New England Patriots az én szememmel

Lebarnulunk?

2021. november 12. - topin

Két éve pont ezt a párosítást láttuk a Gillette-ben, szakadó esőben bőrig ázva. De felejthetetlen élmény volt. Most annál a meccsnél fontosabb mérkőzést játszik a Patriots a hétvégén a Browns ellen. A győzelem gyakorlatilag karnyújtásnyi közelségbe hozná a rájátszásban való részvételünket, míg vereség esetén a felére csökkennének az esélyeink. Legalábbis az ESPN Football Power Indexe alapján.

pats-browns.jpeg

Mindkét csapatnak fontos a siker

Ha a Patriots nyer, akkor 71%-os valószínűséggel bejut a rájátszásba. Ha veszít, akkor pedig 38% esély marad erre. Ami a hátralévő meccsek mellett nagyban befolyásolja ebbéli esélyeinket az a Browns elleni összevetés, hiszen azonos mérleg esetén az egymás elleni eredmény rangsorol. Mivel a Cleveland is hasonló helyzetben van és 5-4 a mérlege, így ez a meccs duplán számít a csapatoknak az esélyeikre nézve.

A Browns oldalán 68 – 39 a százalékos mutató a siker és a vereség esetén a rájátszás részvételre. Gyakorlatilag egymást lehet elgáncsolni ezen a találkozón, mert a vesztes hiába áll majd egy győzelem hátránnyal, ha az egymás elleni vereség miatt kettővel több győzelmet kell beszereznie az előzéshez. Ezért is van ekkora értékű és hasonló mértékű eltérés a győzelem-verség százalékok között.

A PFF számokat látva vakarhatjuk a fejünket:

A Pats támadósora a 6. a ligában (81.6), egy helyezéssel a Browns mögött (81.7). De mind a passzjátékban (82.3 – 73.3), mind a futójátékban (90.0 – 81.7) jobb értékelésünk van. Ez utóbbi játékelemet tekintve liga elsők vagyunk a PFF-nél.

Védő oldalon viszont le vagyunk maradva a számok tengerében:

A védelmünk 63.9-es osztályzata nem túl acélos, ellenben a Browns (77.3) a második helyen tanyázik a listán a Rams mögött. Futás ellen (51.5) nem kaptunk a szezonra nézve jó számokat és csak a 21.helyen vagyunk, míg az ellenfelünk (68.7) top10-es egységnek számít. A pass rush terén a mi teljesítményünk (66.6) top20-on kívül van, a Browns viszont (81.1) ebben a megközelítésben is top5-ben található. Ráadásul a coverage értékek is jobbak arrafelé, hiszen a 3.helyen vannak ebben (77.7), míg mi a 10.helyen (68.8).

Azonban ezek az egész eddigi szezonban elért számok. Viszont pontosan tudjuk, ami szeptemberben jó volt, az nem biztos, hogy működik novemberben is. Ami pedig rossz volt kezdetben, az bőven feljavulhatott idővel.

Az elmúlt 5 hétben a Browns 2-3, mi pedig 4-1 vagyunk. Az éves 81.7-es offensive értékelést, mindössze a Bengals ellen sikerült megugraniuk ebben a szakaszban. A passzblokkolásuk is visszaesett, ahogy a futójátékuk is 61 alatti értéket kapott háromszor is. Ami ez első 5 héten mindig 66 felett volt és háromszor 78 felett. A védelemben pedig futás ellen kicsit megzuhantak és három esetben is 60 alatti értékelést gyűjtöttek, miközben az év első négy meccsén pedig háromszor is 72 felett voltak.

Így azért már kicsit jobban fekszik nekünk a Browns védelme.

Ugyanez a szakasz a mi szemszögünkből nézve:

Első 4 héten az offense háromszor is 68-as értékelés alatt maradt. Az utolsó 5 meccses szakaszban pedig nem voltunk 73 alatt. Passzblokkolásban 64 volt az elsó hónapban a csúcs grade, azóta 69, 73, 73, 72 és csak a Cowboys elleni vereségnél előadott teljesítmény (23.)) csúfoskodik a sorban.

A futójátékunk szeptemberben 68as átlagot ért el PFF-nél, azóta 76-os átlagra vagyunk jók. A futásblokkolásban pedig fényéveket léptünk előre a szezon kezdete óta, hiszen az első 5 meccsen 54-es átlagot bírtunk elérni, azóta pedig megtáltosodtunk és 77-es értéket kaptunk ebben a játékelemben. Ugyanígy fejlődik a coverage grade is, szóval bőven emelkedő tendenciában vagyunk, amit szabad szemmel is láthatunk egyébként.

A futás kulcsfontosságú lesz ezen a találkozón, mert ebben gyengébb a Browns védelme, ebben vagyunk mi erősek és ezzel tudjuk kikerülni a bitang erős passzsiettetőiket is. Sokan szoktak elégedetlenkedni a középső futások miatt, de nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy ez nem egy gyenge buta hívás JMD részéről, hanem a játékterv masszív része. Nagyon fontos szituációkat ágyazunk meg vele, amivel területeket nyitunk a passzjátékban is, ráadásul a play action hívásaink sikerhez elengedhetetlen. Ráadásul nem is teljesítünk rosszabbul belül, sőt kifelé inkább akadtak hiányosságaink eddig. Bár a bal oldalon Wynn irányába elég jól szaladgálunk ez tény.

Harris futásainak iránya és eredményei

harris_futasai.JPG

A csapat futásainak iránya és sikeressége

csapat_futasok.JPG

 

A másik oldalon pedig tartanunk kell a védőfalban a lelket, mert a futások megállítása félsiker lesz a gyengélkedő Browns passzjáték miatt.

Ha viszont nekünk kell mindenképpen a levegőben haladni, akkor a Garrett, Clowney tandem nagy bajt okozhat, már amennyiben pályára tudnak lépni. Egyelőre nem tréningeznek, így van esély rá, hogy megússzuk a terrort. A csapat 167 siettetéséből 81 az övék (48+33) ami elég brutális adat. Rajtuk kívül középről Malik Jackson okozhat zavart, neki 21 siettetése van eddig. De ahogy nálunk Byrant is megy időnként blitzelni, úgy Delpit, Ward is megvillanhat, de Troy Hill méginkább szokott kapni ilyen feladatot a secondaryből.

Az újonc Owusu-Koramoah a linebacker sor egyik lelke, vele meggyűlhet a bajunk. De a többi LB is képes tartani a lépést a coverage szituknál, ami megnehezítheti a szokásos játékaink kialakulását. Márpedig Mac Jonesnak nem lesz ideje tartogatni a labdát, mert ha a két sztár a pályán lesz, akkor ott bizony kőkemény pass rush érkezik majd mindkét oldalról.

A támadófal szerepe kiemelkedő lesz

Újra edzett Trent Brown, de szerintem még nem fogjuk erőltetni a visszatérését. Ami egyébként biztosan dob majd kicsit a falon újra, de a Karras beállítás is elég stabillá tette az egységet. Az 5.héttől kezdve a teljes ligát nézve a 10., 11., 12., helyen is New England-i falember áll a futásblokkolásban. Onwenu, Mason és Wynn is elit szinten támogatja a szaladgálásunkat. Andrews az 50.helyen, ami szintén nagyszerű helyezés, mert itt minden Tackle, Guard és Center figyelembe véve mind a 32 csapatnál.

A legjobb passzblokkolónk pedig Ted Karras, a maga 39.helyével és 78-as értékelésével. Nem biztos, hogy pont egy erős front7 ellen kellene ezt az egységet megbontani. Mindent figyelembe véve pedig Shaq Mason az 5.legjobb falember a ligában ebben a periodúsban, egészen elképesztő (90.5) értékeléssel. Már ahhoz képest, mennyire lent volt Mason a szezon elején. Onwenu amúgy a 13., Wynn pedig a 31.helyen áll.

Apropó Isaiah Wynn

Sokan szeretik elővenni a teljesítménye miatt és leszólni az ő játékát. A PFF számok a támadófalemberek kapcsán erősen kérdésesek, de azért szemmel is látható, hogy Wynn jól játszik. Én nem vagyok biztos abban, hogy a legutóbbi meccsen Burns sackje (csak) az ő hibája lett volna.

Jól látható, hogy Henry is tartja egy ideig a védőt, majd hirtelen elindul egy mentesítő útvonalat futni. Szándékosnak tűnik a mozdulat, nem spontán találta ki a jelek szerint, hiszen vissza se néz miután elengedi az endet. De Burns túl mélyre és éles szögbe kerül mér ahhoz, hogy Wynn odaérjen rá. Amúgy is rossz elosztásnak tűnik a blokkok felvétele, mert az első kulcs a jobb oldalon van, de a vakoldalról ezzel a Henry alakítással esély sincs annak a kivitelezésére. Ezért is tud egyébként a linebacker egyből Henryre helyezkedni és elvenni ezt a hot route-ot, mert egyértelműen látszik Burns támadása miatt, hogy vagy az lesz megdobva vagy semmi. De mivel Henry vissza se néz, így nekünk ez nem is lehetett hot read, és Jones sem arrafelé néz a játék során, ami szintén alátámasztja ezt. Szóval én nem varrnám ezt ennyire látványosan Wynn nyakába, mert ezt a playt gyakorlatilag elszúrtuk a snap feladása előtt és vagy arra számítottunk érkezik még valaki, akit majd Wynn felvesz, vagy elbambult és ott blokkolt ahol nem volt feladata, vagy Henry engedte el korán az endet, de inkább tűnik bűn rossz olvasásnak vagy kivitelezésnek, mint egyedül Wynn hibájának.

Az biztos, hogy ilyen szitukat nem engedhetünk, mert Myles Garrett és bandája nem fog kegyelmezni abban biztosak lehetünk.

OBJ végül nem hozzánk került, amit én nem bánok cseppet sem. Mondjuk azzal is egyet tudtam volna élni, ha itt folytatja a hisztizést. De úgy tűnik az egy előre leosztott szereposztás volt, csak fizut próbálták felsrófolni. De Von Miller, Lebron James, maga Los Angeles, nagyon adta magát OBJ számára.

Damien Harris visszatérését nagyon szeretném, és Stevensonban kevésbé hiszek a Browns ellen, mert itt most a futóknak is ki kell venniük a részüket a passzblokkolásból az biztos. Márpedig a 21.2-es grade az nem túl acélos bizodalmat épít bennem az újonc iránt.

A győzelem nagyon sokat számítana, remélem a legjobb formánkat hozzuk a labda mindkét oldalán, mert akkor nem lehet kérdés a végeredmény. Ha viszont elkezdünk döcögni, azt nagyon könnyen megbüntetheti a Cleveland és ez a botlás már akár végzetes is lehet a későbbiekben.

Hozzáteszem vereség esetén sincs veszve semmi, ahogy a bevezetőben utaltam rá, akkor is van matematikai alapon 38%-os esélyünk, de akkor már kell bravúrokat is hozni az erősebb csapatok ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://newenglandpatriots.blog.hu/api/trackback/id/tr9216753668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása