New England Patriots az én szememmel

Végjáték - Pihenő után új lendülettel

2021. december 17. - topin

Holnap a Colts ellen egy újabb fontos mérkőzés vár a csapatra. A győzelem ismét az első kiemelés kapujába léptetné a csapatot, de egy vereség esetén sem kellene feltétlenül lemondanunk erről a lehetőségről. Viszont, akkor már nem a saját kezünkben lenne a sorsunk ebből a szempontból. Bye weekről érkezik mindkét csapat és az edzőknek is van elszámolni valója egymással. A várakozások szerint egy szoros összecsapásra van kilátás, vért kell izzadni a sikerért.4.jpg

Bill Belichick a Bye week után 15-6-ra áll a Patriots mestereként. Ez egy elég bizakodásra okot adó adat, de azért Frank Reich vezette támadósor, az Eagles elleni SB alatt is tört borsot BB orra alá. Gyakorlatilag a Colts is hasonló sémát futtat, így ezt a két tréner közötti visszavágónak is tekinthetjük.

5_1.jpg

A mi védekezésünk nagyon hasonló lehet a Titans ellen látottakhoz. Vagyis próbáljuk lassítani őket a földön, de nem akarjuk mindenáron minimálisra limitálni a futójátékot. Pár 1st down-t hozzanak össze nyugodtan, de lehetőleg maradjon mezőnygólon a Colts támadósora. Eleve észnél kell lenni, mert a nickel felállások ellen rendre futnak Taylorral, míg a töltött boxok ellen, amikor base formációban van a D, akkor pedig passzal támadnak. Emiatt érdekes lesz látni, hogy Dugger és Phillips milyen szerepet kapnak majd. Jobban örülnék neki, ha Dugger egy szabadabb szerepkörben rombolhatna, míg Phillips inkább Doyle ellen védekezzen.

A Colts az 5 Defensive Backes felállások ellen 7,4 yardos átlaggal futott. Nekünk viszont -0,08 az EPA mutatónk nickel felállásban futás ellen, és ez a 3.legjobb a ligában. Ellenben a base felállásban 0.40 ez a szám, de itt közrejátszanak azok a formációk, amikor a hatodik ember a vonalon a DB sorból kerül ki és amikor ezen játékok ellen a futás túljut a DLine-on, akkor egy ember mínuszban vagyunk már a második szinten.

Lesz azonban egy harmadik emberünk is a pálya közepén, akinek nagy hatása lehet a meccsre. Ő pedig Kyle Van Noy. Ha feladjuk a pass rush feladait, mert ugye sokszor látjuk ebben a szerepkörben is a fal szélein felállva, akkor ott is pótolni kell a jelenlétét. Viszont coverage terén muszáj lesz rá támaszkodnunk, hiszen a legjobb linebacker értékeléssel rendelkezik a ligában ezen a téren. A PFF-től kapott 89.9-es grade a legjobb a poszton passz elleni védekezésben. A szezon kezdetén még voltak téblábolások a részéről, de mostanra újra megtalálta a vezérszerepet.

A csapategység záloga

Egy kis adalék a hozzáállásáról és az öltözőnkről. Amikor a csapathoz került, akkor Hightower egyszerűen nem állt vele szóba, annyira nehezményezte Jamie Collins elküldését. Nem kedvelte Van Noyt, aki a pajtás helyére került a csapathoz. Érezte ezt az új LB is, ezért inkább kora reggeltől - késő estig a csapat edzőlétesítményeiben dolgozott, hogy mindnél előbb megtanulja az összes játékunkat, mert ebben az esetben nem kell semmit megkérdeznie ezzel kapcsolatban HT-től. Mostanra kijelenthetjük, hogy kebelbarátok lettek és méltán érdemelte ki az 54-es bizalmát.

Emberfogás vs Zóna

Az emberfogást bátran használtuk a Bills ellen, igaz ott a körülmények is engedték ezt. Josh Allen 4/14, 56 yard, 5 leütött átadás és 67.6 passer ratinget tudott felmutatni. Összességben a man coverage ellen -0.54 EPA/play volt a Bills passzjátéka, ami konkrétan a siralmas kategória. Ezért is volt jó döntés passzra késztetni őket és keveset passzolni nekünk, mert ez nem feltétlenül a mi védelmünk nagyságától lett ilyen adat.

Amúgy a hét meccses győzelmi szériában a csapat emberfogással az alábbi mutatókat hozza:

Sikeres passz: 46,2% - NFL Rank: 5.
Engedett yard/kísérlet: 5.7 - NFL Rank: 6.
TD-INT mutató: 1 - 4 - NFL Rank: 1.
EPA/Target: -0.37 - NFL Rank: 2.

Azt hiszem elég jól nyomjuk ezt az elemet is és sikerül a passz elleni védekezésünknek előrelépnie. Ebben persze nagy szerepe van JC Jacksonnak, aki anticipáció terén rengeteget fejlődött. Az elővételezési képessége látványosat javult, kevésbé ingatag és sokkal dominánsabb játékot mutat be, mint eddig bármikor. Nem csak a labdaszerzések érkeznek, hanem minden mutatóban javított és feljebb tornászta az értékét.

Az elmúlt két szezonját egymás mellé téve, láthatjuk a javulást számokkal igazolva is:

1.jpg

A másik igen fontos eleme a kiváló sorozatunknak, a harmadik kísérletek elleni hatékonyságunk. Az első hat héten 38.6%-ban sikerült végrehajtaniuk az ellenfeleinknek, míg azóta 30.7% ez az érték. Ez a százalék kevésbé látványosan mutatja meg a fejlődést, de az EPA/Play adatok beszédesebbek lesznek.

2.jpg

Mindegyik mutatóval a legjobb háromban vagyunk a győzelmi széria alatt. A Bills ellen ez konkrétan 4/13 formában öltött testet a harmadik kísérleteknél.

Taylorral szemben

A futójátékuk ellen Godchaux hasonlóan jól kellene szerepeljen, mint legutóbb tette. Igaz abban Hightowernek is jelentős érdemei voltak, és bár a statisztikában nem kerül bele, maga Godchaux is kiemelte, hogy HT nélkül nem jöttek volna a karriernapot jelentő szerelési számok. A linebacker ugyanis olyan erővel rongyolt a támadófalba és bontotta azt meg, hogy Godchaux-t nem tudták kettőzni és egy az egyben rommá verte az emberét. Ugye ez megint egy olyan finomság a felkészülésben, a játéktervben és box score statokban, ami nem látszik egy szurkolónak a meccs hevében. Pedig komoly tervezés árán jutottunk oda, hogy HT ennyire keményen és sokszor támadja a Bills OLine azon részét, akik Godchaux-t kivennék a játékból. Olyan szintű finomhangolás ez, amikből több tucat van a meccsen és eldönti annak sikerét, ha működik az elképzelés, de egy szurkolónak fel sem tűnik mi okozta a sikert valójában.

A pontok szerepe

A támadóoldalon biztosan több kell majd, mind a legutóbbi találkozón. Így fontos lesz hatékonyan pontokkal zárni a támadásaink zömét. A Colts leginkább zónavédekezéssel próbálkozik, ami ellen mi kiválóan szerepelünk. Egyrészt McDaniels konkrétan zónapusztítóként ismert koordinátor, másrészről Mac Jones is sokkal hatékonyabb ezen védekezés ellen. EPA 20.5 zóna ellen, míg emberfogás ellen bezuhan az érték -12,9-re. Jól látható tehát az, hogy mivel lehetne minket kordában tartani.

Jones tovább írhatja amúgy az idegenbeli rekordjait, hiszen jelenleg ő a harmadik újonc QB, aki az első hat vendégszerepléskor győztesen hagyta el a pályát. Nem bánnám, ha nyolccal zárná az évet. Vagyis legyen 9, mert az SB is idegenben van.

6.jpg

Találtam egy érdekes összehasonlítást is Jones és Brady kapcsán az első 55 Red Zone passzukat tekintve:

3.jpg

Nincs okunk elégedetlenkedni, bár a 20 év alatt jóval inkább eltolódott a játék a passzjáték felé, így nehéz érdemben összehasonlítani ezeket az adatokat. De mivel mi 2001-ben is inkább a biztosat választottuk és futottunk, és ugyanezt tesszük most is, amire már korábbi írásokban is utaltam, ezért azt gondolom mégis van informális értéke ennek.

Természetesen továbbra sem felemelve Jones-t Brady szintjére. De a kezdeti lépések nagyon hasonlóak, mint Tomnál voltak 20 évvel ezelőtt. Szerintem ebben mindenki egyetért. És az is nagy hasonlóság bennük, hogy Jones is nagyon vigyáz a labdára, már ami a rizikós szitukat, passzokat érinti. A hatodik hét óta az egész ligában Mac Jonesnak van a legkevesebb turnover whorty play száma. Összesen három ilyen dobása volt. Egészen elképesztő. Persze ez magával hozza azt is, hogy nem vállal be nagy dolgokat, nem hajigál összevissza és sokszor megelégszik a biztos célponttal. De nekünk ez kell továbbra is, és nem kell nagyon meglódulni a támadóknak addig, amíg nem ég a ház egy-egy meccsen.

Ha pedig majd a levegőben kell ledolgozni a nagy hátrányt, vagy a futás teljesen földbe áll, akkor jöhet a légitámadás is.

Az elkapók


Kendrick Bourne például passzvédekezés ellen a harmadik legjobb passer ratinget tudja felmutatni, mellette pedig a leggyorsabb az első 1 másodpercben. Egészen pontosan 9,49km/h a tempója, az első másodperc után. Meyers sem piskóta, ő a harmadik legjobb tempóval robban ki a játék indítása után (9,29km/h) és ezzel nagyon hatékonyan tudják segíteni a támadójáték során a láncok mozgatását. A rövid passzos, gyors és elkapásutáni yardokban erős gépezet elsősorban ettől működhet. De ne írjuk le Nelson Agholort sem, aki a PFF mélységi játékoknál elkövetett értékelésében áll sokkal jobban, mint gondolnák a szurkolók.

Összességében a 34. helyen van 95.9-es értékkel, és két játékosunk is előzi, mert Harry (97.1) és Bourne (96.8) is jobb ugyan. De nekik 2 illetve 5 ilyen útvonaluk volt csupán. Ha viszont súlyozzuk a rangsort és 14 ilyen útvonalra elküldött játékost vesszük alapul, akkor Agholor a 20.legjobb a ligában. Az a szurkolók szemében csorbítja csak az érdemeit, hogy mindössze 5 elkapás lett ezekből és így nem égett bele a nagy játék miatt a retinánkba, de Nelly megfutotta jól az útvonalát és megcsinálta a playt. Csak egyelőre Jones ebben még elmarad Tom Bradytől. De ha ez az elem is fejlődik, akkor ez egy újabb csapás lesz a Pats és JMD fegyvertárában. Arról nem is beszélve, hogy Agholor tempóját és fenyegetését egyik védelem sem veheti félvállról, mint tették ezt Byrd esetében tavaly, és ezzel óriási területeket tud megnyitni a Meyers, Bourne párosnak a pálya közepén. Megint a Godchaux szitu, az hogy egy másik játékos villog, nem feltétlenül az ő érdeme (csak), hanem egy játékostárs mozgása, feladata és a playcall miatt lesz látványosan szembeszökő.

Ha az elkapóinkat tematikusan nézzük elkapások terén, akkor azt látjuk a PFF-nél, hogy Bourne a 12.helyen van 81.3 értékkel a slot elkapásoknál. Középtávoli elkapások terén a 4.helyen találjuk 98.3 PFF érték mellett. Emberfogás ellen a Meyers, Bourne tandem a legjobb, nyilván a tempójuknak is köszönhetően. Míg zóna ellen Harry vezet (6/7, 86 yard és 81.0 grade) aki ezzel a ligában a 10.legjobb, igaz kicsi mintán. De Bourne és Agholor is 70 feletti értéket kapott ebben a játékelemben.

Látszik tehát, hogy van további potenciál a támadósorban. Ami továbbra is a futásra kell támaszkodjon és a támadófalnak kell megnyernie a meccseket. Ha ők biztosítják a lehetőséget, akkor ez a gépezet teszi majd a dolgát és az eddigi hatékonysággal tudja termelni továbbra is a pontokat.

Azt csak halkan jegyzem meg, hogy a Chargers túl sokat akart az éjszaka és ha a mi tegyünk táblára pontokat, ha minden driveban eljutunk a vörös zónába felfogásunkat követik, akkor simán nyerik a Chiefs elleni meccset. Ezzel nekünk egy első kiemelést adományozhattak volna, mert ez esetben egy Titans vereség kellett volna csak, hogy mi is egy botlást megengedhessünk magunknak és ugyanúgy az élen maradjunk.

Nem tették, ráfizettek. Mi nem fogunk! Csak a covid kerüljön el minket.

A bejegyzés trackback címe:

https://newenglandpatriots.blog.hu/api/trackback/id/tr916786322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása