New England Patriots az én szememmel

Gillette avagy majdnem férfiasan tökéletes

2018. október 17. - topin

Három hazai meccsen vagyunk túl és ezeken alapos borotválást hajtott végre a Tom Brady vezette támadóegység. 119 pontot szereztünk a találkozókon, ami kis híján 40 pontos átlagnak felel meg. A tökéletes Gillette élmény majdnem maradéktalanul megvalósult, azonban néhol még megremegett a kézben a penge a műveletek közben. Mi állhat a megtáltosodás mögött? Semmi extra csupán visszatért Edelman és így működésképes lett a rendszer.

pats.png

 

A Miami ellen még Julian nélkül, de nagyon feltüzelt gépezettel léptünk pályára. Amire számítottam a szezon előtt, azt itt maradéktalanul vissza is kaptam. White 102 scrimmage yard, Michel 112 futott yard, Dorsett és Patterson 50+ yard és TD elkapás formájában segítette elmaszkolni a slot WR pozíció hiányát. Arról fogalmam sincs, ezt a Lions ellen miért nem tudtuk megoldani, de lehet Patricia ennyire limitálta az elképzeléseket. Vagy csak túlgondoltuk, hogy ő úgyis tudja, hogy mi tudjuk, hogy ő tudja..ezért aztán olyat találtunk ki, amit még mi sem tudtunk. Vagy csak szimplán ótvar gyenge napunk volt. Igazából mindegy is, mert az biztos volt, hogy amint Edelman visszatér, abban a pillanatban beindul a drink & drunk, és felhőtlen móka veszi kezdetét a támadóknál, ami megrészegíti majd a legpesszimistább szurkolókat is (dink and dunk nyilván).

jules.jpeg

Több helyen vitába szálltam már akkor is, hogy nem kell temetni a támadókat, nincs ott semmi látnivaló. Volt másfél gyengébb meccs, amiből a Jags elleni második félidő vállalható volt és Patterson bukfencig reálisan benne volt a fordítás is. Azóta már több helyen visszaköszöntek azon megállapítások, hogy Edelman visszatérésével mindenki egyel, de Gordon érkezésével akár kettővel lejjebb rangsorolt CB-vel találja magát szembe. Na most nem mindegy, hogy Hogan vs CB1  Safety besegítéssel vagy Hogan vs CB3-4  egy az egyben sokkal nagyobb területen besegítés nélkül. A Kansas elleni végjátékban ez tökéletesen látható volt.

És akkor itt jön a képbe, hogy Pattersonnak nagyobb tere van a LOS-nél a gadget playekre, mert JE, Gronk és Gordon bizony elviszi az embereket és Michelt se nagyon lehet figyelmen kívül hagyni, ha ott várja a labdát a backfielden.

 

Apropó Sony Michel..

400 futott yardja van, úgy hogy másfél meccsen használhatatlan állapotban volt a szezon elején. Azóta meg 112, 98 és 106 yard és 4 touchdown és több kritikus szituban elért first down. Remélem, akik behatárolták a játéktudását az első három meccs után, azoknak most kicsit bővült a víziójuk..és tudom, megint kapok majd kritikát, hogy miért foglalkozom a károgással (azért mert zavar a butaság) de hány példa/pofon kell még ezeknek az embereknek, hogy megértsék nem egy meccsből, meg kettőből kell megítélni valakit. Vagy akár egy draft pick felhasználást az első kör végén. Úgy vagyunk továbbra is az egyik legesélyesebb csapat a Super Bowlra, hogy a korai körös pickjeink közül csak Michelt tudjuk hadra fogni. Ellenben jövőre majd milyen jól jön Wynn, meg Dawson is. Bár utóbbi már idén is jól jönne, mert amit a DB sorban előadnak páran az hajmeresztő. Na de most, hogy kevésbé elegánsan (ismét) odaszúrtam és ezen sorok olvasása közt anyukám orvosolta a csuklását is, tovább is haladnék a talent hiány felé.

Igen talent hiány van. Nem kicsit, nagyon. Azonban nálunk egy ideje már nem a talentek villognak elsősorban, hanem a gépezet emel ki talenteket, akik idővel a zsírosbödön közelébe férkőzve szomorúan veszik tudomásul, hogy járni jár, de nem jut a Gilletteben egy falat kenyérnél több. Így pedig lecsapnak rájuk a talentekre vadászó csapatok. Kis pechjük azért akad, mert többnyire ezek a játékosok nem talentek, csak a mi rendszerünkben nagyon fényesen csillogó (pótolható) fogaskerekek.

fogas.jpg

Edelman is pótolható, nem konkrétan az ő személye/tudása az, ami beindította az offense szárnyalását, hanem a poszt fontossága a mi szempontunkból, amit ő képes azokkal a skillekkel megtölteni, amire szükségünk van. Faulk, Welker is ugyanezen elv miatt voltak létfontosságú játékosai a csapatnak és ugyanezért nem lennének ennyire hasznosak egy másik támadóegységben. Mondjuk, ha másért nem, azért elvihették volna Edelmant anno mikor tesztelte a piacot, hogy kicsit csorbítsák a penge élét nálunk. Lehet megért volna ez extra 2-3 milliót egy vetélytársnak..Nálunk Bill Belichick azonnal lecsapna egy ilyen lehetőségre, hogy gyengítsük az ellenfelet a saját hasznunkra..bár nyilván ez is valami cheat lenne mások szemében..

A Colts elleni meccsről röviden: tükörsima meccs volt, két olyan labdát vesztettünk el, amikor szintén borotvaélesen hasítottunk és haladtunk, mint kés a vajon. és bár az az Indy védelem ezer sebből vérzett, érezni lehetett, hogy ez a támadóalakulat liga elit szinten tolja majd az év hátralévő részében. A Chiefs elleni skalp szintén egy fényes Gillette diadal volt. Bár itt kicsit toroktájékon megremegett az a penge és majdnem sikerült alaposan megvágni magunkat, de az offense élén a Kecskével  csak lenyisszantotta a hajat a fejükről. Mondjuk aki látta a meccset az mind eldobhatta a haját, mert nagyon jó propagandája volt az amerikai focinak. Mahomes játékát látva, egy kis kecske születésének lehetünk tanúi..de még nem jött el az idő..

not_yet.jpg

instáról  loptam

Most konkrétan a meccsel nem foglalkoznék, bár készültem egy tavalyihoz hasonlóval, de inkább másról hadoválnék még kicsit. Ez pedig Hightower és DMC párosa. Két talent! Idén azonban botrányosan játszanak. És bár én  ekéztem Devin McCourtyt a Colts elleni előadott tight endek elleni játéka miatt. A PFF 90-es osztályzatot bírt kiosztani..WTF?? Na most vagy én, vagy ők néztek más meccset..DMC a Chiefs ellen is vállalhatatlan formában bóklászott és irtó nagy playeknél asszisztál közelről vagy néha távolról. Ebben mondjuk Harmon is partnere, akinek minden meccsre jut egy kölyökligába se méltó megmozdulása, amiből óriási TD-t szenvedünk el. Ez két olyan ember, akikre eddig számíthattunk, idén viszont vagy olyan szerepet kapnak, amit képtelenek tartalommal megtölteni (DMC vs TE védekezés) vagy olyan homály ökörbirka módjára helyezkednek, hogy nem tudom ki adhatna erre magyarázatot (lásd Harmon megindulása a semmibe).  Ha ezekkel kezdünk valamit azzal rendbe is tettük a secondaryt. Igazából nem tudom mit lehet azzal kezdeni, ha valaki nem figyel, vagy olyan helyre fut ahol egy darab ellenfél játékos sincs,mert számomra ez csak figyelmetlenségre , dekoncentráltságra utal, ami meg nem értem hogy fordulhat elő.

Amivel viszont konkrétan tökön szúrhatjuk magunkat, akármilyen éles borotvával is áll neki a meccsnek az offense, az bizony HT lassúsága. Oké szerzett egy INT-et, amit Mahomes kb a kezébe dobott, és nyúzta a QB-t a második INT előtt (mondjuk nyúzták már páran, aztán még ballal is odébb passzolta a zsugát) és ezeknél a playeknél látszott a talent, hogy olvassa a játékot, mennyire érti ez az egészet. De teljesen Mayo feeling ez nálam, mert kb 15 esetet tudok kiszedni, amikor nem ér oda és ezért megy tovább a futás, vagy méterekre van lemaradva coverageben és csak a pontatlan passz miatt nincs nagy játék belőle.

 Itt kicsit lemarad az emberről:ht1.jpg

 

Itt Kelcét fogja first down szituban
ht2_1.jpg

Aki a pálya szélét támadja..

ht3.jpg

És könnyedén kontakt nélkül hozza a yardokat, kényelmes második szituációt eredményező játékot mutat be.
 ht4.jpg

Esély nem volta szerelésre egyetlen pillanatra sem!

A következő példában Huntot "őrzi" és itt már van kontakt de az kb a veszett fejsze nyele, annyira nagyon rossz szögben is érkezett hozzá..

ht5.jpg

És innentől nyilván esélye sincs..Gilmore ilyen szituban azonnal szabálytalankodik, hogy véletlenül se legyen esély a big playre és megússzuk 5 yardos büntivel.Simán 3 yardos hátrány 7 yard megtétele után..Közünk nincs ehhez a playhez, Mahomes simán túldobta...vagy azzal hogy HT ütközött Hunttal kizökkentette és emiatt lett hosszú a passz? Aligha..

ht6.jpg

A következő szituban a futójáték megállítása a feladata..remekül olvassa a játékot és elindul a futó felé. Tökéletes szöget választ, láthatóan esély nincs a sikeres futásra azon a részen..Huntnak 4-5 yardot kell megtennie, Hightowernek 2-3yard kell a sikeres tackle eléréshez. Ráadásul HT 1 yarddal lejjebb is van már a szerelési ponthoz képest, mint a futó..Tehát tökéletes az anticipációs képessége, jól olvassa a játékot, jól helyezkedik..

 

ht7.jpg

DEEEEE egy yarddal lemarad a futóról még így is, hogy időben indult, jól olvasott, és elővételezte a playt..majd ebből még rossz szög is lett mire odaért ahova kellett volna..

ht8.jpg

Ez egy 1&15 játék volt futással, ami HT-re irányult, és nem hogy yardokat hoztak belőle, de sima first down lett belőle 20 yardos előre haladással, úgy hogy HT szagmintát se tudott vennia futóról, mert annyira távol volt tőle..

ht9.jpg

Erre biztosan rá fognak játszani a hátralévő meccsek alatt az ellenfelek és elképzelni nem tudom, hogy tudjuk ezt elmaszkírozni. Mert szélső futásra nem ér oda, ráadásul nem éppen csak lemarad, hanem méteres lemaradás van. Passzjátéknál pedig aggódhatunk ha embereznie kell, mert 2-3 lépésnyi távolságnál közelebb nem tud kerülni akár vertikálisan, akár széltében kellene védekeznie. És most örülhetünk, hogy jaj de jó, minden fasza hiszen mekkorát játszott..de ez nincs így. Rutinból és Mahomes segítségével megoldott két szitut, ami tök jó..de cserébe 15 másiknál meg first down lett vagy méretes előrehaladás, azért mert már nem ér oda. És ha nem tudja kompenzálni ezt a lassúságot a defense konkrét labdaszerzésekkel, akkor bizony váratlan nehézségekbe fog ütközni a támadóegység is. Arról nem is beszélve, hogy a meccs végére, mikor esetleg fontos stop kellene a védőktől, na addigra már nem lesz szufla véghezvinni a játékokat.

schedule.jpg

A következő 5 meccsen, minimum 4 győzelemre számítok. Az 5 sem lenne egy Bátor Jóska vállalás..Sőt, ha hetet nyernénk a Heinz Fieldig, az sem lenne nagy meglepetés. 13-3, 12-4-nél rosszabb szezont nem látok most. De a 14-2 sem lepne meg. Igaz ehhez elengedhetetlen DMC és Harmon, valamint HT hathatós előrelépése vagy utóbbi szerepének maszkírozása, amiben épp Bentley kiesése nagy érvágásnak tűnik.

A csapat a kétkedőknek is megmutatta, nincs itt semmi extra látnivaló a szokásos szeptemberi maszlagon kívül és amint leborotváltuk a vadhajtásokat, máris a rendes kerékvágásba állt a csapat szekere. Tudom-tudom, most majd jönnek az eddig offense miatt fanyalgók, hogy botrány a védelem..de hát egy igazi hazai divathazafinak nem lehet sose elég jó a csapat..amellett, hogy a védelem majd összeáll vélhetően ismét a szezon második felére és akkor majd lehet mást keresni, ami kevésbé működik. Ja már meg is van..A Spec.Team az tényleg vállalhatatlan. A Chiefs ellen a nagy visszahordás után végre touchbackre rugdostuk a labdát. Megint addig-addig csökönyösködtünk valamivel, ami nem megy, hogy majdnem rajtavesztettünk..ki a fene érti ezt Belichicken kívül?

De erről, a rekordokról meg Gordonról és amit vele kapcsolatban flashelek, majd legközelebb..

 

A bejegyzés trackback címe:

https://newenglandpatriots.blog.hu/api/trackback/id/tr8314307623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

topin 2018.10.29. 05:35:21

@Go!Go!: amint Edelman visszatér, abban a pillanatban beindul a drink & drunk, és felhőtlen móka veszi kezdetét a támadóknál, ami megrészegíti majd a legpesszimistább szurkolókat is (dink and dunk nyilván).

Nem igazán értelek, mi a (SIC!) ebben? Ugyanis ott a mondat végén helyesen..Amiért pedig a szójáték belekerült az Julian Edelman személye, aki mint a képen is látható nem feltétlenül veti meg az alkoholt. Plusz az ő jelenléte emeli olyan szintre az offense játékát, amitől a megrészegedik a szurkoló kifejezés belekerült utalásként! Erre pedig szintén adja magát a drink&drunk szójátékk bevonása a dink and dunk szakmai kifejezésből..tehát simán egy poén volt, ami akár önmagában a zárójeles helyes kifejezés féltüntetése nélkül is érthető lenne azoknak, akik értik miről van ott szó :)

Igazából poénkodásnak is vehettem volna a blogomhoz fűzött első kommentet, de akkor a sic felesleges lenne..így csak kötözködésnek veszem..:)
süti beállítások módosítása