New England Patriots az én szememmel

Draft kitekintő és esélylatolgatás 3.rész – Futó és elkapó draft

2021. április 04. - topin

Sokan vártak a free agency nyitása előtt, akár egy első körös elkapót a csapathoz. Ellenben a futóegység nagyon is egyben volt, így oda kevésbé favorizáltak a szurkolók újoncválasztást.

Nézzük, milyen lehetőségeink akadnak az újoncbörzén ezt a két posztot figyelembe véve:

 received_746381342718611.jpeg

Futók:

 

RB poszton elég jól állunk, mert a Damien Harris, Sony Michel, James White trió alapból egy minőségi egységet jelent a running backek között. Mögöttük már ott pallérozódik J.J. Taylor is, aki egészen biztatóan lépett be tavaly a kevés lehetősége során. A csapat pedig mindvégig rosteren tartotta a fiatal játékost, ami arra enged következtetni, hogy idén már számításba is vennék a játékhívások során.

Rex Burkhead helyét vehetné át, akinek a visszaigazolására egyre kevesebb remény maradt. Ha Burkhead visszajönne veterán minimumért, akkor lehet pont Taylorral kellene megküzdenie, de Brandon Bolden is a kihívók között lesz mindenképpen. Mindkét veterán a speciális egységben is nagyon hasznos, az meg tudjuk BB mester esetében már félsiker.

Alapból most a Harris, Michel, White, Taylor, Bolden ötös van azon az 5 rosterhelyen, akik biztonságban érezhetik magukat. Azonban lehet végül csak 4 futóval indulunk neki a szezonnal, hiszen elkapó és tight end poszton is akadnak gadget playekben hasznosan bevethető játékosok. Mind end around, mind reverse játékok esetén nagy lehetőség rejtőzik a WR/TE egységben is.

Ráadásul így, a többi telített poszton menthetünk meg értékes játékost a roster szempontjából. Ha pedig sérülések tizedelnek az egységet, akkor év közben szabadügynök veterán futót is lehet találni a pótlásra. Az nyilván nem lehet egy tuti megoldás, hogy majd Bolden lesz az RB1, ha mindenki kiesik. Őt nem ezért visszük magunkkal, hanem mert mélységet biztosít és speciális egység meghatározó tagjaként, az ott hozzáadott értéke jelentős. De egy egész szezonra nézve nem megoldás úgy sem és sérülések esetén az érkező veterán szinte biztosan jelentősen elvenne a futójátékaiból.

 

Akkor miért hoznánk újoncot?

 

Sony Michel esetében lassan el kell dönteni, hogy a csapat lehívja-e az 5.éves opciót, ami azt jelentené, hogy 4.5 milliós fizetése lenne. Ennyit nem biztos hogy ér nekünk Michel, főleg úgy, hogy Harris nagyon magabiztosan szaladgált tavaly. Távozása esetén pedig érkeznie kell valakinek legkésőbb jövőre. Vagy akár még idén is elcserélhetjük őt, akár draft előtt, akár utána. Viszont a futóink szinte kivétel nélkül mindig kapnak egy red shirt évet, vagyis többnyire a padon figyelik az eseményeket. Így tett Vereen, White és Harris is. Ráadásul James White is csak egy éves deal-t kötött, így az ő távozása is előrevetíthető majd.

Ebből a levezetésből adja magát az opció, hogy akár Michel, akár White pótlása, már az idén bekövetkezzen és az érkezőre 4.-5. számú futóként tekintsenek rá a stáb tagjai. Jövőre pedig majd előlép a szürkeségből, mint tették ezt elődei is a poszton.

 

Kik jöhetnek szóba?



Meglepődnék, ha nagyon magas értéket költenénk futóra, így pedig a class krémjét képező Travis Etienne, Najee Harris páros aligha fog nálunk kikötni.  Viszont a 2. vagy 3.körben már érkezhet erősítés a fenti logika mentén, még ha idén a hozzáadott értéke kevesebb is lenne, mint várnák azt egy top100-as játékostól.

Javonte Williams nagyszerű választás lehet számunkra a Michel utáni időkre. A kérdés az, mennyire szeretnénk egy Aaron Jones szerű játékost Harris mellé. Williams szenzációs évet tud maga mögött és elkapásoknál is hasznos volt. Nagyon keményen és erőszakosan fut, hihetetlen jó egyensúlya van, kiválóan rázza le magáról a szereléseket és talpon marad a nagy ütések után is. A PFF –nél odáig vannak érte, rekordot jelentő szerelést áttörő grade-t kapott, és az Elusive grade is a legmagasabb volt, amit valaha egy szezonra kiosztottak. Igaz pont ezért, egy éves csodának is tarthatják páran. De én úgy gondolom, hogy nála az nagyon sokat számít, hogy a futó karrierje akkor indult be igazán, miután 15 kilót izmot felszedett.  Előtte a 4x100 méteres váltóban atlétikai bajnok volt. A 2. körben, de legkésőbb a 3.körben nagy eséllyel elviszi valaki.

 

 

Aztán rajta kívül a 3.kör vége felé, vagy a 4.körben már nagyon jó érték lenne a Kenneth Gainwell, akit én elsősorban White helyére tudnék elképzelni. A slotban is nagyon otthon érzi magát, viszont a passzblokk terén komoly hiányosságai vannak. De egy év padozás mellett fejlődhetne ebben is.

 

 

Khalil Herbert a másik olyan játékos, aki szintén nagy erősítés lenne a Michel utáni érára a 3.kör vége felé. Viszont Sonyhoz hasonlóan ő sem egy halálos fegyver az elkapások terén, így inkább első 2 downon lehetne hasznáni, amivel egyértelműen Harris játékideje csökkenne majd idővel. Jobban örülnék olyan megoldásnak, aki átvehet szerepet Harristől és automatikusan megkapja a harmadik downokat ha passzjáték is opció azoknál. Viszont Williamshez hasonlóan ő is rendkívül jó az első contact utáni yardokban és nagyszerűen jön le a szerelésekről, főleg az alacsony súlypontja miatt is életveszélyes nagy játékokra képes.

 

 

4.körben, vagy hátrébb Demetric Felton is reális esély lehet, ő is inkább a tipikus 3rd down back szerepben kamatoztathatja képességeit. Minedn védelemnek egy jelentős probléma lenne, hogy kit állítsanak rá, hiszen a linebackereknél útvonalra küldve sokkal gyorsabb és máris meg lenne az előny, amit kiaknázhatnánk akár egy egész mérkőzésen át.

 

 

Ben Mason pedig a hátsó körökben érkezhetne, mint fullback. De itt Dalton Keene szerepvállalása is felmerülhet bőven, ez esetben pedig luxus lenne egy újabb picket elszórni a posztra. Mindenesetre Develin után egy újabb közönség kedvencet szerezhetnénk meg.

 

 

Elkapók:

 

Itt most csak egy szűk listát hozok, mert erre a szekcióra akár egy egész podcast adás is kevés lenne.

A Ja’Marr Chase, Jaylen Waddle, DeVonta Smith trióból az utóbbi kettőt több mock is hozzánk vizionálta. Bourne és Agholor free agent igazolás után, viszonylag hasonlú stílusú játékosban nem gondolkodnék és ezen a poszton is inkább arra fókuszálnék, hogy a jövőbeni érték mi lehet.

Ha a jelent nézzük a Waddle, Smith páros nagyon adja magát. De ez esetben Julian Edelman és N'Keal Harry sorsa is kérdésessé válna. Jules 3.5 millió spórolás lenne, míg Harry cut az ráfizetést hozna. Így nagyon érdekes lesz, mit gondol a stáb a két játékosról, akár egészségügyi állapot, akár fejlődést tekintve.

Ha Harryvel nem számolunk, akkor Rashod Bateman nagyon adná magát és egy olyan elkapó érkezne a csapatba, akit bárhol megtalálhatunk a labdával és mindenhol óriási fenyegetést jelent a védelem számára. Agholorral párban egészen nagy területet nyithatnak meg a tight endeknek, slot elkapónak, vagy akár a futóknak. Viszont, ha marad Harry, akkor Bateman felesleges opciónak tűnik, mert végtelen számú elkapót nem tudunk a rosterre csempészni. Matthew Slater mellett maximum 6 játékos fog elférni a keretben és ebből azért jó pár hely foglaltnak tűnik. Agholor, Bourne, Meyers, Edelman, Harry ez kapásból 5 név és akkor még ott van a visszahordó specialista Gunner Olszweski is.

 

 

Áldozat nélkül én nem látom, hogy nagyon magasan hoznánk elkapót.

 

Akit viszont az Edelman utáni évekre eltudnék nézegetni az Elijah Moore. Lane Kiffin annyira megtalálta a helyét, hogy 8 meccsen közel 1200 yardot haladt. A sebesség és gyorsaság ideális kombinációja, írja róla a PFF és nem csak slotban hatékony, hanem mélységben is nagyon veszélyes. YAC gyáros, csak oda kell neki adni a lasztit valahogy a kezébe és már meg is oldotta a feladatot. Én imádnám ezt a picket, mert Julian sem lesz velünk örökké.

 

 

Kadarius Toney pedig azért kerül bele a névsorba, mert lenne egy saját Tyreek Hillünk. Minden szerepben hatékony, legyen az slot elkapó poszt, vagy screen játák, gadget play vagy speedster feladat mélyen. Elit gyorsulása van és parádésan változtat irányt. Generációs tehetségnek tartják. És mivel ilyen típusú elkapó jelenleg nincs a rosteren, így az ő draftolása bőven javítaná a repertoárt, amivel Josh McDaniels alkothat.

 

Az utóbbi két játékos nagyon úgy fest, hogy akár a 2.körben is elérhető lesz. Szóval, ha az elsőben QB jönne, a másodikban még jöhet olyan elkapó, aki nagyot lendítene nem csak rövid, de hosszútávon is a csapat játékán.



De mivel Belichick bármerre indulhat a drafton, így akár szakítva az eddigi elvekkel, lehet most olyan játékost draftol az első két választással, akik egyből hozzáadott értékkel bírnak. Bár, látva a keretet, ezt nehéz elképzelni egyelőre. legalábbis a támadókat tekintve.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://newenglandpatriots.blog.hu/api/trackback/id/tr3216490136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása