New England Patriots az én szememmel

A Julio Jones csere

2021. május 23. - topin

A holtszezonban rendre ráugrik a média, ha van valami nagy felhajtással járó cserelehetőség. Nincs ez másként Julio Jones és a Patriots esetében sem. De nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. A szurkolók mindenesetre nagy örömmel fogadnák a nagynevű játékost a csapatban, de vajon mennyire reális ez az opció a valóságban

Julio Jones a 2010-es évek egyik meghatározó elkapója volt a ligában. Dominanciája lehengerlő, stílusa lenyűgöző. A leglehetetlenebb helyzetekben is képes a csodára, erre mi magunk is emlékezhetünk a Falcons elleni Super Bowl kapcsán. Szerencsére a többiek nem éltek az elkapás adta lehetőséggel. Egy ilyen játékosra majd minden csapatban szükség van, ez nem lehet vita tárgya. És azért nem minden csapatban, mert ahol nincs belátható időn belül bajnoki menetelésre esély, ott vétek kidobni a milliókat olyan játékosra, aki jelentősen nem fogja befolyásolni ottléte alatt a gárda sikerességét.

julio_2.jpg

Szükségünk van Julio Jonesra?


Ahol újjáépítés folyik, vagy ahol átmeneti év van, ott célszerű a még elkölthető pénzt átgörgetni a következő etapra, ahol egy erősebb csapatot lehet felturbózni a szabadügynök piacról. Egy jelenlegi Lions teljesen feleslegesen adna ki Julio Jonesért tízmilliókat 2 évre, ha mire felépülne egy ütőképes csapat, ő már nem tudna érdemben hozzátenni. Akkor ezeket a tízmilliókat érdemes jobban/később befektetni.

Egy idei New England Patriots azonban nem a Lions szintjén van. Sőt, jelenleg azt gondolom ez a csapat – ha képes egy minimum game manager QB-t a pályára rakni – akkor igen komoly problémákat okozhat bárkinek. A védelem tartani fog a legtöbb esetben, a futás pedig már tavaly is ment. Ezt az elemet a Trent Brown szerződés csak erősíteni fogja. Mélységben Agholor jelentős előrelépés lesz Byrdhöz képest, aki konkrétan csak decoy funkciókat látott el, még az ellenfél se hitte el róla, hogy felé száll majd a labda. Amikor pedig a meglepetés erejével valóban felé szállt, akkor Byrd lepődött meg ezen a legjobban. Emlékezetes drop lett belőle egy tükörsima TD helyett.

A két Tight Endes felállások


A két Tight End érkezésével pedig végre ismét jöhetnek azok a felállások és játékok, amik a Gronkandez párosnál láthatóak voltak. Ebből a formációból futhatunk és passzolhatunk is kedvünkre, ami hatalmas előrelépés lesz a játékhívásban. A tavalyi ramaty állapotba kerülő csapat is tartotta magát a legtöbb meccsen, szóval egy stabilabb védelem és egy testhezállóbb támadósor sokat fog dobni az összképen is. Ez nem azt jelenti, hogy mienk lesz a legszebb foci, mert ez nem így lesz. Futni fogunk, ami a csövön kifér, és amikor ez beindítja a bulit, akkor ebből jönnek majd a passzjátékok is. De mivel exploitív a támadóstratégiánk, így lesznek olyan periódusok, vagy konkrét mérkőzések is, amikor egyértelműen ezzel próbálunk operálni majd.

Szóval szerintem Julio Jones nélkül is van mit keresnünk a zavarosban, akkor is, ha messze nem mi vagyunk a legélesebb kés a fiókban és a legfontosabb pozíció, az irányítóé még nincs is tisztázva. Newton tavalyi formában csak hátráltató erő, Mac Jonesnak nagyot kell menni a TC alatt, hogy kezdővé lépjen az első héten. Míg Stidham 2.éves ugrása a csonka offseason miatt elmaradt, vagy benne sem volt, így még pár hónapja maradt elővezetni a benne rejlő potenciált. Akármelyik is nyeri a QB harcot, nagyon remélem, hogy képes lesz ezt a futásra alapozó támadósort vezetni, mert túl sok bonyolult dolgot nem kell megoldani majd levegőben. Ha pedig erre kerülne a sor, akkor abban egy Julio Jones nagyot tudna dobni, hogy sikerrel megugorjuk ezeket az egyértelmű passzszituációkat is. 

julio.JPG

Ki lehet a Jones trade áldozata?


Én mondjuk Harry nagyobb és testhezállóbb bevonásában is bízom, amik ilyen szitukban hasznos lehetne, de azért Julio más polcon van. Vagy mondhatnám úgy is, hogy Harry egyelőre a polc alatt helyezkedik el. Igaz, ez legkevésbé az ő tudása miatt van. Nálunk a veteránoknak is beletört a bicskája a playbook elsajátításába és a pályán való tökéletes kivitelezésbe. Harry egy nagyon bíztató előszezont hozott a draft után, majd jött egy sérülés ami megakasztotta ezt a folyamatot. Erre rásérült közvetlenül a szezon elején és csak a 8.hét után térhetett vissza, láthatóan nem 100%-os felépülési szinten. Tudjuk jól, hogy az isteni Tom nem mindenkinek ugyanúgy szórja a lasztikat és bizony Harry esetében is hiányzott az a bizonyos kémia (bizalom) ami szükséges Brady esetében a kellő mennyiségű passzhoz, főleg a kényes helyzetekbe. Jakobi Meyerst sem halmozta el labdával Brady, szóval az újoncokkal nehezen boldogult, látványos kommunikációs és összeszokatlanságból fakadó hibák jellemezték a párkapcsolatokat. Ráadásul ebben az évben a fal sem bírt tartani a passzhoz, Newhouse a szélen, Karras középen szenvedett pass protection terén, így Bradynek minden 5 és 7 lépéses passz egy rémálom volt a nyomás szempontjából. Főleg úgy, hogy Edelman a szezon végére már sérülten játszott, láthatóan veszítve a robbanékonyságból, ami a szeparáció és időzítés kárára ment. Ezek meg alapok a játékunkban. Így aztán egyáltalán nem volt optimális ez az első év arra, hogy megtudjuk mire jutunk Harryvel.

A második évben a Covidos csonka offseason ismét nem volt nagy haverja a srácnak, ráadásul Cam Newton sem segítette a pályán. Pontatlan volt az irányában, és amikor Harry üresre játszotta magát, tökéletes útvonalat futott, szeparálódott, akkor Cam addig várt, amíg érkezett a Sack, vagy menekülni kellett. Ha meg eltudta dobni a labdát, az mindenfelé ment, csak a jó helyre nem. Ráadásul volt 2-3 nagyobb játék, ami érkezett Harrytől, de rendre valami ostoba szabálytalanság, ami nem is a play oldalán volt, visszahívta a játékot. Ebből fakadóan aztán Harry önbecsülése, magába vetett hite is megingott alaposan, erről Cam Newton is nyilatkozott. Pszichésen kell először rendbe szedni a srácot, amiben nagy segítség lehet, hogy végre a skilljeinek megfelelő feladatokat kap, és ezeket az irányító ki tudja aknázni és pontosan és jó ütembe dobja felé a labdákat.

Julio Jones érkezése nem függ Harrytől. Teljesen más szerepeket kapnának és egymás mellett is kiválóan dolgozhatnának. Az egyik érkezése nem függ a másik távozásától. Illetve a létszám miatt Harry akár függhet is ettől, de ebben az esetben sem őt pótolni érkezne Jones. Egyszerűen a 7 WR is soknak tűnik a telített rosteren, a 8 pedig elképzelhetetlen. Márpedig Agholor, Bourne, Meyers, Slater és Olszewski most nagyon alapnak tűnik. Ebből ugye ketten jó esetben csak a speciális egységben látnak pályát, bár pedzegetnek Olszewski esetében némi Edelman vonulatot. Nixon a Gyakorló Csapatba kerülhet jobb esetben és megússzhatja az elszipkázást, de az is lehet dobbant egyet az edzőtáborban és alapból kivívja a rosterhelyet. Ez esetekben már 5 vagy 6 elkapóról beszélünk és ehhez jönne Jones és Harry. Láthatóan ennyi hely nincs a Wide Receiverek számára. Így alap, ha Jones érkezik, akkor valaki távozik, vagy a Practice Squadba kerül, ahonnan elvihetik.

Harrynek sok piaci értéke nincs, így sokat egy csere kapcsán nem kaphatunk érte. A billegők közül Nixon-t a gyakorlóból ingyen vihetik, Olszewskiért pedig még szotyit se nagyon csippenthetünk fel. Főleg, ha ennyire billegne a sorsa. Így ez egy olyan szempont, amit mérlegelni kell a Julio trade kapcsán.

Pro és kontra?


Eleve a sok két tight endes felállás tűnik alapnak, így ez is inkább arra mutat, hogy felesleges a 7 elkapó a rosterre, mert csak kettő lesz a pályán többnyire. Persze az egy óriási fegyver, ha az egyiket Julio Jonesnak hívják. Akit minimum kettőzni kell, és ha a QB képes eldobni a labdát odáig és az megfogható távolságba kerül a játékostól, akkor el is kapja azt védővel a nyakán is. Ezzel teret is nyitnánk sok esetben másoknak is. A Jones trade nem csak a saját skilljeit hozná a támadóknak, hanem jelentős területeket nyitna meg a többiek előtt is. De erre csak akkor van szükségünk, ha idén, vagy jövőre reális esélyünk van egy playoff runra.

Minden más esetben teljesen felesleges egy 32 éves, az utóbbi években többnyire sérülten játszó játékos 10+ milliós fizetését átvenni 3 évre. Főleg, hogy ott már évente lejjebb csúszik a plafon majd. Ezért a stábnak tökéletesen tisztában kell lenni a QB poszttal ahhoz, hogy ezt a cserét abszolválják. Jelenleg ugyanis luxusnak tűnik ez a trade és olyan áldozatokkal járna, ami egy alakuló csapatot azonnal nem emel fel, de cserébe behatárol a salary cap szempontjából. Amennyiben a QB poszt rendben lesz egy game manager szinten, akkor óriási lökés lehet egy ilyen játékos megszerzése. És lehet ez tenné fel az i-re a pontot, amivel reálisan is lenne esélyünk a legjobbak ellen is egy ki-ki mérkőzésen a playoffban. Amennyiben viszont kérdéses a QB poszt minősége – márpedig nekünk szurkolóknak az – akkor nem éri meg ez a csere, mert egy tavalyihoz hasonló QB teljesítménynél teljesen mindegy, hogy Julio Jones van ott 10+ millióért, vagy Harry. Sőt utóbbinál még lehet fejlődés és spórolás is a jövő évi szabadügynökök kapcsán.

Jones ellenértékeként én max egy 2.körös picket tudnék elképzelni, meg valami hátsó köröst. A csapat nagyrészt megvan, nem hiányozna egy ilyen pick jövőre. Sőt egy első körös hátra mozgással ezt pótolni is lehetne darabszámra. A jövő évi csapat is eléggé fix a tavalyi draft és az idei offseason után, tehát beleférne a pick költése az idei upgrade miatt. Természetesen megint ott a HA, ha ez a csapat idén, de legkésőbb jövőre Julio Jones segítségével komoly esélyekkel számolhat egy SB run kapcsán.

julio3.JPG

Vannak érvek Jones trade mellett és ellene is, és az biztosnak tűnik, hogy nem Harry vagy Jones tudása lesz a döntő faktor a trade kapcsán, hanem tőlük független faktorok. Fizetés, Salary Cap, idei és jövő évi elképzelések a csapat szereplésével kapcsolatosan, a QB helyzet mind fontosabb kérdés, mint az, hogy Jones jó játékos-e és megéri-e az árát. Ez ugyanis nem kérdés. Az egyik legjobb, aki megérne egy második kört simán.

A bejegyzés trackback címe:

https://newenglandpatriots.blog.hu/api/trackback/id/tr4816569570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása