New England Patriots az én szememmel

Mac Jones szitu

2022. szeptember 27. - topin
A Mac Jonesról írt vélemény kapcsán inkább egy teljes bejegyzést szentelek a reakciónak, mert a hozzászólásokat nem olvassák annyian és ez nagyon fontos szituáció.

Először is beidézem a véleményt, aztán majd reagálok rá, és természetesen a válasz lehetőségét is megadom. Elöljáróban annyit, hogy nem szubjektív ez az én véleményem meglátásra vagyok kíváncsi, mert arra sajnos nem tudok adni. Szeretnék tényeket kapni helyes kontextusban a vagdalkozás helyett és tisztába tenni, hogy ez a csoport nem a butaságok puffogtatásának a színtere, arra van másik felület, ahol bőven teret lehet engedni az agymenéseknek, mivel amúgy sem nagyon van más a komment szekciókban. (Nem csak az én véleményem ez, mielőtt megkapnám, hogy mekkora arcom van)
A blog, majd utána a facebook csoport pont azért jött létre, hogy a hatalmas butaságok ne terjedjenek, és akit érdekel a szemén túli valóság, az esetleg elkezdjen gondolkodni, vagy infókat befogadni. Akármennyire is ellenszenves ez a részemről, ebből nem fogok engedni, mert az egész blog létjogosultsága ez. Lehet más a véleménye bárkinek, Petivel sem egyezünk mindenben, ahogy más, szerintem hozzáértő tagok esetében is van vélemény különbségem, de soha nem írnak butaságot. Mindössze másik kifutást tartanak optimálisnak, vagy más oldalról közelítik meg a kérdést.
Mi itt nem vagyunk NFL guruk, csupán rengeteg időt töltünk mély elemzések beszerzésével, rengeteg felvetést elolvasunk, és komoly videómennyiséget is teszünk a véleményeink mögé. Tehát, amikor valamit leírunk, akkor azt nem mi találtuk ki, hanem tájékozódtunk, feldolgoztuk a nálunk szakértőbb emberek elemzéseit, és abból kialakítottuk a véleményünket. Soha nem egy nekünk tetsző álláspontból dolgozunk, hanem igyekszünk minden szakírót, elemzőt és pletykarovatot végigbogarászni minden témában.
Ezért lehet az, és erre roppant büszke vagyok, hogy itt olvastok először olyan dolgokról, amikről a patspulpiton, vagy a csapat hivatalos oldalán sem láthattatok előtte, mert mi nem onnan informálódunk elsősorban. És azt várnám, hogy hiteles legyen az, ha hozunk egy álláspontot, mert azt jelenti, hogy tengernyi oldalról megvizsgáltuk azt. És ne úgy legyen kezelve, hogy ez egy átlag vagy az alatti szurkolói vélemény. És legfőképpen ne legyen szembeállítva mindenféle tény és kontextus nélküli állítással. Vagy ha olyat állít valaki, ami szembe megy a mi véleményünkkel, akkor legyen kedves rakja bele a munkát és tiszteljen meg minket azzal, hogy jó alaposan körbejárja és kifejti, hogy szakmailag mi indokolja a véleményét! Mert ezt mi is minden esetben megpróbáljuk szájbarágósan leírni, és nem csak úgy leírjuk, hogy ez van és kész.
Vélemény és vélemény között nagy különbség van, ugyanis nem mindegy, hogy ki mondja azt. Legfőképpen pedig nem mindegy, hogy mivel támasztja alá.
Amúgy is akartam írni a Hoyer vs Zappe téma kapcsán, mert teljes agyrém, hogy magukat szakértőnek vélő szurkolók Zappe beállításában reménykednek. Ez nem egy 50-50 szitu, hogy vagy ez, vagy az. De majd kitérek rá, most jöjjön a Mac Jones ügy:
A hozzászólás:
"Tavaly év elején még azt gondoltam ,megtaláltuk az irányítónkat ,de a tavalyi év utolsó harmada és az eddig látottak alapján ,itt újratervezés lesz .. Nemhogy fejlődött ,hanem ellenkezőleg ,a labdái lassúak ,közeli passzoknál is rossz az erő ,kacsáznak a labdái. A döntéshozatal pedig.. legyen valami pozitívum is ,ügyesen kéri számon a zászlókat a sporikon ,ebben Brady-t idézi ,de valószínű az önértékelése is félrecsúszott .. roppant ellenszenves egy nyeretlen kétévestől ez a viselkedés"
Első reakcióm az volt, hogy megpróbáltam rá írni valamit, aztán rájöttem, hogy hála a szánalmas jelentgető tagoknak, a tiltás miatt nem fog menni. Nem akarok ezzel foglalkozni, mert ha valakinek ez okoz örömet, hogy egy zárt csoportba belép, csak azért hogy kárt tegyen egy közösségnek, aminek nem kérte senki, hogy a tagja legyen, az nagyon beteg ember. Kulturáltan nem is tudom megfogalmazni mit gondolok ezekről.
Mivel semmiképpen nem akartam 6 napig otthagyni a bejegyzést reakció nélkül, mert itt a hülyeség nem fog terjedni az biztos, így adta magát ez az új szerep.
Kezdjük a tényekkel:
Mac Jones a tavalyi szezonban az NFL történetének egyik legjobb újonc szezonját hozta le az irányító poszton, mindezt egy nem elit csapattal a háta mögött. Ha valaki ezt vitatja, az a tényekkel hadakozik, és kérem hozzon jobb advanced és fontos kategóriájú statokat tömegével a tömegével jobb újonc QB teljesítményekről.
Segítek, ne rakja bele senki a melót, nem fog sokat találni, mert amit leírtam az tény! Egyetlen szakíró sem vitatja, sőt mindenki ezt állítja. Ha tehát egy szurkoló ezt nem bírta észrevenni, akkor talán gond van a hozzáértéssel és ott kellene igazítani valamit.
Tehát az utolsó harmadában mi volt rossz azt nem vágom, de a tippem az, hogy a szokásos irreális elvárás miatt lett csalódás. Ha az ember gondolkodik és helyes kontextusokat talál, akkor könnyen a realitások talajára kerül. Tessék megnézni az újonc QB teljesítményeket, nem csak tavaly, hanem visszamenőleg évtizedekre, és látni fogjuk mit lehet elvárni egy újonc QB-tól. Semmiképpen nem a GOAT játékát folytatni. Kiemelkedő héroszok, Manning, Luck, de sorolhatnám a sort tényleg végtelenségig, borzalmas statisztikákkal és csapatmutatókkal az első években. Jones meg playoffba jutott számottevő egyetemi terhelés nélkül és egy közepes csapattal.
Én értem, hogy egy szurkoló nem tudja mennyire rohadt nehéz a védelmet olvasni, under center játszani, a nagyobb tempót felvenni és alkalmazkodni a DC-k trükkjeihez, csapdáihoz. A legtöbb szurkolónak ez annyi, hogy odamegy a srác azt passzol. Ha sikerül király, ha nem akkor takarodjon.
Azt is értem, hogy a szurkolók hallottak már a másodéves ugrásról, meg a média a mai világban mindent el akar adni a kattintásért és szép hangzatos bullshitet tol ezért. De ugye azzal tisztában van mindenki, hogy a másodéves ugrás az nem egy all time top10 újonc teljesítmény után lesz a leglátványosabb?
Egy borzalmas első év után Lawrence-nél majd látványos lesz, ahogy Fields esetében is az lehet, bár a srác képtelen a zsebből passzolni egyelőre. Mégse akarja elkergetni a kutya se a Bears háza tájáról. Emberek, hát mindössze 1 év, meg 3 hét van mögöttük. Josh Allen két teljes év után is romhalmaz volt. Most meg mindenki odáig van tőle. Legyünk már kicsit kompetensebbek és türelmesebbek, mert ez nem úgy megy, hogy mi már aludtunk eleget és jónak kell lenni, mert már unalmas várni.
Mac Jones abból a nagyszerű első évből esett vissza. Az okairól érdemes társalogni, mert ezt nem vitatja senki. De a kontextus basszus az az, hogy Lawrence-nek volt egy 10-es skálán 2-3 körüli éve, Jonesnak meg 10. Nem volt hibátlan, de ennél többet egyszerűen nem lehet elvárni egy újonc QB-tól. Aki ezt teszi az irreális dolgokat támaszt elé.
Szóval Lawrence a 2-3 szintről fellép 7-8 szintre. Húúúú micsoda király és másodéves ugrás. Igaz a skála itt már nem 10-es, hiszen nem újoncokról van szó, így nagyobb elvárások lehetnek. Legyen mondjuk 15 a skála. Látjuk, hogy bár rohadt nagy a fejlődés látszata, még mindig messze van attól, ahol lehetne és még mindig nincs a tavalyi Mac szintjén.
A mi Jonesunk másodéves ugrása egy konkrétan elit szint megtartása lett volna, és a top QB-k közé emelte volna a ligában. Hát ez nem sikerült neki egyelőre, sőt visszalépett ezen a skálán mondjuk 2-3 szintet. Akkor a 10-ből kivonva most van 7-8 szinten. Ezért tűnik úgy hogy az egyik magasabban van, mint a másik, mert az eredeti kiindulópont a szöges ellentéte volt.
Mac Jones a Ravens ellen élete egyik legjobb és legrosszabb meccsét hozta le a Pats színeiben. Tudom hülyén hangzik, mert 0 TD, meg eladta a labdát 3 alkalommal, és emiatt a vereség legfőbb okozója volt, de számtalan bravúros megoldással jelentkezett, amik eddig hiányoztak a játékából. A hibák egyáltalán nem olyanok voltak, hogy nem tud eldobni innentől odáig, vagy minden labdája pontatlan és vakon van. A hibái olyan dolgok amiket még nem tudott kijavítani, vagy a már korábban jelzett kapkodásból fakad. Erről majd később.
Már Cam Newtonnál sem értettem, hogy a pályán kívüli dolgai, az öltözködése, vagy az edzésen való viselkedése alapján miért kell játékosként megítélni. Oké, magánemberként nem bratyizna vele akinek ez ellenszenves (megjegyzem, mindenki legyen olyan önkifejező, amilyen akar, mert ha gáz, akkor a közösség úgyis kiveti magából). De mint sportoló igazi leader volt és beállt mögé az öltöző egy emberként.
Mac Jonesról is mindenki ódákat zeng, nem csak az elkapók, de a védők, korelnökök, egyetemi társak, edzők is. Szóval, az hogy egy szurkolónak meghaladja valami a tolerancia határát, mert pikkel rá, az mióta tény? És legfőképpen kit érdekel? Mekkora frusztráció lehet az, hogy Jones önértékelését kezdjük firtatni nulla darab személyes benyomás nélkül, és nélkülözve a csapattársak, edzők, szakírók személyes tapasztalataiból fakadó információkat?
Mindenki szerint rendben van a gyerek, aki ismeri, vagy találkozott, dolgozott vele. De nem, ez kit érdekel, a tévéből úgy tűnik (nagyon kicsi csoportnak max, tehát ez sem egy általános nézet egyáltalán) hogy nagyképű, beképzelt. Szerintem elég egyértelmű ki helyezkedik szélsőséges és elfogult álláspontra a frusztrációja okán.
A passzaival van baj. Nincs rendben a ball placement a mély labdáknál, a szélre pedig levegősen dob. Nem 2-3 vagy 5 év után. Hanem egy kurva nagy bordaütés és sérülés után a második évének elején. Temessük el ezért valóban! Esélye sincs a fejlődésre, kuka, kész vége. Ha minden QB-t a második éve elején lehúztak volna a klotyón, mert valamiben fejlődésre szorult, akkor nem nagyon lenne menő az NFL, mint sportág. Ismét csak azt tudom mondani, adjunk időt, helló Josh Allen. De azért Allen a példa, mert ő most itt van a csúcson, a mi időnkben menősködik. Lehetne hozni 10-20-30 évvel ezelőttről is példákat. Akkor kisebb volt a média jelenlét, minimálisan, vagy egyáltalán nem is volt online lehetőség tájékozódni, írni, véleményezni, okoskodni. Ez a mostani kor hozadéka, hogy mindenki kurvára ért mindenhez, mert elolvasott egy cikket, vagy mert látta a tévében.
Pontosan lehet látni a hozzászólásokon, hogy valaki hiába néz 10-20 éve NFL-t, ha csak nézi. Ahogy a gurulós fociban a nagyapám is hiába nézi 70 éve, semmi köze nincs a szakmai, taktika dolgokhoz, full vakon van. Ahogy hiába játszik kedvtelésből valaki 20 éve pókert, attól nem lesz jó pókeres, és képzett játékos úgy elveri, mint szódás a lovát. De mondhatnám a kosárlabdát is, amihez mindenki ért, vagy bedobja a játékos vagy nem. De egy mezei pick&roll nincs a fejében, mint szakmai elképzelés. És nincs ezzel baj, mert szurkolók vagyunk, szurkoljunk! Lelkesedjünk, búslakodjunk. De egy olyan blogban, ami éppen tágítani próbálja a komfortzónákat, információt próbál bevinni az eszköztárba, ott legalább tiszteljük már az elhivatottságot meg a munkát azzal, hogy ordas baromságokat nem irkálunk le tényként. Mert nem támasztja alá semmi, csak az hogy ez valakinek a véleménye. De miért az? Az az érdekes, az ok a fontos, nem az okozat.
És akkor írok az okokról is (megint):
Új rendszer van. Valamiért nem komfortos benne Jones, amit nem lehet tudni, hogy miért. Olvastam olyat, hogy MattyP rendszere a gáz, meg hogy nem beszél a QB-val a padon, nem ül mellette, mint JMD tette. Olyat is, hogy a fal a probléma, meg a playcall is problémás. Sőt, még az elkapók is gyengék és nem tudnak szeparálódni.
Simán lehet, hogy mind igaz. Az is lehet, hogy mind csak kis részben az, és együtt már nagy gondot okoznak. Erre nem elég a három meccs, mert ennyi idő alatt nem derült ki ezekből tényszerűen semmi.
A Dolphins ellen baj volt az útvonal távolsággal. Arcoskodok kicsit, itt olvashattatok róla először, még a preseason meccsek alatt. Nem tudom előtte hányan tudtátok, hogy ez fontos, vagy problémás lehet. JMD alatt ilyennel nem kellett szembesülni. De ugye ő egy szar OC takarodjon innen, simán lehet hozni valami fiatalt, aki innovatív és menő. Igaz, azok HC-nek mennek de sebaj, leírni könnyű, nevet nem kell mondani, a kibicnek semmi se drága és jól ki is adtuk a tudatlanságból fakadó frusztrációt.
BB bízik Patriciában és biztosan tisztában volt vele, hogy ez egy fejlődő folyamat lesz hétről-hétre. Az NFL-ben semmit nem lehet telepíteni egyik napról a másikra, mert ez nem Madden.
Keveseltük a motiont és a play actiont. Amik azóta megjelentek. Bár a PA elég erősen korlátokat vet fel, mert Jones többször is rosszul dönt belőle. Agholor több motion-t hajtott végre a Ravens ellen, mint tavaly egész évben. Ennek köszönhetően a mozgó védelemmel szemben jobb szögekben tud blokkolni a támadófal. Nem véletlenül futott Stevenson ilyen átlaggal. Tehát, nem csak a QB-nak segít a mozgás a védelem olvasásában. Annyira összetett ez a játék, hogy az összefüggésekre még csak nem is gondolunk, amik a benne élőknek evidens információt jelentenek egyből. Hello Tony Romo. Mindenki emlékszik gondolom a debütálásra, amikor a felállásból megmondta majdnem atombiztosan minden playben, hogy mi lesz a játék és ki kapja, hol van missmatch. És nem leszólva őt, de ő csak egy Romo.
Bevezettük az RPO játékot, a fal az első két hét után a legjobbak között volt. Az elkapókról én is hoztam elemzést, de nem csak az a 2 play volt, hanem kb az összes, ahol megvannak a célpontok és lehetne haladni. Ezek azt mutatják, hogy Jones alá dolgozik Patricia és a stáb, hogy komfortos legyen neki a helyzet. Shotgunban állunk fel, hogy szembe legyen a védőkkel és tudja olvasnia védelmet, mert blitz ellen komoly baj van.
És ez egy legitim érv, de még bőven fejlődhet benne. Nagyon korai szakaszban van a karrierje, nincs ok a pánikra emiatt sem. Majd, ha jövő év közben is ugyanez lesz a szezon derekán, akkor aggódhatunk, de az még 500 nap, amíg dolgozni fog ezen.
Mike Reiss hozta le, hogy beszélt több csapat képviselőjével (néhány tucat volt a megfogalmazás, tehát jó sok teamről van szó), és MINDEGYIKÜK franchise QB-nak tekinti Jones-t. Egyikük sem tekintette őt alsóbbrendű kezdőnek, bustnak, tartaléknak. Az NFL legmagasabb tehetségértékelői MIND hasonlóan vélekednek róla. Ezek tények! Hiteles emberektől, akik ebben dolgoznak és ez az életük, többet felejtenek egy éjszaka a fociról, mind amit mi valaha tudni fogunk róla.
Szóval, akkor miért is kell lemondani róla? Miért lehet egy szurkolónak az a véleménye, hogy baj van vele és nem ő a jövő? Tudatlanságból. És ezt nem leszólóan írom, hanem tényként. Ugyanis, ha nem a saját prekoncepciónak hisz valaki, hanem hiteles infókat szerez be, akkor átalakulhat a rossz beidegződése.
Amúgy Jones idei teljesítményét tekintve top10-ben meccsenkénti yardokban, teljesítési százalékban az NFL történetét tekintve az valaha volt összes másodéves QB között. Mégegyszer leírom, amióta van NFL azóta nincs ebben a két mutatóban 10 jobb játékos nála másodéveseket nézve. Ugye felesleges TB-hez, Mahomeshoz hasonlítgatni. Minden QB második évéhez kell. A kontextus a fontos. Igaz ez sem pontos, mert csak 3 meccsre szól, bőven kieshet év végéig a top10-ből. De most van ez a vélemény róla, az idei játéka alapján.
A Ravens ellen karriercsúcs yardokban, yard/kísérletben, megtett air yardokban, Big Time Throw kategóriában és ezek százalékában. És ezen meccs közben középszerűzi le egy szurkoló, meg a meccs után egy másik bustként kezeli. Mi van veletek srácok?
Leírtuk, hogy rajta ment el a meccs. Ahogy elment annak idején több Tom Brady-n is. Ez egy NFL QB életében teljesen szokványos. A lényeg, hogy majd többet nyerjen ilyen meccsből, mint elbukjon. És amikor nagyon kell, akkor legyen jó. Valljuk be, hogy nekünk idén nincs SB contender elvárásunk, sokan a playoffot is csodának gondolták. Szerintem meg egy ilyen átalakuló évben is reális esély. Még úgy is, hogy most Hoyer érkezik majd a center mögé.
És itt megint prekoncepciók lesznek, mert vele nem nyerhetük, blablabla. Akik Zappe-t akarják, azok szidják a legjobban Jones eladott labdáit. Hát Zappe még ennyire sem olvas jól védelmet, még gyors neki a játék és nagyobb gunslinger lenne, mint amit most ekéznek Jonesban. Eleve emiatt már a gondolatot sem értem. Az egyiknek lehet, a másiknak nem. Az egyik balfék miatta, a másiknak elnézzük. Itt a csapat a lényeg, és amíg van reális esély, addig olyan QB kell a pályára, aki vigyáz a labdára.
És itt elérkeztünk Jones ide rákfenéjéhez is. Erről is írtam már többször. Valamiért a nagy játékokat favorizálja, sietteti a befejezést. Kb 10-12 órát raktam bele az ALL22-be eddig, és bármikor bárkivel szívesen beszélgetek róla, ha ő is releváns és nem a fejéből csak úgy kiszólt véleménnyel jön.
Választ nem tudok adni arra, hogy Mac miért dobja át azt a zónát és miért megy mélyre az első adandó alkalommal, amikor bajban van. Lehet MattyP mondta neki, ezt kérik tőle. Lehet pánikból eldobja bízva Parker képességébe. Ha mondjuk pontos lenne a labda, akkor joggal bízhatna is. Gondolkodtam azon is, hogy türelmetlen és nem várja meg a játékok kialakulását. De kb az esetek felében már ott van a szabad vagy lépéselőnyben lévő elkapó.
Lehet a rendszer rossz neki, lehet a falban nem bízik, lehet a blokkolási séma nincs összhangban a kulcsok olvasásával, vagy csak szimplán rájöttek, hogy blitz ellen ótvar gyenge. A Ravens 33%-ban blitzelt, vagy valami hasonló adat rémlik, erre most nem esküszöm meg, de a lényeget mutatja a szándék is. Ezzel lehet zavarba hozni, így ezt kell ellene használni.
MattyP pedig majd dolgozik ezen, hogy lehet ezt megoldani. Eddig minden hét újabb építőelemet adott a támadókhoz. Javult az útvonaltávolság, lett PA, lett motion, és bejött az RPO is. Elhagytuk a ZBS-t, és visszatért az erőfutás. Ha a döntések letisztulnak, és képes lesz a 11-20 yardos sávot megtalálni, akkor gördülékenyebb lesz minden és elmaradnak ezek a buta labdaeladások.
Az év hátralévő részében pedig választ kapunk arra, hogy a rendszer, a fal, az elkapók, vagy egyéni kvalitásokkal van baj. Szerintem amúgy semmivel, csak dolgozni kell alázatosan.

A bejegyzés trackback címe:

https://newenglandpatriots.blog.hu/api/trackback/id/tr3317941584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása