint megállt a tudomány. Mezőnygólon maradtunk. És 2 játék múlva megint benyeltünk egy 78 yardos TD-t. Ami azért bosszantó, mert az pont olyan hívás volt, amire mi alapozhattunk volna. Vagyis a fürge running nack, a lomha linebackerrel szemben. Ráadásul se égen, se földön egyetlen Safety sem, aki besegíthetne. Óriási védekezési hiba ez. Megint valaki benézte ezt a játékhívást alaposan. Illetve tökéletesen hívták be a másik oldalon.

huntervs_marsh.jpg

28-27 oda, nincs semmi veszve, egy pont az semmi. Bár az inchek, yardok ma nem velünk voltak, benyeltünk 2 big playt, kiesett Hightower a védelemből, azóta kóricálnak a védőink, mint a turista a Budai Várban. Alaposan szemügyre veszünk mindent, aztán ha a zsebes meglóg az értékkel, akkor kiabálunk utána, fogja meg valaki, fogják meg tolvaj. Szépen ellopták az orrunk elől ezt a győzelmet, ami már az első félidőben a zsebünkben lehetett volna. A két kulcsember kiválásával teljesen impotens lett a támadósor és átjáró ház a védelem.

ht_serules.jpg

1-10-NE 29 (9:26) (Shotgun) 12-T.Brady pass incomplete deep right to 15-C.Hogan.

2-10-NE 29 (9:20) (Shotgun) 12-T.Brady pass incomplete deep left to 87-R.Gronkowski.

3-10-NE 29 (9:11) (Shotgun) 12-T.Brady pass incomplete short left to 14-B.Cooks.

1-10-NE 25 (5:14) (Shotgun) 12-T.Brady sacked at NE 18 for -7 yards (50-J.Houston). KC-29-E.Berry was injured during the play.

2-17-NE 18 (4:47) (Shotgun) 12-T.Brady pass incomplete deep middle to 13-P.Dorsett [55-D.Ford].

3-17-NE 18 (4:38) (Shotgun) 12-T.Brady pass incomplete deep left to 14-B.Cooks (39-T.Mitchell).

 

1-10-NE 14 (3:56) (Shotgun) 12-T.Brady sacked at NE 6 for -8 yards (97-A.Bailey).

2-18-NE 6 (3:30) (No Huddle, Shotgun) 12-T.Brady sacked at NE 1 for -5 yards (50-J.Houston).

3-23-NE 1 (2:58) (Shotgun) 12-T.Brady pass incomplete short right to 28-J.White.

Ez volt az utolsó 9 játékunk a meccsen.  Ha az előző hármat is hozzáveszem, amiben 3 passzból volt 9 yardunk egy incomplete mellet,akkor 12 passzjátékból 9 yardot tudtunk szerezni 4 támadósorozat alatt. Az első félidőben pedig, 4 driveból 4 alkalommal jutottunk el a vendégek 10 yardosáig. A harmadik negyed felétől viszont összesen haladtunk 9 yardot. Amendola kiesésére és a Chiefs második félidei védekezésére képtelenek voltak az edzők reagálni bármi érdemlegessel. Kiábrándító vergődést mutattunk be a a mérkőzés ezen szakaszában. Mivel minden alkalommal 3 and out lett, így minimális idő jutott a regenerálódásra a fáradó és amúgy is hibát hibára halmozó védelemnek. Akik nem is bírták el a nyomást és képtelenek voltak megállítani a Kansast. Teljesen szétesett a csapat, ami 21-0-s negyedik negyedet eredményezett.

vege.jpg

A negyedik negyedben az edzői gárda teljesen súlytalan volt, ezt pedig soha nem szoktuk „olcsón” megúszni. De ez a 42 pont a legtöbb amit Bill Belichick vezetése alatt kapott a Patriots, ahogy az 527 engedett yard sem szokványos mutatvány. 100 körül voltak a félidő előtti drive-ig. Mi pedig 150-t haladtunk az egész második félidőben.

Tom Brady soha nem vesztett még hazai mérkőzést akkor, ha a 4. negyed elején vezetett a csapat. 105 ilyen mérkőzés után, most lezárult ez a sorozat. 

Nagy tragédia nem történt amiatt, hogy elvesztettünk egy mérkőzést. Vélhetően nekünk sokat nem számít majd ez a végelszámolásnál, ellenben a Kansas Citynek nagyon is sokat érhet a kiegyenlített csoportjában. Amendola és Hightower lehetséges kiesése azonban már aggasztóbb szituációt idézhetne elő. Utóbbiról biztató hírek jöttek, a mindenes elkapónk hiánya viszont nagyon meglátszott a kiesése után. Andy Reid tökéletes második félidőt rakott össze a labda mindkét oldalán. Mi pedig semmilyen válasszal nem tudtunk reagálni ezekre a változtatásokra. Igaz, ehhez a változásokhoz szükséges két fontos kulcsember kiesett és nem állt rendelkezésre. Hirtelen nagyon vékony lett az elkapó sor. Edelman kihagyja a szezont, Mitchell is sérült listára került, leghamarabb a 8. hét után térhet vissza. Amendola esetleges kiesésével Hogan marad az egyetlen célpont, akivel már tavaly is együtt játszott Brady. Márpedig a tizenkettesnél a legfontosabb a bizalom és az időzítés, az hogy kialakuljon az elkapójával a kémia. Most ezen kell keményen dolgoznia a támadóknak, mert ez lesz a kulcsa az előrelépésnek. Az offensünknek az ereje a zónahatárokra bedobott ütempasszokban rejlik. Ehhez pedig idő kell, hogy ez összecsiszolódjon olyan játékosokkal, akikkel még nincs meg a megfelelő összhang. Elképzelhetőnek tartom, hogy Amendola kiesése esetén, kicsit szenvedős támadójátékot látunk egy darabig, amíg össze nem áll minden. De abban továbbra is biztos vagyok, hogy a vereségtől függetlenül, az egyik legerősebb csapat vagyunk.

Sokan 19-0-t jósoltak a szezonra. Szerencsére ez a teher, nyomás hamar lekerült rólunk. Nyilván nem örömteli egy ilyen vereség, főleg hogy számtalan bizonytalanságot is felvet. De nálunk van az egyik legjobb edzői gárda, akik biztosan megtalálják a megoldást a felmerülő problémákra.

Amit kiemeltem a meccs előtt, hogy mi fog dönteni:

A futást egyáltalán nem tudtuk megfogni. 185 yardot futottak ellenünk. Hunt egymaga 148-t, amivel lekörözte a teljes Patriots futó szekciót (124 yard).

Hillnek engedélyeztünk egy nagy játékot és 133 yardot kapott el a mérkőzésen.

Bradyt a meccs nagy részében jól védte az támadó fal, de ebben picit árnyalja a képet, hogy a Kansas minimálisan támadta 3-4 embernél többel az irányítót, míg mi többször hatodik blokkolót is használtunk és a pass rusht picit beáldozta a zónák szűkítésével. A 4. negyedben, pedig már ez a szegmens sem működött hibátlanul.

Ami mindenképpen kiemelendő:


Amendola 100 yardja kevesebb mint ¾ meccs alatt.

Cooks mélységi játéka. 88 yard mellett 3 pass interference büntetés, ezekből jöhettek a Goal Line futások.

Gillislee 3 futott TD. Bár két kritikus negyedik és rövidet nem tudott megoldani, amik döntően befolyásolták a végeredményt.

Gostkowski hibátlanul rúgott (végre).

Flowers 2 sacket jegyzett.

Jövő héten New Orleans Saints és Drew Brees. Kíváncsian várom mit találunk ki védő oldalon. A támadók miatt kevésbé aggódom, azért ez a Chiefs egy kiemelkedően jó védelemmel rendelkezik.

 

Van 9 napunk rendezni a sorokat. Meglátjuk mire elég..

Azonban amikor a Pats elvesztette a nyitómérkőzést amióta a GOAT vezeti a csapatot, minden évben bajnokok lettünk!

tb_loss-_sb_win.png

A bejegyzés trackback címe:

https://newenglandpatriots.blog.hu/api/trackback/id/tr1912817950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása