New England Patriots az én szememmel

Rosterhelyzet posztonként: Támadófal

2021. július 04. - topin

Lehetnek jó elkapóink, meg két tight endes felállásaink, a futóink is jól nézhetnek ki papíron, ha a támadófal nem tudja ellátni a feladatait, akkor az is mindegy lesz, ki lesz az irányító az idei évben. A Patriots játékának az alapja továbbra is a Offensive Line lesz és rajtuk múlik nagyrészt a támadók sikeressége.

oline_pats.JPG

A legfontosabb fogaskerék

A Patspulpit odáig megy a témában, hogy David Andrewst a csapat legfontosabb játékosának nevezi és kitér a hiányában keletkezett űrre, ami beárnyékolta Tom Brady utolsó New England-i évét is. Andrews mindazt megtestesíti, ami a Patriots maga a Belichick & Kraft érában. Egy jelentősen alulértékelt játékosként a ligába kerülve, majd a megfelelő fogaskerékbe illesztve, hihetetlen teljesítményt leadva a posztja legjobbjai közé kerül, és szabadügynökként sem a pénzt választva visszatér vezérnek. Mindezt a tudásához, tapasztalatához, öltözőben betöltött szerepéhez képest aprópénzért.

Bevallom kicsit aggódtam volna középen egy Ted Karras féle fallal, mert láttuk mik a határai a játékának. Főleg egy kevésbé mobilis Mac Jones esetében nem vártam volna extra jó évet emiatt, de azért Newtonnak és Stidhamnek sem mindegy, mennyi ideje van középső nyomás esetén nézelődni. Főleg, hogy egyik sem feltétlenül a gyors döntéshozatala mintapéldánya. És amíg beugrónak tökéletes Karras pár meccsre kezdőként is, teljesen más a helyzet, amikor több meccsnyi videót tudnak ízekre szedni az ellenfél edzői, elemzői a filmszobában. Abban az ominózus évben is, ahogy haladt előre a szezon, úgy esett be a teljesítményünk támadóoldalon. Főleg a támadófal korlátai miatt, amiket minden szembejövő csapat rendre ledöntött addigra. Egy Mahomes sem tudja megváltani a világot, ha folyamatosan jön a nyomás és az életéért kell futnia, ahelyett hogy az optimális szituációt tudná kiválasztani.

Andrews visszatérése így nagy megnyugvással és örömmel töltött el. Karras pedig a legideálisabb backup a belső posztokra. Ismeri a rendszert és a társakat, gyakorlatilag bármelyik Guard helyett is be tud szállni érdemben, nem csak centerként számíthatunk rá. Ez azért lesz nagyon fontos idén, mert a sokoldalú játékosokkal lehet extra roster helyet szerezni azok számára, akik tényleg csak kivételes helyzetben tudnak hozzátenni a csapat sikeréhez, de akkor viszont nagyon fontos a jelenlétük és a hozzáadott értékük.

Éppen ezért én 8 támadófal játékossal számolok az idei rosteren, de ha nagyon karcsúsítani szeretnénk, akkor a 7 sem elképzelhetetlen. Bár ez nagyon meredek elképzelés, de éppen Karras belső szerepvállalása és egy Swing Tackle megadná akár ezt a lehetőséget is. Természetesen a gyakorló csapatba lehetne pakolni még egy Guardot és Tackle-t is és az új szabályok értelmében, őket lehetne nevezni a meccsre is.

A nagy reménység

Nem meglepő módon a Patriots a OLine esetén is a sokoldalú játékosokra támaszkodik és Andrews és Mason mellett gyakorlatilag mindenki képes több poszton is játszani. Michael Onwenu berobbant a ligába és Joe Thuney posztját veheti át, ahol Logan Mankins volt előtte az etalon. Nem kis elvárás ez Onwenuval szemben, hogy ilyen elődöknek kell megfelelnie, de a tavalyi éve után erre reális esély van. Ráadásul játszott a centert kivéve minden más helyen is a falban, tehát sérülések esetén, akár ő is mozgatható jobbra-balra, kívülre-belülre. Mason kiesése esetén nem csak Karras jöhetne oda, de dönthetünk úgy is, hogy átszervezzük az egész felállást.

Mason régi fényében tündökölhet

Apropó Shaq Mason. A jobb oldali guard végre ismét abban a szerepben lubickolhat majd, amihez a legjobban ért és nem kell arra figyelnie mi történik a két oldalán. Két éve Karras miatt kapott extra feladatokat, tavaly pedig az erősen kérdéses jobb oldala miatt akadtak időnként zavart keltő mérkőzései. A sérült Cannon és a Tacklenek kinevezett Eluemunor sem tudott stabil megoldás lenni, de Herronnak is kellett segédkeznie és Onwenu sem rutinos emberként került mellé. Most viszont visszatérhet a sikeres éveihez, hiszen Trent Brown nem szorul rá extraként hatékony segítségre tőle és ezzel a fal jobb oldala nagyon stabil és kiemelkedő lehet a szezonban. Mindkét játékos nagyon hatékonyan segíti a futójátékot, így a Running Backjeink már dörzsölhetik a tenyerüket, mert úgy fest lehet száguldozni majd az általuk nyitott lukakban.

Tackle poszton minden rendben

Isaiah Wynn a lehívott 5.éves opció után már csak egészséges kell maradjon. Eddig nem kerülték el a sérülések a kiváló játékost,de amikor rendelkezésre állt, akkor igen jó játékkal tudta megszolgálni a kiválasztását. A fal variálása esetén Wynn is mehet a bal oldali Guard pozíciójába és akár Herron, akár Trent Brown érkezhet a vak oldali Tackle szerepében. Újabb sokoldalúan használható ember, aki egy sérülésmentes évben igazi nyerőember lehet.

Justin Herron és az eddig csak papíron Pats játékos Yodny Cajuste megfelelő mélységet tud adni, és mindketten bevethetőek a fal két szélén, sőt Herron akár középen is. Így a meredek 7 falemberes agymenésnél a Karras, Herron páros lenne a backup, amivel mind az 5 posztra meglenne a válaszunk sérülés esetére. Ráadásul William Sherman draftolásával egy újabb Onwenut húztunk, mert a nyers erőként aposztrofált újonc is bevethető szélen és középen is. Reméljük idén nem látjuk a pályán, mert akkor elkerültek minket a sérülések és lesz ideje pallérozódni és a technikáján is csiszolni ebben az esztendőben, hogy a későbbiekben kijöjjön belőle az, amit egy-két jóslat már belelát a lehetőségeibe.

A felsorolt játékosokkal számolok a nyolc fős rosterhely kapcsán, amit én a támadófalra költenék, de azért akadnak más jelöltek is, akik odaérhetnek a végelszámolásnál.

Akik még küzdenek a helyükért

James Ferentz ezredik újra igazolása után sem hiszem, hogy odafér majd a tűzhöz. Ő a szegény ember Ted Karras opciója, mi viszont most támadófal kapcsán elég gazdagok vagyunk. Mi sem bizonyítja jobban, hogy Alex Redmond is a fedélzeten található. Megnyugtató, hogy ilyen rutinos játékosok is találhatóak a depth chart alján és bárkivel történne valami az edzőtáborban, akkor érdemben pótolható. A korábban felsorolt nevek lépnének a kezdőbe és Redmond lenne a backup, ami azért nem egy rossz megoldás. Marcus Martin is hasonló cipőben jár, de reméljük az ő szerepvállalásukra nem lesz szükség.

Korey Cunninghamet nem tudom elképzelni újra az 53-ban, de amilyen régóta cipeljük magunkkal, simán kinézem a gyakorló csapatot neki idén is. R.J.Prince viszont oda is karcsúnak tűnik és a mélységet tekintve ez így is van rendjén.

Mi várható a szezonban

A csapat egyik kiemelkedően stabil egységének tűnik a támadófal. Ami a futójáték terén nagyon domináns is lehet a LoS-t tekintve, de a passzblokknál sem kell kétségbeesni, mert mindenki mestere annak a játékelemnek is. Papíron tehát nincs gyenge pontunk és a pótlás is megoldottnak tűnik. Ameddig meg tudunk rohangálni, addig a passzjátékkal sem lesz probléma. Főleg, hogy a 12, 22 personnelek esetén extra blokkolók is érkeznek a pályára.

Csak azért nem írom, hogy a legjobb egysége ez a csapatnak, mert a védőknél még náluk is nagyobb potenciált látok. Márpedig ez a fal simán lehet top5-ös az évben és ha a védelemben is tudunk melléjük rakni hasonló teljesítményt, akkor nagyon szép lehet a 2021-es év.

A bejegyzés trackback címe:

https://newenglandpatriots.blog.hu/api/trackback/id/tr9116612402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása