New England Patriots az én szememmel

A Sólymok szárnyán

2021. november 17. - topin

A kezdeti letargia után egyre boldogabbak a Patriots szurkolói. Már playoff helyen a csapat és csütörtökön zsinórban az ötödik győzelmét abszolválhatja a Hazafias sereg. Annyira összeállt a társaság, hogy jelenleg nem látni jobb formában lévő csapatot a főcsoportban. Bátran vállalhatjuk vérmes reményeinket is az év hátralévő részében.

row.jpg

A rekordok

A franchise történetében először szerzett kétszer egymásután 45 pontot a csapat hazai mérkőzésen. A Bill Belichick érában az első 10 meccsen most szereztük a legtöbb 20 yardos előrehaladást, szám szerint 48 ilyen játékunk volt már idén. Ez az első eset BB regnálása során, hogy három olyan drive-ot vezetünk egy mérkőzésen belül, ami 90 yardos TD-t eredményez.

90td.jpg

Mindezt a szedett-vedett összeállítású fallal, egy újonc irányítóval és a szurkolók szerint liga alja elkapósorral.

2006 óta Mac Jones a legjobb értékelést kapja az első 10 meccsre a PFF-nél az újonc irányítók között. Természetesen az irányítónk megnyerte a hét újonca díjat, az év során már harmadszor. 2012 óta az újonc QB értékeléseknél a TOP3 gradeből kettő is Mac Jones nevéhez köthető. A Cowboys ellen 92.7, a Browns ellen 91.7 volt az osztályzata. Russel Wilson 2012-ben (95.9) kapott csak ennél jobbat egyszer.

A teljes szezont nézve Jones az 5. a QB rangsorban a PFF-nél (87.0). A 69%-os completed pass mutatója pedig minden idők legjobbja egy újonc irányítótól. A 223 sikeres átadása a harmadik legjobb az NFL történelmében az újoncok között, csak Burrow (242) és Murray (230) tudott több jó elkapáshoz hozzájárulni karrierje első 10 hete alatt.

Az idei szezonban az 5.hét óta pedig a legmagasabb QB értékeléssel rendelkezik a PFF-nél. A Browns ellen a 10+ yardos dobások során a passer ratingjét kimaxolta (158.3). Mindössze egy darab elkaphatatlan dobása volt.

ujonc_qb3_1.jpg

A támadófal

Az egész offense értékelése a PFF-nél a 2.legjobb (85.5) a Dallas mögött és a Tampa, Rams páros előtt. A csapat egésze pedig a 3.legjobb értékeléssel bír (88.3) a Dallas és a Rams mögött. Ennek a látványos javulásnak a kulcsa pedig teljesen egyértelműen az Offensive Line. A csapat DVOA értékelésben már a 6.helyen találjuk a csapatot.

dvoa_team.JPG

Sokszor elmondtam már korábban, hogy ebben a sportban minden kihat mindenre. Egy OC nagyszerű játékhívása, játékterve is botrányosan rosszul fest, ha a játékosok szabotálják a pályán a teljesítményükkel, egyéni hibáikkal annak a kivitelezését. De meg is fordíthatom. Ha minden úgy működik ahogy kellene, akkor gyerekjátéknak tűnik az előrehaladás. Ezért nem szeretem amikor a fotelből elővesszük a liga egyik legjobb támadószakemberét, aki az idei számokkal bizonyítja a rátermettségét. Mindezt egy eddig többnyire toldozott-foldozott fallal, a szurkolók szerint ligaalja elkapósorral és egy újonc irányítóval. És ez a támadósor jelenleg a liga egyik legjobb egységének számít.

Kirajzolódott már a tavalyi szezonban, hogy a futásra szeretnénk alapozni, és egy közepesnél jobb QB teljesítménnyel reális esélyünk lenne bárki ellen, hiszen a védelem meccsben tartja a csapatot. Newtonnal ez nem tudott működni a passzjátékbeli hiányosságai miatt, de az idei szezonban Jones tökéletesen oldja meg a feladatokat. Éppen ezen filozófia miatt nekünk nincs szükségünk sztár elkapókra, mert nem az egyéni skillek fognak dominálni, hanem a feladatkörökhöz kell megtalálni azokat a skilleket birtokló játékosokat, akik majd megoldják a rájuk szabott szituációkat.

Ehhez azonban elengedhetetlen két szegmens működképessége. Az egyik az Oline domináns játéka, a másik pedig ebből fakadóan a futójáték. Ha ez a kettő rendben van, akkor ezt a támadósort senki nem fogja megállítani. Ez alatt nem azt értem, hogy mindenkinek 40 pontokat fogunk felpakolni a táblára, hanem a csapatban rejlő lehetőségre utalok, ami alapból tudja ebben az esetben a 27-32 pontot. Az pedig a mi jelenlegi védelmi rendszerünk mellett bőven elég kell legyen mindenkivel szemben. Jelenleg a labda mindkét oldalán tökéletesen összeállt a rendszer és csapat legyen a talpán amelyik könnyedén túljutna rajtunk. Egyszerűen lehetetlennek látom ezt. Persze bármelyik héten benne lehet egy leolvadás, de én most nem látom azt a félelmetes erőt egyik ellenfélben sem, amelyiket ne tudnánk limitálni, vagy ne lenne rá válaszunk.

A támadófal brutálisan erős és ezt most már a pályán is viszontlátjuk, nem csak papíron tűnnek annak. A Cleveland ellen mindössze 5 játékban volt nyomás az irányítónkon. Elképesztő szám ez. Persze JMD keze is benne van vastagon, de a támadófal is állta a sarat. De az elmúlt 4 mérkőzésen elit teljesítményt raktak fel a passzsiettetéssel szemben. 20.5, 23.1, 25 és 20%-ban engedtek csak nyomást, ami egészen kiváló teljesítményre utal. De nem csak passz ellen, hanem futásblokkolásban is tökéletesen látják el a feladatukat.

A sokat szidott Isaiah Wynn például az elmúlt három hétben a második legjobb OT értékeléssel bír (88.3) a ligában a run blocking kapcsán. Márpedig mi a futásra építünk, így Wynn ennyire domináns és jó játéka kulcs a sikeres játékokban. Persze a látványos hibákat mindenki észreveszi, de alapvetően az egyik legjobb játékosunk jelenlegi formát tekintve. Itt éppen elpusztítja az ellenfelét, miközben a szurkoló annyit fog fel a játékot látva, hogy Bourne mennyire jól csinálta. De ezt a playt JMD tervezte meg és Wynn hatékony főszereplője volt.

https://twitter.com/ezlazar/status/1460369325659938830?s=20

https://twitter.com/ezlazar/status/1460369325659938830?s=20

A visszatérő

https://twitter.com/ezlazar/status/1460369325659938830?s=20

Trent Brown visszatérése elég impozánsra sikerült. 25 esetben segédkezett futójátékoknál és elit (91.3) értékeléssel jutalmazták a teljesítményét. Mindezt a liga egyik legjobb futás elleni védelme ellen. Itt egy rövid összefoglalás mennyire jól szállt vissza a falba.

Ezek után nem csoda, ha Rhamondre Stevenson egészen elképesztő mérkőzésen van túl. A Browns ellen futott 100 yardjából 64 kontakt után érkezett. Döbbenetes szám. Nem csak élt a támadófal által felkínált lehetőségekkel, de bőven hozzátette a magáét. Élmény nézni a futásait és Peti meg is jegyezte a facebook csoportban az eredménykövetőben, hogy egy ekkora embernek nem kellene így mozognia. Hatalmas potenciál van benne. A szezon elején általam is nehezményezett Michel trade jogosságát azt hiszem már más színben látjuk mindannyian. A döcögős szakaszban hiányozni véltem majd, de hol van már a tavalyi hó, ilyen teljesítmények után.

A futójátékunk a ligában a legjobb

Ebben pedig elévülhetetlen érdemei vannak N'Keal Harrynek. Lehet lefitymálni ezt a játékelemet, de mint ahogy utaltam rá korábban a futás a játékunk alapja, ebből indul a passzjáték is. És egyáltalán nem mindegy, hogy közepesen vagy a ligaelit szinten rohangálunk. Harry pedig ezzel a számunkra láthatatlan melóval a többiek elismerését is kivívja, akik kivétel nélkül kiemelik a szerepét. A stáb szintén áradozik róla. A legerősebb futócsomagunk elengedhetetlen eleme. A Browns elleni meccsen még magát Myles Garrettet is nemes egyszerűséggel arrébb tessékelte az egyik TD előtt.

Az új Gronk

Említésre méltó Hunter Henry pazar red zone szerepvállalása. De most már mezőnyben is megtaláljuk és lubickol ebben a szerepkörben a tight end. Ha sikerülne még Jonnu Smith is ennyire hatékonyan beépíteni, akkor itt határ a csillagos ég. Ennél a touchdown átadásnál jól látszik az apró finomság, amivel a linebackert elküldi az ellenkező irányba azzal, hogy arra olvas először. Ez a kis fejmozdulat pedig meg is adja a teret egy ilyen gyors átadásnál Henry számára a sikeres befejezéshez. Megjegyzem a JMD kritikusoknak, hogy ez nem kizárólag Mac Jones érdeme. Ez a play design. Tehát Jonesnak arrafelé kell olvasnia először, ezzel kimozgatja a védőt, és biztosítja az üres területet a tight endnek. Az is segít ebben, hogy az előző hetekben Meyersnek dobtuk ugyanebből a felállásból a szélre a labdát, tehát jogosan is várta a védő, hogy a fejmozgás után azt a kulcsot fogja olvasni Jones.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

New England Patriots (@patriots) által megosztott bejegyzés

Szép hívás és tervezés volt McDaniels-től. Csak azért emelem ki ezt így, mert a sikeres játékoknál mindig a játékosokat dícsérik a szurkolók, amikor meg szenvedés van, akkor a stáb a felelős és JMD "takarodj" van. Holott a sikeres játéknál sokkal nagyobb az OC szerepe, a sikertelennél pedig sokkal nagyobb lehet a játékos kivitelezésbeli egyéni hibája.

Ez a sokat kritizált támadósor jelenleg a 6.legtöbb pontot szerzi meccsenként a maga 27.5 pontos teljesítményével. A harmadik downok megoldásában a 3.helyen vagyunk, a negyedik downokat pedig a 4.legjobban oldjuk meg a ligában. A 20+ yardos játékokra már utaltam, ebben a 2. legtöbb a mienk az NFL-ben idén. A 4.negyedben pedig mi vagyunk a legjobbak a pontkülönbséget tekintve szerzett és kapott pontokat nézve.

A védelem

Az elmúlt héten már hamut szórtam a fejemre a defense kapcsán, hiszen leghangosabb kritikusa voltam a rendszernek, amit próbáltunk futtatni. Követeltem a szoros emberfogást, a 5 vagy 6 emberes nyomást a nálunk eddig használt 4 man rush helyett. Ez van amikor a szurkoló nem tudja mi a terv, minek kellene összeállnia és miért bízik benne a stáb heteken át. Volt már ilyen többször, például Gilmore érkezésekor is, amikor nem ment a kitervelt okosság és érkezett a váltás, majd azzal együtt a bomba D. Most kitartott a stáb az elképzelés mellett és már hetek óta fantasztikus játékot villantanak a pályán.

Átlagban mindössze 17.7 pontot engedünk, amivel a Bills mögött a másodikak vagyunk. A szerzett és a kapott pontok közötti különbségnél is a másodikak vagyunk a Bills mögött.

Zone vs Man Coverage

A Browns ellen 70%-ban zónáztunk ismét. 33 passzjátékból 23 alkalommal ebben láttuk a megoldást és ez tökéletesnek bizonyult. Bár a héten egy interjúban elhangzott, hogy stábban mindenki az emberfogást preferálja legjobban, de idén ez a zónavédekezés lett a csapat védjegye. Márpedig amíg tökéletesen működik, addig nincs okunk változtatni.

Ennek a sikere a 4 emberes siettetésen is múlik, és ezért óriási nyereség a Judon, Barmore páros. Mindkettő hihetetlen tempóban játszik és folyamatosan ott vannak az ellenfél QB nyakán. Az újonc 23 sietettésnél jár, amivel a top4-ben van a rookie felhozatalban. Meglepően gyorsan helyet is követelt magának a csapatban. Judon pedig konkrétan más dimenzióban focizik ebben az évben. Hihetetlenül eltalálták a szerepkörét és terminátorként pusztít a backfielden.

terminator.jpg

Futás elleni hatékonyság

Azonban a jó védelmünk alapja a korai downokon való stabilitás a futójáték ellen. Ebben pedig a Godchaux, Davis, Guy triónak óriási szerepe van. A Browns ellen megpróbáltunk egy 6 fős boxot a meccs első drivejában. De konkrétan eltaposták a második szinten a védőinket a kíváló Browns falemberek. Szerencsére a stáb gyorsan korrigált és onnantól a legtöbb szituban már 7 emberrel voltunk a boxban, és gyakorlatilag teljesen levettük a futójátékot a palettáról.

Itt ugyanaz a futójáték látható, de már nem ettük meg kétszer ugyanazt.

Ezek azért bíztató jelek a további hetekre, mert a Bills futójátéka nem túl acélos és ez a zóna hatékony lehet Josh Allen vezette légiparádéval szemben. A Titans pedig Henry nélkül aligha lesz ugyanannyira acélos a földön, márpedig Tannehill ellen megint jól sülhet el ez a zone coverage. Így egyelőre nagyon bizakodóak lehetünk, mert amíg nem találják a fogást a támadófalunkon és fogjuk a futást a másik oldalon, az egyéni skilleket hadba vetve tudjuk generálni négy emberrel a nyomást, addig ez nagyon jól fog kinézni hétről-hétre.

Amíg minden héten lesz valaki a sztárok mellé, aki valami extrát tud a pályára tenni, addig nincs okunk kételkedni az egységben. Ezúttal Deattrich Wise 8 passzsiettetése érdemel említést, de Dugger coverageben nyújtott játéka is kiemelendő, ahogy Van Noy és Bentley hatékonysága is remek érték volt vasárnap.

A spec.team a 2.helyen visszahordott yardokban és visszahordáskor engedett yardokban. Amivel ők is hozzáteszik a magukét a sikeres szakaszhoz.

Az elkövetkező hetek

Első körben a Sólymok szárnyán kellene felemelkednünk, ami a rövid hét miatt lehet kicsit zűrösebb a kelleténél. De mivel Cordarelle Patterson is maródi, így ez a megroggyant Falcons offense nem okozhat gondot a védelemnek. Persze a kötelezők mindig a legnehezebbek, de 7-4-es mérleggel fordulva a két nagyon fontos meccsre, már konkrétan a 1st seed is célként lebeghetne a csapat előtt.

Ugyanis a TNF miatt 10 napunk lesz felkészülni a következő összecsapásra. Majd mivel MNF lesz a másik rangadónk, így ott újból hosszú hetünk lesz, ami ismerve Belichicket, egészen jó lehetőség a két győzelem abszolválására. Ennél szerencsésebben nem is alakulhatott volna ez a Bills és Titans sorsolás. Utána pedig a legjobbkor érkezik a bye week, rápihenve a szezon hátralévő részére egy kíváló befejezés is felsejlik a számunkra.

Ami számomra a legjobb jel, az a csapat egymáshoz való viszonya. Hihetetlenül együtt van most ez a társaság, és mindenki nagyon együtt is él a többiekkel. Minden kis rezdülést megélnek és dícsérik egymást, igazi csapatként funkcionálunk, amiben senki nincs a másik felett. Nagyon jó volt látni, ahogy Jakobi Meyers 135. NFL elkapását, amivel az első TD-jét is megszerezte végre, együtt ünnepelte mindenki. Nem csak a támadók, de a védők, ST játékosok és a teljes stáb is.

Ez most egy nagybetűs csapat, olyan amilyenre minden szurkoló vágyik! Én elképzelhetetlennek tartom, hogy ne jussunk be a playoffba, ott pedig már bárkire veszélyesek leszünk, mert a foci hálaadás után kezdődik :)

Elsőként szárnyaljunk a Falcons ellen is!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://newenglandpatriots.blog.hu/api/trackback/id/tr10016757626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása