New England Patriots az én szememmel

Végjáték - Bölényvadászat a kiemelt pozícióból

2021. december 06. - topin

Nagyon fontos találkozó lesz a ma éjszakai összecsapásunk a Bills ellen. Mindkét csapatnak sokat jelentene egy győzelem és bőven korrigálható lenne egy vereség is. De a lépéselőny és az első kiemelés szempontjából nem mindegy ki örülhet a végén.

Ha a Patriots nyer, akkor 1 győzelemmel jobban áll majd, mint bárki más a konferenciában. Ráadásul a Ravens, Chiefs, Titans hármas ellen jobban állunk a tie-breaker szempontjából is. Így óriási lépés lenne az első kiemelés megszerzése felé vezető úton, valamint biztosan a jövő heti bye után is az AFC élén állna a New England Patriots!

screenshot_20211206-114115_twitter.jpg

Mi vár ránk vereség esetén?

Ha azonban elvesztjük a meccset, akkor az AFC 5.helyéig csúszunk vissza egyből. De ez sem vészes helyzet, hiszen a csoportgyőzelmet kapásból vissza is vehetjük a Bills elleni hazai meccsen majd. Sőt az első kiemelésről sem kell lemondani azonnal vereség esetén sem. Amennyiben a Colts, Bills, Jaguars, Dolphins négyest verjük, úgy elég egy botlás a Ravens, Chiefs, Titans triótól. És ez a sorsolásukat látva, bőven benne lehet. Természetesen, ha mi már nem veszítenénk egyet sem, akkor senki nem veheti el tőlünk a pihenőhetet.

De könnyen izgalmas is lehet a vége, ha kikapnánk most és a Colts ellen is, akkor 8-6-nál az Indy is utolérné a Patset, ráadásul ők az egymás elleni meccs miatt előznének is minket. Ez esetben egy hármas zárószakaszra lenne szükség, és a csoport első helye még így is elérhető lenne. Azt viszont, ha ilyen idény után elszúrnánk a végét és lemaradnánk a playoffról, az nagy csalódásként élném meg. De még akár ez a kimenetel is megvalósulhat, ha kikapunk a Billstől kétszer, valamint a Colts és a Dolphins is megver minket.

Elég sok kimenetele lehet még a végső sorrendnek és mint látható, csakis az első kiemelés szempontjából lényeges ez a mai meccs. De abban sem lesz korrigálhatatlan. Leginkább a hatereknek, kételkedőknek, megmondóknak lesz fontos a találkozó, mert ők találnak majd igazolást abban, amiben hinni vélnek. Pedig pont ebből a szempontból semmire nem lesz válasz ez a találkozó.

Belichick mit főzött ki ezúttal?

20211206_143559.jpg

A mester, aki joggal pályázik az év edzője díjra, és a stáb nincs irigylésre méltó helyzetben, mert Kyle Dugger nélkül jelentősen lelassul a front és a back7 is. Hihetetlen fontos az ő jelenléte, tempója és magabiztossága. Dawson Knox és Beasley ellen pedig igen hatékonyan tudott volna szerepet vállalni a találkozón. Arról nem is beszélve, hogy futás ellen hatékonyabb, mint bárki a DB sorból. A hiánya okozta rést könnyen támadhatja majd a Bills, akár Josh Allen megiramodásaival is.

A cover2 ellen tud látványosan szenvedni a Bills irányítója, de a támadó koordinátora segítségével már a Saints ellen is sokkal „laposabb” játéktervvel készültek. Ezzel elvehetik a mélyen felálló játékosok playre gyakorolt hatását. Így kicsit kevesebb Diggs várható mélyen, de sokkal több támadás érkezhet a pálya szélére a rövidebb útvonalakon. Ez annak fényében aggasztó, hogy érzékelték a problémát, találtak megoldást rá, és nálunk pont az az ember hiányzik majd, akinek ez skilljeiből fakadóan is lenne rá eszköztára, hogy limitálja ezeket. Nélküle viszont majd a rendszernek kell megugrania a feladatot.

A Bills futójátéka sem túl acélos, ezért én ettől kevésbé tartok. Bár Breida lehelt életet labdacipelésbe a földön, talán ez nem egy megváltó jelenség, hanem csak fellendülés volt. A két másik futó jobb, de én tőlük kevésbé tartok. Breida stílusa viszont kevésbé fekszik nekünk.

A védőfalnak jelentős melót kell megoldania és egyrészt meg kell akadályozni Allen kimozgását, másrészt nem elég a contain játékokat megtartani, de eközben nyomásnak is kellene érkeznie. Érdekes lesz ezt látni, melyiket favorizáljuk majd többször és jobban. A legjobb kimenetel Christian Barmore pusztítása lenne középen, mert akkor a szélen Judon és Van Noy elég, ha nem engedné sehova a QB-t és már bajban is lenne a Bills. Barmore-nál már odáig fajult a helyzet, hogy a Titansnél 4!!!!!! ember blokkolta őt egy passzjátéknál. Azért nem mindennap történik ilyen Aaron Donalddal sem. Hatalmas nyereség az ő draftolása, és csak jobb lesz ő is folyamatosan hétről—hétre.

20211206_143541.jpg

JC Jacksonnak újabb jó értéknövelő lehet, ha Stephon Diggs nem tudna mellette villogni. De azért a jól bevált zónát választanám inkább, a passzsávok elvétele legalább annyira zavaró lehet egy nyomás alatt játszó Allennek.

 

A védelmek csatája?

Papíron a liga két legjobb védelme feszül majd egymásnak, de simán el tudom képzelni, hogy mindkét támadósor 30 pont fölé jut. Ahogy azt is, hogy 20 alatt marad. De az biztos, hogy a támadófalunktól még fontosabb lesz a jó szereplés. Nélkülük sok esélyt nem adok a Bills front7 ellen, ami mögött a DB sor is veszélyes a labdára. Muszáj lesz a futással felőrölni ezt a Billst, és muszáj lesz elegendő időt adni Mac Jonesnak is. Mondjuk ez utóbbinál biztosan segédkezik majd a játékhívással Josh McDaniels is, és sok gyors játékkal azért tudunk majd károkat okozni. De továbbra is tartom, ahhoz mi jól játszunk támadásban, ahhoz a futásnak mennie kell és így megnyílnak a terek az elkapás utáni yardokban erős elkapóinknak. Egészen zseniális, ahogy felépült ez a támadógépezet. A további fokozatok is ott vannak, csak még azt a sebességet nem értük el. De egy Agholor, Smith kettős újabb dimenziókat nyithatna meg. Abban nem vagyok biztos, hogy erre még ebben az évben sor kerül, de a lehetőség bennünk van.

A győzelmi sorozat

Ami nem csak a mai meccs, vagy a szezon hátralévő része miatt, hanem a jövővel kapcsolatban is nagyon reménykeltő, az a 6 meccses győzelmi széria.

20211206_143626.jpg

És a játék képe, ahogy fejlődött a csapat hétről-hétre. Ez a támadósor 2.50 pontot átlagol támadásonként. Gyakorlatilag minden birtoklásunk majdnem egy mezőnygóllal ér fel. Ezért is fontos, hogy mindenképp pontokat tegyünk a táblára és ebben rejlik az offense ereje. Ez egyébként a hatodik legjobb mutató a Belichick érában. Ennél csak a 2007-es menetelés alatt elért 3.19, a 2017-es évben hozott 2.61 és a 2010-12 között felmutatott átlagok jobbak.

De még ezt is meg tudja fejelni a támadósor, méghozzá a 49,6%-os hatékonysággal, amivel pontra váltja a támadásokat. Ez 2007 óta (52.7%) a második legjobb mutató. Hihetetlen adat. Egy újonc irányítóval és a lesajnált elkapó személyzettel karöltve, a csapat rendületlenül menetel és termeli a pontokat. Ezek a számok annyira tiszteletet parancsolóak, hogy továbbra is értetlenkedem egy-egy meccs kapcsán elragadtatott véleménynél. Amikor 40 felett rakunk fel valakinek az rendben van, ha csak 25 jön össze, akkor meg hiányérzet van. Miközben itt idén nem a közönségszórakoztató játék a lényeg, és ha minden meccsünket 15-14-re nyernénk meg, az is pont ugyanennyire lenne üdvözítő. Ami az egyik meccsen összejön, az a másikon nem. Addig örüljünk, amíg nem kell megszakadni a pontszerzésbe és fogadjuk el, hogy ez az offense halad és erre épült ki az egész. Messze nincs még kész, messze nincs abban az állapotban Mac Jones sem, hogy tökélyre vigye a Red Zone hatékonyságot. De szerencsére nincs is rá szükség, mert van védelmünk is. Nem kell 30+-os pontpárbajokat nyerni hetente, mert a Defense tartja a frontot. És előbb-utóbb a TD-k is érkezni fognak futószalagon, de ez is még a jövő zenéje.

Azt csak halkan jegyzem meg, mert vélhetően ma megszakad a sorozat, de ez a védelem zsinórban a 4.meccsen nem kapott pontot a második félidőben. Ez pedig franchise rekord!

20211206_141855.jpg

Emiatt nem értettem a Titans meccsen a nagy futás utáni TD-nél a károgást sem, hiszen vezettünk 16-13-ra, nálunk volt a labda, mi kezdtük a második félidőt is, az ellenfél csak egy kifutott játékból jött a nyakunkra, miért és mitől kell parázni? Bízzunk már kicsit ebben a csapatban, főleg amikor a játék képe is ezt mutatja.

20211206_141907.jpg

A védelem vezére

Természetesen továbbra is nagy szerepe van ebben JudArms-nak, mert a vörös inges gyakorlatilag mindent „einstandol” a backfielden. Az egyik legjobb free agent igazolás az egész ligát nézve is Judon, akinek a domináns játéka nagyon kell majd a hátralévő meccseken is. Tudom next man up, meg do your job, de a hiányában komoly bajba tudnánk kerülni. Ezért bízom kibírja az évet és SB MVP lesz vagy 3 sack felmutatásával az utolsó meccsen. Mindenesetre ma kettővel is megelégednék és úgy 6-7 siettetéssel :)

20211206_141943.jpg

A támadófal összetétele és előrelépése

Ted Karras vagy Michael Onwenu ez itt a kérdés? Előbbi hatalmas lökést adott az egységnek és azóta Isaiah Wynn szárnyal, ami az egyik legfontosabb dolog az ötöst tekintve. Ráadásul Andrews dolgát is nagyon megkönnyíti, hogy egy másik center van mellette, mert ugye így könnyebben osztják el a feladatokat, Karras is ugyanúgy látja a hívásokat és ugyanúgy is reagál rájuk, ahogy Andrews elvárja, gondolja. Így hiába Onwenu csilli-villi PFF statja, egyelőre én ragaszkodnék Karras kezdéséhez. Nagyon fontos lesz a belső embereink összhangja és munkája, mert Ed Oliver vezette Buffaló-i DLine elég kemény dió lesz. Milano és Edmunds a linebacker sorban is kemény legények, nem bántam volna, ha utóbbi és Lotulelei kihagyja ezt a meccset is. Sokan majd meglepődnek, hogy a Colts tudott futni, nekünk meg nehezebben megy. De ez a két visszatérő játékos a futás ellen elég hatékonyan tud szerepet vállalni.

De a támadófalunkban bízhatunk, hiszen az egység Karras színre lépése óta szárnyal. Azóta 7.helyen vagyunk a passzblokkolásban és 2.4 yardot javult a passzátlagunk, 1.2 yardot a futóátlagunk. EPA mutatóban ennél is látványosabb a javulás vele, és a nyomás is alábbhagyott a jelenlétében. Nehéz ezek után Onwenunak helyet követelni.

20211206_143322.jpg

Ráadásul a hatos győzelmi szériában még tovább javult ez a fal a nyomással szemben. Mindössze 22,9%-ban kell Jonesnak pressure alatt játszania, ami ebben a szakaszban a harmadik legjobb érték.

Ha ők hozzák ezt a formát és a védelem sem esik össze, akkor nagyon komoly esélyeink lesznek bekopogtatni a Bills ajtaján is, és megszerezni a zsinórban hetedik győzelmünket!

20211206_143612.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://newenglandpatriots.blog.hu/api/trackback/id/tr6216775080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása