New England Patriots az én szememmel

Az 53-as keret és az új korszak kezdete

2021. szeptember 01. - topin

 

Mac Jones jött, látott és győzött. A fiatal irányító hatalmasat ment az előszezonban és kiszorította a veterán Cam Newtont a kezdő pozícióból. Már önmagában ez szenzációs hír lenne, de a csapat ezután kirakta a korábbi MVP-t. Ezen felül Myles Bryant elküldése okozott még meglepetést a kivágások napján.

mac_jones_a_kezdo.JPG

A QB kérdés kiegyenesedett

Jelenleg az egyetlen irányító a rosteren Mac Jones, de ez csak egy kisebb manőver része, hiszen Harryt sérült listára helyezve, máris jöhet a másik QB a keretbe. Nagy valószínűséggel egy megegyezés alapján kirakott Brian Hoyer lesz a befutó.

Nem kell aggódni, ha ő lenne a backup QB, mert ez a csapat jelenleg vele is működne pár meccs erejéig, olyan irányítót pedig nehéz hozni, aki kezdő kaliberrel bír és nem kér el egy csomó pénzt a padon ülésért. Cam Newton egyébként vélhetően nem akart csere lenni, ezért nem tartottuk meg és nyeltünk be némi halott pénzt, de cserébe fel is szabadítottunk valamennyit.

Itt szeretném megjegyezni, hogy Cam nem dívaság miatt nem maradt volna backupnak, hanem mert egy csapatnak QB poszton egy vezére lehet. Márpedig ő nem másodhegedűs karakter és Jones helyzetének se tett volna jót, ha egy ilyen erős személyiség van mellette az öltözőben a poszton, ahol neki kell egyértelműen a vezérszerepet betöltenie. Teljesen jó döntés volt a Newton cut a játékosok és a csapat szempontjából is.

És akkor itt jelezném is a Newton féle szerződés részleteit. Amikor aláírták azt, akkor is benne volt a pakliban, hogy nem lép pályára ebben az évben a csapat színeiben, de egy offseasont még akartak neki adni. Ha úgy jobban emészthető ez, akkor 3.6 millióért vett egy biztosítékot Belichick, ha minden kötél szakadna, akkor legyen egy olcsó veteránja, aki sportemberileg kiemelkedő. De már a kontraktus részletei is azt sejtették, hogy ebből nem feltétlenül lesz kerettagság. Tökéletes szerződés, tökéletes döntés.

Akik játszottak BB keze alatt, azok pontosan tudják, hogy az öreg nem cicózik és a csapat érdekeit nézi kizárólag. Éppen ezért állt bele a témába Rodney Harrison is. Az egykori legendánk ezt dörgölte Bill orra alá, hogy nekik napi szinten ezt kellett hallgatniuk annak idején és emiatt el is fogadták a jó barátok távozását, elküldését. És Harrison szerint ez szolgálja a csapat érdekeit, hogy Jones lesz a kezdő.

Nem kellett csalatkoznia az öreg következetességében.

Utólag okos az ember és azt gondolhatjuk a Newton első csapatos edzéslehetőségek okán, hogy csak így volt értelme őt tesztelni. A második sorral semmi haszna nem lett volna edzetni, ha arra kíváncsiak lépett-e előre bármiben is. Mac Jonesnak pedig még két hete lesz a kezdőkkel készülni azok után, hogy élesben is bizonyította a rátermettségét.

Ezt a kezdőt ugyanis nem Newton bukta el, hiszen láthatóan előre lépett és jobban mozgott a zsebben, javult a mechanikája és a dobás ereje is. De ebben a QB harcban egyértelműen legyőzte őt az újonc, aki a PFF szerint a 2013-as PFF éra alatt a legmagasabb újonc QB gradet érte el.

jones_pff.jpg

Igaz azt meg kell jegyezni, hogy leginkább másod és harmadvonalak ellen hozta ezt a jó teljesítményt, de ugyanúgy másod és harmadvonalas falemberekkel és támadójátékosokkal. Azért kezeljük helyén ezt a nagyszerű teljesítményt, mert messze nincs Mahomes szintjén a fiatal játékos.

Viszont van olyan szinten, hogy a csapatot rá lehessen bízni és egy futásra építő támadósort kiválóan elvezessen. A stáb nagyszerűen építette fel az előszezon meccseken a játékost. Az első héten csak az alapdobások, üzembiztos gyors és rövidpasszok szerepeltek a repertoárban zömében. De azért Wilkersonnak oda hajította 40 yardra is. A második héten kicsit nyílt az olló és a 1st down vonalat támadhatta a játékok során. Egyből meg is ugrott a yard/passz mutatója a duplájára. A harmadik meccsen pedig a mélyebb útvonalak voltak terítéken, ahol nagyobb nyomás is érkezik a játékosra. Itt szándékosan több esetben elvették a mentesítő, checkdown, underneath útvonalakat, amivel rákényszerítették a feladat megoldására, az alibi és biztos passzok helyett, amiket élesben választana. Azt már látták tőle, értelmetlen lett volna újra azt kérni. Egy alapszakasz meccsen majd azt kell elvennie Jonesnak, amit kínál a védelem és nem kell kockázatos dobásokat vállalnia, főleg mert a futásra fogunk hagyatkozni.

Élni a lehetőséggel a legfontosabb a ligában

A legnagyobb esélyét ragadta meg akkor, amikor Newton a covid protokoll miatt 5 napig távol volt az edzésektől. Ezalatt kb 500 dobást hajtott végre, és a legjobb napjait hozta az egész tábor és előszezon alatt, akkor amikor igazán kellett. A Giants kezdői ellen is remekelt és az elhivatottság, a vezér szerep mellé, ekkor már a tudása is alkalmassá tette egy NFL csapat irányítására.

Az egész öltöző mellette volt, elfogadták egyből és mindenkit megnyert magának a mindent a fejlődés alá rendelő mentalitásával. HT, DMC, Van Noy egyaránt tátott szájjal csodálta az újonc tempóját, pedig ők már láttak ezt-azt a focipályán. Nem arról van szó, hogy ilyen tudású játékost ne láttak volna, hiszen ők a GOAT-hoz szoktak, hanem arról hogy egyetlen újoncot sem láttak ennyire vezető típusnak, ennyire elhivatottnak és ennyire rohamosan gyorsan fejlődni. A támadófalat is zsebre tette amikor a büntetőkörüknél beállt közéjük. Innentől kezdve egy volt közülük is. JMD pedig az egész tábor alatt végig olyan playbookban gondolkozott, ami a régi megszokott Pats recept alapján íródik. Ezért nem futott egyet sem Newton, mert eleve nem is feltétlenül ebben az irányban gondolkoztak.

Cam oltatlansága biztos szerepet játszott, ha máshogy nem, akkor a kihagyás okán adott eséllyel. De azért a csapat vezérei is nagyon rossz néven vették ezt, mert egy igazi vezető nem hagyja cserben a csapatát, hanem az élére áll azoknak. De kizárt, hogy csak emiatt cut lett volna Newton.

Az új reménységgel már egyértelműen lehetőségünk van a csúcsokat ostromolni akár ebben az évben is. Meglepődve olvastam, hogy van aki szerint még rebuild van idén. Melyik poszton tükröződik ez? Mert kész az offense, megvan az új QB, a védelem pedig vadállati módban lehet a szezon során. Miből gondolja bárki is, hogy itt még rebuild van?

Persze nem garantálja semmit az idei kirobbanó szereplést, de meglepődnék ha nem lenne meg a playoff és nem egy nagyszerű csapat lennénk a szezon második felére. Jövőre viszont már abszolút contendernek kell lennünk és ehhez minden adott is.

A többi poszton is rendben vagyunk

A futóegységre nagy teher hárul majd, és nagyon úgy fest sok örömet okoznak nekünk. Harris és Stevenson töri az utat, White és Taylor pedig fickándozhat. Bolden a vésztartalék, de neki a speciális egységben fontosabb teendői lesznek.

Abban a csapategységben, ahol Brandon King, Justin Bethel, Matthew Slater, Cody Davis is ott karistol majd. A liga legjobbjai közt leszünk ebben az esztendőben is velük.

Az OLine kapott egy kis turbózást az utolsó pillanatban. Karras mellé kellett még valaki a belső posztokra, teljesen rendben van ez a csere.

Végül három tight endünk lett a rosteren és nagyon várom a játékukat. Sok-sok két tight endes játékot szeretnék látni velük, mert óriási potenciál lakozik az egységben.

Az egyetlen fejvakarást a CB sor okozza

A védelem ligaelit szintű lenne Gilmore jelenlétével. Erre még kicsit várni kell, de addig se fognak csalódást okozni szerintem. A front7 egészen elképesztő és rengeteg nyomásgenerálást várok tőlük, és kőkemény szereléseket. Új kedvencek születnek majd a hetek alatt és mire a szezon végére érünk egy rettegett egységet fognak alkotni. Myles Bryant nekem hiányzik, de ha BB a Shaun Wade projektben bízik, akkor nincs okom kételkedni benne.

Egyéni helyzetek

N'Keal Harry nagy becsben van az öregnél, aki elmondta hogy az ügynökével egyáltalán nem is beszélt és nagy reményei vannak az elkapóval kapcsolatban. Reméljük beváltja ezeket és szépen kiegészíti a Meyers, Agholor, Bourne hármast. Ha szeretnénk hozni elkapót a kukázottak közül, akkor egyébként van rá lehetőségünk, mert számos ügyes fickót kiraktak a többi csapatnál.

Harvey Langi rostert fogott, de hogy meddig lesz a keret tagja azt nem tudom. Nálam ő az 53.ember és Jennings sérülése sokat segített neki. Ha esetleg érkezik valaki, akkor az ő helye veszélyben lehet. A spec.teamben vitézkedjen, de azért ebbe a linebacker csoportba ne kerüljön pályára ha lehet.

17 éve van UDFA a rosteren. Erre most Quinn Nordinnak volt egyedül esélye és élt is vele. Bár néhol összevissza hordott az ágyú lába, Belichick mégis neki szavazott bizalmat. Annak ellenére tette ezt, hogy Nick Folk 42/47 volt 40 yardon belül. Mr.rugóláb nyert a konzisztencia ellenében. Tudjuk milyen fontos Belichicknek a kicker szerep, nem fog rizikózni, ha nem lenne biztos a váltásban.

És akkor végül jöjjön az 53:

QB
Mac Jones

RB/FB
Damien Harris, James White, Rhamondre Stevenson, J.J. Taylor, Brandon Bolden, Jakob Johnson

WR
Jakobi Meyers, Nelson Agholor, Kendrick Bourne, N'Keal Harry, Gunner Olszewski, Matthew Slater

TE
Hunter Henry, Jonnu Smith, Devin Asiasi

OL
Isaiah Wynn, Trent Brown, Yodny Cajuste, Justin Herron, Yasir Durant, Michael Onwenu, Shaq Mason, David Andrews, Ted Karras

DT
Davon Godchaux, Lawrence Guy, Christian Barmore, Carl Davis, Deatrich Wise Jr., Henry Anderson

LB
Matt Judon, Kyle Van Noy, Josh Uche, Ronnie Perkins, Chase Winovich, Dont'a Hightower, Ja'Whaun Bentley, Brandon King, Harvey Langi

CB
J.C. Jackson, Jalen Mills, Jonathan Jones, Joejuan Williams, Shaun Wade, Justin Bethel

S
Devin McCourty, Cody Davis, Adrian Phillips, Kyle Dugger


ST
Quinn Nordin
Jake Bailey
Joe Cardona

Meglátjuk kiket tudunk visszacsempészni a gyakorló csapatba. Elég jó esély van majdnem mindenkire.

A bejegyzés trackback címe:

https://newenglandpatriots.blog.hu/api/trackback/id/tr2316676616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása