New England Patriots az én szememmel

Gondolatok az ötvenháromról..

2017. szeptember 03. - topin

Szombat 22.00 volt a határidő, hogy az NFL csapatok leszűkítsék kereteiket és megadják, melyik 53 játékos marad a rosteren. Ez mindig egy olyan szituáció, amikor bőven lehet kritizálni és helyeselni a vezetőség döntéseit itthonról a fotelből. Én ilyenkor mindig figyelembe veszem, hogy nem látom napi szinten a játékosokat, nem tudom milyenek az öltözőben, hogy viselkednek a társakkal és legfőképpen azt nem Belichicknek mi a pontos elképzelése, mit akar viszontlátni a pályán, az idény során. Sőt BB mindig előre tervez, ezért egy-egy mostani játékos érkezése, nem csak feltétlenül az idei évnek szól csupán, hanem már egy építkezés, lukfoldozás, alkupozíció javítás egy-egy szerződés kapcsán. Nézzük, hogy alakult az idei keretszűkítés:

five.jpg

 

Quarterback (2): Tom Brady, Jimmy Garoppolo

Igazából számomra itt nincs nagy meglepetés. Bár a speciális helyzetünket nézve – a franchise QB 40 éves, a backupnak meg lejár a szerződése és sorban állnak majd érte, ha kimegy a szabadügynök piacra – eltudtam volna képzelni, hogy biztonságból megtartják Brissettet. Mivel a Pats nagyon ritkán visz 3 QB-t a rosterre, ez mindenképpen ellene szólt. 1 évet kapott nálunk, igazából ez azt jelenti lemondtak róla. Teljesen mindegy, hogy ez azt jelenti, megtudjuk tartani Garoppolot jövőre és ezért vált feleslegessé, mert ha Jimmy kezdő lenne, akkor mögötte is lehetett volna backup. Olyan játékos nem foglalhatta a rosteren a helyet, aki idén egészen biztosan nem kap egy snapet sem, ha pedig kap, akkor úgyis mindegy lett volna, hogy addigra hozunk egy veteránt vagy Brissett áll be, mert vele nem lettünk volna contenderek. Az utolsó meccsen a Giants ellen parádézott ugyan – tényleg nagyon jól tolta – de a töltelék elleni teljesítmény soha nem ugyanaz. Élesben és edzéseken lassú, pontatlan volt érdemi védelem ellen. Mivel nem volt rá szükségünk, így örülhetünk, hogy egy olyan játékosért, aki nem látott volna pályát idén, kaptunk egy olyan játékost csere folytán, akiben egyértelműen nagy potenciál van és hiányposztra érkezett. De Dorsettről majd az elkapóknál beszélek. Brissett aligha fog sokat játszani a Coltsban, 3 évig backup lesz. Addig talán a második-harmadik héten elveheti a kezdő irányító helyét Tolzientől. Aztán ha Luck felépül, úgyis padra kerül. Dorsett viszont rengeteget tehet hozzá a mi offensünkhöz. Jó csere volt nagyon!

tbjg.jpg


Running back (5): Mike Gillislee, James White, Rex Burkhead, Dion Lewis, James Develin (FB)

A futóknál volt egy nagyon erős mag, amiből így is ki kellett dobni egy alapembert. Igaz Bolden nem a futóegység rotációjában volt alap, hanem a specialis csapategység egyik ásza volt. De azért ha kellett, 4.-5. futóként lehetett rá számítani abban a pár játékban, amikor ő kapta a labdát. Edelman és Cyrus Jones sérülése több játékos roster helyére is kihatott, ezekből az egyik szerintem Bolden. Ha ők nem sérülnek meg, akkor odaérhetett volna a rosterre. Így azonban kiesett Cyrus, akire a punt és kickoff returnöknél is számítottunk. Edelman szintén nem tölthet be idén ilyen szerepet az ACL szakadás miatt. Így Dion Lewis returner képessége felértékelődött. Emiatt ő mozdíthatatlanná vált, és ha nem jönnek a sérülések, könnyen lehet, hogy ő lett volna az áldozata a keretszűkítésnek. Így azonban Bolden hullott ki a szitán, akiért én elmorzsolok egy könnycseppet. Felmerült, hogy ha sérülés lenne a keretben és még nem lenne csapata, akkor az elsők között lenne, akit visszaigazolunk. Nem mondom, hogy erősebbek lennénk vele, vagy hogy gyengébbek lennénk nélküle, de azért sajnálom a fickót. AZ újak Burkhead és Gillislee az előszezonban már bemutatták a bennük rejlő potenciált és Bradyvel az oldalukon kiemelkedő szezonnak néznek elébe. Az utóbbi évek legjobb futóegysége jött össze, igazán bizakodó vagyok velük kapcsolatban.

whiteleweis.jpg


Wide receiver (6): Brandin Cooks, Chris Hogan, Danny Amendola, Malcolm Mitchell, Phillip Dorsett, Matthew Slater (ST)

 

Az elkapóknál aztán van miről cseverészni, annak ellenére, hogy papírforma befutó volt Edelman sérüléséig. A Cooks, Hogan, Mitchell, Amendola négyes helye biztos volt. Slater alapja a speciális egységnek és az elkapó depth legalját mindig ő alkotja. Mivel általában 6 wide receivert viszünk magunkkal, így Julian kiesése után megnyílt az esély Austin Carr vagy Devin Lucien számára. Én utóbbi pártját fogtam a TC alatt olvasható hírek miatt, az előszezon meccseken azonban Carr is meggyőző volt és simán eltudtam volna képzelni, hogy megcsípi a hatodik helyet. Itt jön be a futóknál már vázolt sérülés, ami befolyásolta más játékosok helyét. Lehet Brissett is ezért lett feláldozható, mert mindenképpen kellett egy returner. Márpedig Dorsett ebben is használhatónak tűnik, még ha nagy múltja nincs is ebben. Így sem Carr, sem Lucien nem fért oda a tűzhöz, pedig közel voltak nagyon. Talán Practice Squad-be vissza tudjuk hozni őket és akkor nagyon-nagyon jól sáfárkodtunk az elkapókkal. Az új fiú Dorsett sokat nem mutatott a Coltsnál, de ott egy ugyanolyan stílusú játékos, bizonyos T.Y.Hilton futkorászott az ő szerepében. Az Indy fanok nem is értették, miért draftoltak ugyanolyan skillekkel megáldott játékost anno. Ha szerepet kapott, akkor pedig megsérült. Így nálunk jöhet az igazi bemutatkozás és itt a lehetőség a kibontakozásra. A mi támadósémánk jobban fekszik majd neki remélem, és megfelelően tudja pótolni JE12-t a slotban, illetve tehermentesíti Amendolát. Aki így maradhat a kritikus 3rd és 4th downoknál. Ráadásul Dorsett ide hozatala a jövőnek is szólhat! Jules 32 évesen nem tudni, hogy tér vissza az ACL szakadásból. Fiatalabb már nem lesz, akármekkora harcos is. Amendola ideje is a végét járja a Patsnél, vagy akár az NFL-ben is. Így Dorsett úgy veheti át a stafétát, ha beválik, hogy egy év akklimatizálódás már van mögötte. Ha hozza, amit elvárnak tőle, akkor azt gondolom Amendola utolsó szezonja jön nálunk. Ezért mondom, hogy Belichick előre gondolkodik, mint az adott offseason. És ezért lehetünk ott 17 éve a csúcson, egyedülálló módon.

torpek.jpg


Tight end (3): Rob Gronkowski, Dwayne Allen, Jacob Hollister

Itt sem volt sok kérdés, Gronk és Allen atombiztos helyen volt. A kérdés az, hogy a két sérülékeny blokkolásban is jártas TE mögé ki fér oda harmadiknak. Én bármit feltettem volna rá, hogy O’Shaughnessy lesz a befutó. Nagyon jó felépítésű, ST értékkel bír, jól blokkol és elkapásoknál sincs elveszve. Hollister bármilyen rokonszenves is lett az első pre-season meccsen, nagyon egydimenziósnak tűnt nekem. De hát Bill ezért Bill, mert ezt neki kell tudnia és jól tudnia, és általában jól is tudja. Végül Jacob Hollister nyerte ezt a párharcot. De Offensive Tackle posztról besegíthet Fleming, ha blokkolásról van szó. Hollisterrel pedig egy elkapásokban használhatóbb játékost nyertünk, aki Cooks vertikális pályanyújtása okán a 2 tight endes felállásoknál középen fickándozhat. Tetszik.

allengronk.jpg

 

Offensive line (8): Nate Solder (OT), Joe Thuney (OG), David Andrews (OC), Shaq Mason (OT) Marcus Cannon (OT), Cameron Fleming (OT), LaAdrian Waddle (OT), Cole Croston (OG/OC)

 

Itt sok néznivaló nem volt. Mindenki várta a papírformát. Talán az újonc Conor McDermott miatt aggódhattak, akik szimpatizáltak vele. Mint például én magam is. De úgy gondoltam, ha 9 támadó falembert viszünk, abban benne lesz. Aztán nem hogy Ő, de még Ted Karras sem fért be a nyolcba, akit pedig nem sokan gondoltak, hogy kikerül. Igazából nem eget rengető döntés ez, csupán a fotelben ülők kevésbé látták teljesítés közben Cole Croston-t és inkább a már ismer nevet gondolták befutónak. De egy újabb draftolatlan újoncot talált a mester, aki ismét könnyen reflektorfényben találhatja magát, főleg ha bárki sérülne a Guardok közül. Akárhogy is McDermottot sajnálom..Remélem visszatudjuk hozni gyakorló csapatba.

ol.jpg

Defensive line (8): Trey Flowers (DE), Malcom Brown (DT), Alan Branch (DT), Lawrence Guy (DT), Deatrich Wise Jr. (DE), Vincent Valentine (DT), Cassius Marsh (DE), Adam Butler (DE)

 

Itt már voltak apró kérdőjelek. Grissom mint negyedik Defensive End, illetve a Butler/Valentine versenyfutás is képben volt. Innen ugye elvesztettük szintén ACL miatt az újonc Rivers-t, akire fontos szerep hárulhatott volna a rotációban és azt is vártam tőle idén, hogy berobban a ligába. Az edge rusherek között így Flowers és Wise helye volt biztos, Adam Butler és Lawrence Guy tud kívül is,belül is játszani. Mivel Grissom nem szerepelt idén sem, BB terveiben, így érezhető volt itt lehetnek kérdőjeles dolgok. Többet olvastunk már róla, hogy Hightower, McClellin, Van Noy, Langi linebacker sorból valaki a playeknél a Defensive Lineban kap szerepet. Tavalyi év végén Hightower már több, mint a playek felében passzsiettetési feladatokkal állt fel a védelemben. És ezt nem sínylette meg a linebacker sor sem. Egyértelműen efelé ment el idén a Pats és az emberanyag is ezt mutatja, hogy idén is így próbálják az ellenfelek irányítóit nyomás alá helyezni. Azért a biztonság kedvéért Cassius Marshot idecserélte a mágus. Mivel kifejezetten szereti a csupa szív, sokoldalú, munkamániás játékosokat, így ez a trade tökéletesen illeszkedik az elképzelésekbe. Nem csúcsjátékost hoztunk, de egy Ninkovich szerepkört vizionálnak neki a szakértők. A fal belsejébe végül Brown,Branch,Guy trió mellé befutott Valentine is, valamint az edzőtáborban és pre meccseken jól teljesítő draftolatlan újon Butler is. Egy Butler már karriert csinált draftolanként nálunk, azt hiszem kiegyezünk, ha Adam Butler is kulcsjátékot mutat be a Super Bowlon idén, Brady meg fizetheti neki az ajándék kocsi adóját! J Butler és Guy besegíthet a széleken a linebackerekkel karöltve, így a támadófal sosem tudhatja honnan érkezik a nyomás valójában, ki megy bliztre és ki marad hátul. Engem meggyőzött ez a sor is. Itt jegyezném meg, hogy Augusta a feleségem kedvence lett a preseason mérkőzéseken. Nagyon szurkolt neki, hogy beférjen. És bár mondtam, hogy ez esélytelen, mégis szorított neki. Nos Augusta sérülés miatt simán átcsúszhat a waiveren, akkor pedig a Pats számíthat a szolgálataira, ha sérülés lenne a pufifánkok között.


Linebacker (7): Dont'a Hightower, Kyle Van Noy, Shea McClellin, David Harris, Elandon Roberts, Marquis Flowers, Harvey Langi

 

Az előző részlegnél már szóba kerültek, így itt nem térek ki külön ugyanarra. Marquis Flowers érkezett a posztra egy csere útján, leginkább ST-ben kaphat szerepet. Ezzel ugye pl Bolden helyzete sem javult, hogy idehoztuk a keretszűkítés előtt. Belichicknek nagyon fontos az ST, így az biztos volt Flowers nem egy-két napra érkezett csak a kerethez. Kérdés az volt valaki a stabil emberek közül kiesik-e. Végül mindenki bekerült, aki számít és akit előzetesen odavártak a szurkolók. Megjegyzem itt is van egy UDFA aki rostert fogott, Harvey Langi személyében. Összesen ő a negyedik draftolatlan újonc idén az 53-as keretben. Kifejezetten bizakodó vagyok az egységet illetően.


Cornerback (5): Stephon Gilmore, Malcolm Butler, Eric Rowe, Jonathan Jones, Johnson Bademosi

 

Na, itt várható volt, hogy lesz némi változás. Cyrus Jones ACL-je alaposan bekavart más posztokra is. Voltak erősödő hangok, akik cutolták volna Cyrust. Így azonban IR listára mehet és jövőre újra bizonyíthat a szakmai stábnak. Még a keretszűkítés előtt elcseréltük Colemant a Seahawkshoz, így biztos volt hogy valaki bekerül. Én úgy gondoltam Kenny Moore lesz a befutó, aki ST értékkel is bír és elég jól játszott a pre meccseken. Mint 5. UDFA már lehet sok(k) lett volna a jóból. Így újabb trade keretében megszereztük a Lions spec team ászát Bademosit. Egyértelműen a CB depth alján helyezkedik el így elsőre, bár lehet, nálunk kihozza magából ezen a poszton is a maximumot. Akkor dupla nyereség lesz, mert az ST-ben egészen biztosan nagyon hasznos játékos lehet. És Slaterék sem lesznek fiatalabbak, tehát megint kicsit előre gondolkodott az öreg. De a Gilmore,Butler,Rowe trió annyira nagyon erősnek tűnik, hogy ez a CB sor meg kell hogy tudjon oldani minden feladatot idén.


Safety (6): Devin McCourty (FS), Patrick Chung (SS), Duron Harmon (FS), Nate Ebner (SS), Brandon King (SS), Jordan Richards (SS)

Egy kérdőjel akadt, hogy Richards megy vagy marad. Mivel sok 3 Safety-s felállásunk van, így nem lenne csere a DMC, Chung,Harmon trió mögött meccsen belül, ha bármelyikkel történne valami. Plusz Richards nagyon jó TC-t futott, szinte áradoztak róla mennyire jó. Így nagyon valószínűsíthető volt a maradása. Élesben sok hasznosat nem mutatott eddig, így talán az utolsó esélye neki az idei. Ebner és King a spec team meghatározó játékosai, a helyük kb beton biztos volt minden szakírónál. Itt meglepetés nem volt, ez a sor is rendben van.


Kicker (1): Stephen Gostkowski
Punter (1): Ryan Allen
Long snapper (1): Joe Cardona

 

Itt pláne nincs néznivaló. Mindenki maradt a helyén. Gost is talán stabilabb lesz idén, mint az emlékezetes Broncos elleni meccs óta volt a tavalyi idényben.

 

Összességében elmondható, hogy Bill Belichick a saját szája ízére szabta a rostert, amit megálmodott ahhoz válogatta az embereket. Úgy fest, az alapanyag megvan hozzá, most már csak tartalommal kell megtölteni az elképzeléseit. Edelman kiesése bár nagyon fájó, hiszen tényleg TOP3 játékosa a Patriotsnak. De idén annyira mély és erős a WR corps, hogy TE segítséggel teljes mértékben tudni fogjákl pótolni Minitront.

A puding próbája az evés. 5 nap múlva tálalják!

A bejegyzés trackback címe:

https://newenglandpatriots.blog.hu/api/trackback/id/tr3012799698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása