New England Patriots az én szememmel

"Ki lesz a kezdő, azt szeretném kideríteni ki kezd"

2021. február 03. - topin

Valami ilyesmi sorokat motyog Dustin Hoffman az Esőember cimű filmben, egy beugratós mondóka kapcsán és egyből ez ugrik be, amikor valaki érdeklődik ki lehet a jövő irányítója a Patriotsnál. Ki az, aki méltó utódja lehet Tom Bradynek és újra szép pályára állíthatja a franchise sorsát.

tb12.jpg

Először is egyből két részre bontanám a kérdést, ugyanis nem biztos, hogy aki jövőre a kezdő QB lesz a csapatban az év elején, az a hosszú távú megoldás is lesz egyben. Számtalan opciónk van akár már az idei offseason során is, hiszen jöhet veterán irányító, jöhet újonc irányító, sőt jöhet újonc és veterán is egyszerre. Ráadásul ezt úgy is lehet csűrni-csavarni, hogy akár az újonc, akár a veterán is lehet kezdő, attól függően mi a koncepció a kiválasztásukkor. Nézzük a lehetőségeinket:

 

Újonc kezdő QB

 

Egy olyan játékost draftolunk, aki első héten kezdő is lesz. Erre van a legkisebb esély, de azért vegyük végig ezt az opciót is.

Maximum három ilyen irányító érkezik az idei újonc börzére, és nagy valószínűség szerint az első 5-6 pick alatt ki is viszik őket. Trevor Lawrence, Zach Wilson és Justin Fields is kapós lehet a QB needes csapatok között és nem látni olyan verziót, hogy top10-en kívülre kerüljenek.

A top5-be pedig nagyon költséges felmenni. Aki kevésbé járatos a draft pickek értéke kapcsán, és úgy kezeli, hogy első kör az első kör és ennyi, annak kis segítség lehet bármilyen mérvadó draft pick value chart, ami egyből kiadja a matekot, hogy mennyi az annyi.

A drafttek value chart alapján 1050 pontot ér a mi 1/15-ös jogunk, és nagyjából 1700-1800 pontra lenne szükség bekerülni a top5-be. Ráadásul, ha licit lenne ezekért a pozikért, akkor ugye az csak feljebb viszi a megszokottnál az értéküket. A táblázatból látható, hogy 1/24-ről felmenni 1/10-re az 510 pont. És gyakorlatilag egy második kör elejével megoldható ellenértékben. Azonban nekünk 700 pont körül kellene villantani, ami pluszban egy első kört jelentene minimum, de az sem lenne meglepő, ha még valami apró bekerülne mellé, mert a jövő évi pick az mindig kevesebbet ér pontértékben, mint az adott évi.  Ráadásul a top8-ban gyakorlatilag csak az Eaglesnél tűnik biztosan úgy, hogy nem draftolnak irányítót. Nyilván a Dolphins Tua miatt kétséges, de sok helyen zörgetik a harasztot, látva az újonc évét, hogy most a top3 QB jobb esélyt adhat és még Tua is bekerülhet egy trade csomagba akár, mondjuk Watsonért.

És akkor előttünk van még a 49ers és a Giants is, akik szintén ráugorhatnak egy esetleg csúszó, de jelenleg top kategóriás irányítóra. Mert sem Jimmy G, sem Daniel Jones nem győzött meg mindenkit a folytatás szükségszerűségéről.

Szóval költséges lenne előzni ekkora tömegben, és nem is biztos, hogy szerepel ilyen terv az öreg fejében.

 

A padozó újonc QB év elején

 

A top3 QB mögött nem nagyon van olyan, aki kezdő is lehetne első héten, sőt akár első évében sem. Trey Lance már bőven a top10 körül kering a mock draftokban, de én nem látom, hogy ő kezdő lehetne első héten. Persze ha egy Cam Newton féle játékost képzelünk el a poszton, akkor érte pár helyet előre lehet mozogni és egy év padozás után, vagy akár a szezon vége felé, már pályára is kerülhet. Sokkal pontosabb, mint Newton és lábon is veszélyes. Igazi dual-threat fegyver lehet. Atletikus, képes a nagy játékokra, bátor és agresszív, de alig van dobás a kezében és ez óvatosságra intheti a csapatokat vele kapcsolatban. Mindenesetre 2019-ben nem adta el a labdát egyszer sem, ez pedig imponálhat Belichicknek, aki ezt mindenek elé helyezi. Kérdés nálunk, hogy ítélik meg a posztot. Ha ugyanis még 1-2 évig nincs eredménykényszer és szépen épülgetünk, akkor nem látom mi szükség van egy évre Gilmore és DMC szolgálataira például. Hiszen esélyünk bármit domborítani nem nagyon lesz, ellenben foglalják a cap rollover részét, amit átgörgethetnénk a következő évre és még ellenérték is jöhetne értük vékonyan draft cetli vagy bármilyen roster töltelék fogaskerék formájában. Tehát ha csak épülgetünk, akkor az ilyen nagy pénzes szerződésekkel bíró, öregebb játékosokra a jelenben nincs szükségünk a középszerűség fenntartásához.

Ugyanezt tudom elmondani Mac Jones esetében is, aki egy nagyszerű támadógépezetben játszott és ezáltal felrakta magát a térképre. Kérdés, hogy egy kevésbé domináns offense support nélkül ő maga mennyit tudna hozzátenni. Az Erhardt-Perkins fekszik neki, csak itt nem lenne egy DeVonta Smith, Jaylen Waddle páros, ami kiemelkedő egyetemi szinten, hiszen mindkettő top20-as pick lesz. Mondjuk, ami bíztató lehet egy újonc QB kapcsán, hogy mi továbbra is a futást favorizáljuk, amíg a Michel-Harris tandem lesz, ez nem is kérdés. Ezzel is levéve jókora terhet a leendő QB válláról, akinek az alapdobások mellett, meccsenként nagyjából 5-6 komolyabb megoldást kellene abszolválnia. Nem egy megugorhatatlan akadály. Bár láttuk Cam Newton is elhasalt ebben. Jones reális célpont lehet az első kör közepén és végén is akár. Mivel én a letrade pártján vagyok, így ezt eltudnám fogadni, hogy Mac Jones plusz még 2.körös pick is jön mellé.

Kyle Trasknek feküdne legjobban a csapat rendszere, hiszen kedveli a gyors rövidpasszos játékot és otthonosan mozog benne, ráadásul ő a második napon bőven elérhető lesz (jelenleg így fest). Viszont ő egészen biztosan nem fog kezdeni jövőre, sőt megkockáztatom hogy az év során sem, akármi is legyen a szezon második felére. Egyértelműen nem áll készen a nagyobb dolgokra, és a karereje elég véleményes. A labdái nagyon lelassulnak és elég pontatlan is, és az NFL atlétái között láttuk Newton kapcsán is, hogy ez elég komoly hátrányt jelent. De a pályája végén járó Peyton Manning talán jobban illusztrálja, hogy olvashat az ember nagyon jól, ha a tempó, amivel közlekednek a többiek, messze elhalad a labda suhanása mellett. Ha Trasket választjuk, akkor biztosan kell elé valaki, aki mögött padozhat és tanulhat a fejlődése érdekében. Ráadásul Belichick sem az a típus, aki csak úgy bedobja az oroszlánok közé a fiatalokat, akiket aztán élve felfalnának ott.

 

Mi van akkor, ha a csapatnak veterán játékosra van szüksége?

 

Jarrett Stidham egy kézenfekvő verzió lehet a következő évre, de ezt elég nehéz komolyan venni azok után, hogy Newtonnal kezdett a csapat az utolsó 2 héten, amikor már minden mindegy volt a szezont illetően. Természetesen lehet hozni logikus érveket miért Cam maradt a kezdő, ahogy a podcastban próbáltunk is ilyet találni, de nem tudom mennyire lehet létjogosultsága ennek, ha a csapat agresszíven próbál magának neves és elismert irányítót találni. Ez nem arra mutat, hogy Stidhamben nagy bizodalmunk lehet. Azonban semmit nem tudunk Belichick terveiről és nem lehet kizárni, hogy egy hosszabb távú projektként értékelt fiatal draftolása esetén Stidhammel kezdjük a szezont. Más kérdés, hogy mentorálni ő aligha tudna. Innentől nehéz ebbe is belekapaszkodni.

 

Másik verzió a hazai porta környékén söprögetve az Cam Newton újraigazolása. Ezzel elég sok szurkoló lelkiállapotát taszítaná a mélybe a jó öreg Bill. Azonban őt ez nem szokta érdekelni, ha úgy véli a csapat érdekét szolgálja. Newton kapcsán is lehet találni kapaszkodókat a teljes offseason, az ismert rendszer, a covid mentesség esetén jobbá válás mentén, de amit mi láttunk belőle, az alapján inkább elfogyott ő ehhez fejben és vállban is.

 

Kik lehetnek a veteránok?

 

DeShaun Watsont megemlítem, de csak a teljesség igénye végett. Kizárt, hogy megadjuk érte a több első kört, meg aprókat és játékosokat, amik röpködnek a hírekben ellenérték gyanánt. Ugyancsak nem látok esélyt arra, hogy a Dallas kiengedje Prescottot a piacra, ha meg kiengedik, akkor nem igazán sikerült felépülni a sérülésből. Lapozzunk is elérhetőbb ügynökökre.

 

Staffordról lemaradtunk, pedig ő lett volna az álom verzió számunkra. Tudom sokan a box score statok, meg playoff győzelmek, Super Bowl részvételek alapján ítélkeznek, de ez badarság. Rex Grossman is volt SB döntős, mégsem piszkáltuk volna meg távolról egy 2 méteres bottal se, hogy jöjjön ide. Nick Foles SB-t is nyert parádézva, na de ugye nem volt állomáshelye, ahol ne bukott volna el miután megkapta a bizalmat. Szóval ennyit arról számít-e volt SB résztvevő Stafford vagy sem. Jött még érvként, hogy alig mutatott fel valamit pedig volt egy Megatronja is. Ja volt neki, de kb senki más nem volt. Nate Burleson volt a második opció például, azért úgy hiába van ott Calvin Johnson, ha mindenki tudja neki megy a labda. És még így is összehoztak történelmi számokat. Ehhez kellett Stafford karja is. Ráadásul a Lions coaching oldalon is botrányos volt Stafford idejében, ahogy GM fronton sem kapott sok támogatást és futójáték sem segítette egyáltalán. Szerencsétlent ütötték verték, így hozott a Hall of Famer irányítókhoz fogható számokat. Nem véletlenül adta oda fél karját meg fél lábát Sean McVay, aki a kissé behatárolt Goffból is franchise QB-nak tűnő egyént formált kizárólag a rendszerével, és mert a fülére mondta mi a pálya. Aztán pont BB megfejtette ezt az emlékezetes SB alkalmával és onnantól már nem lehetett Goffra új rendszert írni és ki is múlt szegény pára. Talán Detroitban még újraéled, de a Rams aranyat bányászott Stafforddal. Nagyon alulértékelt volt ő a Lions miatt.

 

Trade formájában még Carson Wentz, Matt Ryan és Derek Carr érkezhet. Előbbi elég szépen leépül, ráadásul nem tűnik valami nagy csapatembernek a nyilatkozatok alapján és komoly problémákkal küzd döntési helyzetekben. Lehet egy légkörváltás segítene rajta, de azért nem érezném a wu-t a zsigereimbe, ha leigazolnánk. Ryan szerződése elég brutál, ezért inkább gondolnám Atlantai részről a fiatal kiválasztását mögé, mint helyette, így talán nem mozdítható a Falconsnál ő. De nekünk jól jönne a szerződése, ami 3 évre kb 75 millió, ráadásul 21-ben mindössze 5,5 millió garantáltat jelentene. Én benne látnék még 3 évet, annak ellenére, hogy nem lelkesedem érte. Jó kérdés milyen ellenértékért válnának meg tőle, ha egyáltalán megválnának ugye. Carrnál jobb opciónak gondolom, de a derék Carrtól sem rázna ki a hideg. Főleg, hogy ő is szereti a rövideket dobálni, bár neki nem árt némi tight end támogatás, az meg nálunk nincs meg az elmúlt években már a gameplan alapján sem. Viszont mivel tőle csak akkor válnának meg, ha mehetnek az ellenértékekkel a Texanshoz Watsonért, így brutál csomagot kellene összerakni a játékjogáért. Annyit meg nem adunk és nem is ér meg.

Ryan Fitzpatrick is opció lehet, de a kicsit kamikaze stílus kevésbé fekszik BB-nek. Ha futni akarunk, akkor felesleges egy ilyen nehézbombázót hozni, akinek az ereje abban van, hogy tüzel akkor is, amikor nem kellene. Én nem látom őt nálunk a rendszerben, de egy élvet kibírnék fintorgás nélkül nyilván, ha ő jönne az újonc QB elé a 2021-es évre. Ráadásul őt legitim módon lehet leültetni, ha elszáll vele a ló és nem kell nyomást rakva becserélni az újoncot.

Szóba jöhetnek még az exek. És itt kapásból az egyikből nem is kérnék. Jacoby Brissett számomra sosem volt kezdő szint, és ha van valaki, akinek nem tudnék örülni, akkor az ő. Lassú, körülményes, beszari a passzoknál és nem olvassa továbbra sem a védelmeket.

Viszont a másik ex felőlem bármikor jöhetne, ha kirakja a Frisco. Jimmy Garoppolo kifejezetten a mi rendszerünk gyermeke, abszolút nem zsákbamacskát vennénk és meccset nyerni ugyan nem fog, de ha nálunk el sem veszti, akkor már nyert ügyünk van. Legalábbis 2021-ben, amikor nagyobb céljaink nem lesznek még. De vele a center mögött van értelme a playoff szintű nagy béreket kiadni a többieknek, mert reális esélyünk lenne egy menetelésre. És a playoffban meg bármi lehet.

 

Akadnak még egyéb jelöltek is, akikből lehet szemezgetni

 

Itt van például Marcus Mariota, aki szintén lehetne egy bridge QB, akivel áthidaljuk a következő szezont és nem kell feltartott kézzel kiállni a meccsekre vele a sorainkban. De kortársa Jameis Winston is képben lehet, igaz ott a labdabiztonság erősen kérdéses, de Newtonnál jobb opció még mindig. Ha a Jaguars kihúzza Lawrence-t, akkor Minshew is felszabadulhat, de én vele Brissett szinten vagyok. Inkább ne jöjjön ide, akkor maradjon Stidham. Én nem látom a bajuszba azt, amit sokan, sőt én még Matt Cassellt sem látom benne.

Akkor inkább már jöjjön Sam Darnold és nézzük meg Gase és a többi ember volt ennyire béna arrafelé, vagy Darnoldban tényleg nincs semmi. Igen, olvasom én is az elemzéseket és tudom, hogy nem írnak jókat róla, meg hogy nem fejlődött, de azért Steve Young óta tudjuk, van olyan, hogy valaki későn érik. Persze Darnold sose lesz HoF tag, de egy próbát megérhet, ha nincs jobb opciónk.

Akit még kihagytam és elérhető lehet széles körben, az Mitch Trubisky, de ő megint az a kategória, aki oké idejön egy évre, mentorkodni nem tud, és sokra nem is megyünk vele cserébe. De persze lehet egy Trask elé idehozni egy évre, aztán ha valamit alkot, egy komp.picket felnyalni érte 2022-ben.  De ez már ilyen veszett fejsze nyele megoldás lenne.

Szóval jelenleg így fest a QB keringőnk, és nem tudni ki az, aki mellett leteszi a stáb a voksot. Az biztos, hogy ha olyan veterán QB jön, akivel realitás a PO és akár az SB run, akkor az agresszív free agency elvárás lesz Belichicktől. Ha pedig átmeneti himi-humi veterán jön, akkor ez egy újabb átmeneti év lesz ami playoff közeli eredménnyel fog zárulni, vagy akár playoff és one and done formában. Ha top10-en kívül választunk QB-t, de az első napon, akkor szerintem ő nem fog kezdeni a szezon első felében és nagy beruházásokra sem kell számítani a szabadügynökök között, hiszen felesleges kifizetni a nagy pénzeket, ha úgy sem tudjuk használni őket, csak egy év múlva. Ebből azt gondolom, hogy a piaci tevékenységünk erősen összefügg majd azzal a koncepcióval, hogy mi a tervünk az irányító poszttal.

A Stafford csere tetszett volna, de realitása kevés volt, mert az ajánlatunk is elég gyér volt, ráadásul Stafford sem nagyon akart felénk költözni. De egy próbát megért. Most viszont már nem próba kell, hanem döntés. Bárki is legyen az, ő lesz a mi irányítónk és én bízom a stáb döntésében és beállok mögé, ha csak egy évre is, akkor annyira.

A bejegyzés trackback címe:

https://newenglandpatriots.blog.hu/api/trackback/id/tr6716415208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása