New England Patriots az én szememmel

A második hónap (5. - 8.hét)

2021. november 06. - topin

Elég rendesen kevertük eddig a szezont a fazonnal. Volt itt Dolphins elleni vereség, és Chargers elleni győzelem, a kettő között megannyi kérdéses helyzet. Megpróbálom összefoglalni, mit kaptam eddig a csapattól és mit várhatok reálisan a hátra lévő hetekre.

bb_mj_dh.jpg

Egyértelműen emelkedő tendenciát mutatunk.

Ekézhetjük a stábot, a döntéseiket, de a Saints meccset leszámítva, minden vereségnél a kezünkben volt a siker kulcsa és karnyújtásnyira voltunk attól. Mindezt úgy, hogy még csak jól sem játszottunk néhány esetben. Most viszont érkezik a szezon második fele, ahol már illene összeállnia a rendszereknek a támadó és a védőoldalon is, ezáltal valós esélyünk van bejutni a rájátszásba a rosszabb kezdés ellenére is.

Ehhez elengedhetetlen lépés a Panthers legyőzése, majd a Browns és a Falcons elleni meccsek közül egyik megnyerése is. Ebből a három találkozóból minimum kettőt hozni kellene, hogy legyen kis mozgásterünk az év zárásakor. A sorsolás alapján a Browns otthoni meccs lesz, a másik kettő idegenben, így akár három siker is összejöhetne ebben a szakaszban. A Bye Week a 14.héten érkezik számunkra, előtte a Titans és a Bills lesz még soron. Itt a Derrick Henryt nélkülöző Nashville-i egylet ellen is esélyünk lenne a Gillette-ben, míg a Bills ellen most nem mi számítunk favoritnak. Ha 4-1, vagy 3-2 összejönne ebből a menetrendből, akkor a pihenés után már nem lehetne baj érzésem szerint.

A Colts, Bills, Jaguars, Dolphins négyesből kellene két siker, és ez nem tűnik megugorhatatlannak. 11-6 és 9-7 között végezhetünk, amivel egészen biztosan elérnénk a wild card helyek egyikét. Ott pedig már bármit alkothatunk, mert benne van a mostani csapatban az óriásölőkre jellemző megalkuvás nélküli gürizés, és természetesen egy one and done is.

Optimizmusom a látottakra épül.

Mac Jones konkrétan a legjobb QB a PPF-nél az 5.hét óta, akik minimum 20 passzkísérlettel bírnak ezen a 4 meccsen. Egyszerűen álomszerű ez a helyzet és hihetetlenül biztató jövőt ígér. Ez nem azt jelenti, hogy soha nem lesz gyenge dobása, vagy gyenge meccse, hanem csak azt jelenti, hogy megtaláltuk a következő évek franchise irányítóját.

qb_5-8.JPG

6.helyen van a Big Time Throw mutatóban és az alsó harmadban a Turnover Whorty Play százalékban. Ezek nagyszerű mutatók és magabiztosan lehet támaszkodni rájuk a megítélésekor. Továbbá ezt támasztja alá az is, hogy mennyire veri a pályán látottak alapján a többi újonc QB-t.

ujonc_qb.JPG

Stabilizáltuk a falat!


Ez a másik nagyon fontos dolog, ami optimizmusra ad okot. Az 5.-8. hét között Ted Karras 80.4-es PFF gradet kapott a bugrásaira ami  a passzblokkot illeti. Ezzel a 8. a guardok között ebben az időszakban. Mivel Jones is a középső nyomást viseli nehezebben, így a fal belsejének stabilitása nagyon fontos tényező lehet a továbbiakban is. Eközben David Andrews a 7.legjobb Center értékelést kapta a falban végzett melójáért (74.2). A szélen pedig a sokat szapult Isaiah Wynn 84.8-as futásblokkolása a 6.legjobb Tackle értékelés erre a 4 fordulóra. Ha pedig futójáték, akkor Michael Onwenu sem kihagyható a felsorolásból, hiszen ő 89.9-es gradet érdemelt ki, amivel konkrétan a szűk elitbe tartozik már. De Shaq Mason sem marad le sokkal, ő a 8. a guardok között a Run Blockingot tekintve (84.5).

Így teljesítettek a srácok az 5.-8.hét között:

ol_5-8.JPG

Ilyen számokat látva nem csoda hogy beindult a futás és kicsit komfortosabb lett Mac Jones is.

Ha minden támadófalember teljesítményét összevetjük a ligában, akkor Mason a 9.helyen van (83.7), Onwenu a 16.helyen található (81.0), míg Wynn a 38.helyen tanyázik (75.9) a második hónap alapján. Ez ugye azt jelenti, hogy bőven a kiemelkedő felé tendál a fal munkája.

Ennek köszönhetően ebben a szakaszban a liga legjobb futója Damien Harris.

A running back 91.2-es értékeléssel bír erre ezen a 4 találkozón és ellentmondást nem tűrően halad előre.Megtett yardokban és szerzett TD alapján is a 3.legjobb teljesítmény az övé.

futok_5-8.JPG

Egyértelműen erre kell támaszkodnunk és amit szezon előtt elterveztünk, ahhoz kell ragaszkodnunk. Minden ellenfél torkán le kell nyomni a labdát futással, és amikor elkezdik tölteni a boxot, akkor jöhet Mac Jones és a légi támogatásért felelős egység.

OBJ Trade

Ha már az elkapókra terelődött a szó, akkor nem mehetek el szó nélkül az OBJ trade pletykák mellett sem.

Mivel Vegasban elég jó oddsokat adnak a Patriotsba történő igazolásra, így mindenképpen számolni kell a lehetőséggel, hogy esetleg majd hozzánk kerül. Bár én nem rajongok ezért a manőverért, nem fogom bírálni a döntést, ha Belichickék úgy gondolják vele előbbre leszünk. Eleve Lazar is arról irkál napok óta a a tweetjeiben, hogy mennyire illene a rendszerünkbe OBJ és mennyire nagyszerű játékos, ez pedig beszédes lehet a jövőt tekintve.

Én mégis a másik oldalon állok és ezt a facebbok csoportban egy kommentben ki is fejtettem részletesen.

Ennek a támadósornak most nincs olyan szintű vezére mint Brady, Edelman, Faulk, Troy Brown, Mankins, Light, Gronk, vagy akár egy Newton volt. Itt most Mac Jones a vezér, meg David Andrews és Nelson Agholor. Jelenleg az egységben van az erő, amit nem lenne jó megbolygatni egy problémás hozzáállású játékossal, akinek a megfelelő snapszámot sem tudjuk garantálni, nem hogy azokon belül a labdát. Én ezt az öltözőt most kevésnek érzem OBJ arcához, cserébe nem volt értelmes szezonja, meccse se nagyon évek óta. Nem látom a kockázatvállalásnak mi értelme lenne?

Mi a két tight endes formáció mellett tettük le a voksunkat, és persze vannak három elkapós csomagjaink is szép számmal, de az esetek többségében két elkapó van csak a pályán. A legerősebb futócsomagban pedig csak egy darab Harry képviseli az egységet. Nálam Jakobi Meyers messze OBJ előtt van az elmúlt két évet tekintve, nem szeretném hogy ő kiszoruljon miatta. Nelson Agholor gyorsabb az egykori sztárnál, egy rakat pénzt fektettünk bele, nincs okunk a padra száműzni jelenleg. Kendrick Bourne pedig belül biztosan hatékonyabb, mint a jelenleg szabadügynök játékos. Én egyiket sem látnám szívesen a padon OBJ kedvéért.

Értem, hogy vannak akik a nevek bűvöletében élnek, de ez az elkapó egység minden célunkhoz elég. Szeparálódnak, jól futják az útvonalat, erősek Yard After Catchben, trükkös játékokban. Attól mert valakinek volt neve a múltban, de a hozzáállása, elhivatottsága is kérdéses az erősen gyenge megítélés nálam. És igen, volt nálunk egy Randy Moss is, de ez most nagyon nem az a szitu. Bárki szerint idejönne statisztának egy magát sztárnak tartó játékos, miközben a contender csapatától pont emiatt hisztizte ki magát?

Persze a meglátásaim ellenére érkezhet ő ide, és lehet nagyszerű lesz és hamut szórhatok a fejemre a játéka láttán. Ezt örömmel megteszem amennyiben úgy alakul, mert a csapat az első és a személyes preferenciák csak eztán jönnek szurkolói oldalról is.

De jelenleg én elégedett vagyok az elkapókkal, akikre sok panasz nem lehet az idei évben.

Meyers a 15.legjobb az értékelt időszakban, a slotban pedig a 7.helyen van. Emberfogás ellen a 12., zóna ellen pedig a harmadik legjobb a ligában, ami ismét csak megerősít minket abban, hogy a 12 personnel mellett az egyik hely eleve elkelt, a másikra pedig egy mélységben is veszélyes Agholor több mint elég. A 20+ passzos játékokban Agholor a 17. a ligában (95.4 a PFF grade).

Ha a 9 célbavételt elérőket rangsoroljuk, akkor a slotban Bourne a 15.helyen található emberfogás ellen.Tehát bőven hatékonynak számít ő is.

A szezon második negyedében így értékelte őket a PFF:

wr_5-8.JPG

Én nem látom, hogy ide feltétlenül kellene egy OBJ nekünk.

A védelemben akadnak kérdések

Ellenben egy CB-t nagyon szerettem volna, de Belichick elegendő érezte a meglévő magot, kiegészülve kedvencemmel Myles Bryanttal. Mivel Joejuan Williams is jó értékeléseket kap, így vele kapcsolatban a hamuszórást lassan el is kezdem, mert én ezt nem láttam benne az év elején sem. De nagyon örülök, ha rám cáfol majd hetente folyamatosan.

A nagyobb bajom a front7 esetében akad.

Bár Matthew Judon elképesztő tempóban nyomja és minden meccsen megszolgálja a fizetése minden centjét, és Christian Barmore is parádésan lépett be a ligába, hiszen az újoncok között első a QB hits (5) 3. a hurries (16) és 5. a pressure (22) mutatóban. De mellettük egyelőre nehezen jön ki több jó teljesítmény folyamatosan. Ennél én mindenképpen többet vártam a társaságtól. A PFF az egész évre nézve a 28.helyre teszi a pass rush mutatónkat, ami elég siralmas a játékosokban rejlő potenciált nézve. Ebben a kérdésben nehezen találok logikus magyarázatot, és inkább csak abban bízom, hogy a rendszer még nem tökéletes vagy képesek leszünk felfogást változtatni.

A back7 esetében nagy előrelépés az, hogy Hightower kikerült a képből például a Chargers elleni meccsen és Dugger lépett fel a helyére. Sajnos HT botrányosan gyenge szezont fut és hiába olvassa merre megy a play, már nem képes odaérni időben. Justin Jackson óriási futása is az ő lelkén száradt. Kyle Dugger viszont meghozhatja azt a sebességet, ami hiányzik a középső szekciónkból, és mivel Adrian Phillips élete szezonját futja a másik safety poszton, így Duggert nyugodtan használhatjuk linebacker feladatokra is.

Hogy valamit nagyon tud Belichick az megkérdőjelezhetetlen. Justin Herbertet eddig mindkét találkozóján limitálta, és ugyanúgy mint Brady esetében a zónákkal ezúttal is elvette a passzsávokat és alaposan megnehezítette a QB dolgát. Kérdés, hogy ugyanez a rendszer miért nem működik Mills, White, Tua, Winston féle irányítók ellen, és miért csak a legnagyobbaknak tudunk gondot okozni vele. Mindenesetre hiába követeltem a szoros emberezést, rengeteg zónával érte el a védelem a sikert, ez is mutatja kívülről felesleges okoskodni, mert egy szempillantás alatt beárazza a csapat a "szakértelmet" :)

Nagyon jó lenne, ha a defense tudna szintet lépni, és a labdára is veszélyesen játszanánk. Bár szemre rosszabbnak tűnik ez a felfogás, mint a DVOA értékeink mutatják, azért örülnék neki, ha egy zúzós védelmet kapnánk a szezon második felére.

A szezon nekünk most kezdődik és az év végére kell összeállni annyira, hogy ott még tudjunk egy fokozatot feljebb váltani. A potenciált látom ehhez!

A legjobb ellenfél lehet ebben a QB poszton nem túl erős Panthers, ahol a védők és a támadók is egyből bizonyíthatják a felnőttünk a januári feladatokhoz is!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://newenglandpatriots.blog.hu/api/trackback/id/tr216747638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása