New England Patriots az én szememmel

Amikor a fotelből mást látunk, mint ami a pályán történt.

2021. augusztus 23. - topin

A Philadelphia elleni mérkőzésen volt egy jelenet, amikor N'Keal Harry kicsit nevetséges módon a saját játékosát blokkolja egy futójáték során. A szituáció nagyot ment a közösségi médiában és a hazai fórumokon is előkerült. Azonban nem feltétlenül az történt, amit elsőre láttak páran.

Mielőtt belevágnék, gyorsan szeretném leszögezni, nem kioktatni szeretnék senkit sem, csupán felhívni a figyelmet arra, hogy az NFL bonyolultabb annál, mint a fotelből tűnik. Én még kétezer előtt kezdtem el követni a játékot és kb 2010-12 közötti időben kezdtem el jobban belemélyedni a játék rejtelmeibe. Akkor még viszonylag kevesebb elérhető szakmai anyag állt rendelkezésre, manapság azonban orrba-szájba ömlik a szurkolókra az információ. Aki szeretne fejlődni, az nagyon könnyen megteheti ezt, ha elegendő időt és energiát fektet bele. Egészen más szemmel lehet látni a szituációkat, ha felismerjük mi zajlik a pályán éppen.

Az alapszituáció az Harry blokkja:

 

Ez valójában egy Crack Toss vagy crackback block néven ismert játékelem. 

Aki régóta követi az NFL közvetítéseket, az felfedezheti ezt a játékhívást rendszeresen szinte minden mérkőzésen. És itt ugye visszakanyarodok a "Láss, ne csak nézz" elvhez. Nem baj, ha valaki műkedvelőként nézi a meccset és a szakmai dolgokra már nem futja a figyelméből, hiszen egy szurkolónak erre semmi szüksége nincs. Amikor viszont egy szurkoló "szakmázni" kezd nyilvános felületen, akkor látványosan leugrik a karakterek kapcsán, hogy milyen szinten is van a játék terén. Mivel a szurkoló vagy nincs tisztában azzal, hogy a tudásánál, meglátásainál mélyebb kontextusok is lehetnek, így azt gondolja ő nagyon jól látta az esetet. Ezzel sincs semmi baj szerintem. Azonban mikor valaki mélyebb tudással próbálja rávezetni arra, mit is láthatott valójában, és akkor sem sikerül befogadni az információt, és tovább magyarázza a bizonyítványt, ott azért már kibújik a szög a zsákból.

A crack toss vagy crackback block magyarázata

A leírásból jól látható, hogy melyik játékosnak mi a szerepe, funkciója és az útvonala a játék során. Ha valaki ezt elrontja, akkor a játékhívás sikertelen lesz és ilyenkor általában olyasvalakit hibáztatnak a szurkolók, aki a legkevésbé tehetett róla. Mondjuk a támadó koordinátort, vagy a játékost aki hülyén nézett ki a play során.

Valójában Harry a 75-ös számú Eagles játékosért lett volna felelős, és őt kellett volna blokkolnia. Azonban Isaiah Wynn kicsit szűken kezdi el futni a maga reszortját, ezáltal a mélyre kerülő ellenfelet követő Harry az útjába kerül. Mivel az elkapónknak az a feladata, hogy ezt az embert mindenképpen vegye ki a játékból, hiszen ez az első kulcsa a playnek, így nem foglalkozhat azzal, hogy Wynnt elengedje, neki a saját dolgával kellene törődnie, különben Wynn feladatai már okafogyottak lesznek. 

Valójában, ha a left tackle a 49ers "útmutatóban" berajzolt útvonalon közlekedik, akkor ez az egész bohózatba illő jelenet nem történik meg. De mivel Harry tűnt felettébb életidegennek a szituban, így őt vették elő a szurkolók. Ez egy tipikusan olyan szituáció, amikor a fotelből a kevésbé szakavatott szem, teljesen mást láthat ki az esetből, már csak azért is, mert nincs is tisztában a play opcióival és a feladatkörökkel. És itt most nem ritkán, szökő évente használt játék került terítékre. 

A bejegyzés trackback címe:

https://newenglandpatriots.blog.hu/api/trackback/id/tr4316667948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása