New England Patriots az én szememmel

Patriots Előszezon #1 - PFF értékelések

2021. augusztus 14. - topin

A szakértők is értékelték a csapatot, így most lehetőségünk van összevetni a saját szemünk által látottakkal, hogy ők miként ítélték meg a játékosok szereplését.

stevenson_celebration.jpeg

Összesítve

A csapatot 76.2-re értékelték összességében, amit a támadók húznak fel a maguk 78.5-ös teljesítményükkel. A védők 68.0, a speciális egység 61.1-es teljesítményt rakott ki a pályára.

Ha jobban belemerülünk a csapategységek értékeléseibe, akkor azt látjuk, hogy a passzjáték (85.0) és a futójáték (79.5) is elég jó számokat kapott. A passzblokkolás volt a gyenge láncszem (61.1), de ezt szabadszemmel is láthattuk. A futásblokkolás 72.9-es gradere volt jó, míg az elkapások terén az útvonalakat 68.8 -ra értékelte az oldal.

A védőknél a futás elleni tevékenység nem sikerült túl jól (59.0), de a szerelések még ennél is gyengébben mentek (58.8), de azért nem kell temetni a srácokat, hiszen leginkább a camp bodyk voltak a pályán a meccs nagyobb részében. Az irányító siettetés elég jól ment a teljes találkozó alatt (72.1), coverage mutatványunk is elment, bár néhol akadtak hiányosságok (64.4).

A továbbiakban a csapategységeket, és az egyéni teljesítményeket is megnézhetjük:

Irányítók

Mac Jones (79.5) a PFF értékelésben is verte Cam Newtont (65.2), nem csak a pályán szemteszt alapján. A passzjátékát is hasonló arányban látták jobbnak (82.0 – 64.4) viszont a Passer Ratingben ez nem köszönt vissza, ott Newton nyerte az értékelést (78.2 – 78.9). Amúgy Brian Hoyer 82.4-es értékelése a legjobb a poszton, a passzjátéka 81.4, de az NFL Passer Ratingje mindössze 58.3.

Ha még tovább bontjuk a mutatókat, akkor azt látjuk, hogy Newton a nyomással megint bajban volt (51.4), ellenben Mac Jones elég jól kezelte azt (64.5) és főleg passzjátéknál köszönt ez vissza (71.2), amikor nem lábon akarta kihordani a menekülést, hanem szabadult is a labdától.

A csapat sokat fog építeni a futójátékra, amiből aztán kialakul majd a hatékony passzjáték a play action hívások által. Ezért nagyon fontos az, hogy melyik QB hogy teljesít ezekben a játékokban, hiszen ez lesz a meghatározó a játékhívásban alapesetben. Nos, ezen a téren nincs változás sajnos, bár a minta kicsi Newton esetében, 58.5-re értékelte a PFF a play action játékokban. Mindeközben Mac Jones 83.1-es értékeléssel jelentkezik a feladatmegoldásban. Nem véletlenül írtam, hogy leugrott a képernyőről is a különbség a támadójáték gördülékenységét tekintve. Amúgy Brian Hoyer is hozta amit tud, a 72.1-es teljesítményét inkább látnánk Newtontól.

A zsebben töltött idő ezúttal nem mutat érdemi különbséget, mert 2.5 másodperc alatt és fölött is jó értékeket kaptak a srácok mindannyian (70+).

A PFF 9 esetben jegyzett fel nyomást rajtuk.

Támadófal

A kezdő egységre sok panasz nem lehet, bár Isaiah Wynnt nagyon megverte a meccs elején Chase Young. Ezért a startereket nézve az ő értéke lett a legkisebb közülük (54.1)

A többiek azért többnyire jól tették a dolgukat. Onwenu (64.9), Trent Brown (69.6) Ferentz (76.5) és Mason (87.2) volt az emelkedő sorrend.

Az alábbi táblázat szépen összefoglalja majd a teljesítményüket:

oline_wfc.JPG

Jól látható, hogy a második és harmadik vonal már nem teljesített valami stabilan. Bár Yodny Cajuste 9 futójátékban való szerepvállalása hatékonyra sikerült, de passzblokkban bőven hagyott kívánni valót maga mögött a teljesítménye. Herron pont a fordítottja volt ennek. Ez amúgy alapból nem akkora gond, hiszen sérülés esetén lehet úgy igazítani az ő játékukat, hogy a mérkőzés alakulásától függően van fent egyik vagy másik, ha szükség lenne rájuk. Több labdabirtoklásos hátrányban Herronnal a fedélzeten passzolunk, egál körül meg Cajuste segíti a futást. Bár neki egyelőre a roster helye sincs kőbe vésve, így ez tényleg csak a mostani számok alapján vett belemagyarázás.

Marcus Martin kiábrándító volt, pedig megalapozhatta volna a helyét. De az üldözők sem tudtak élni a lehetőséggel és még Redmond volt a legjobb PFF szerint, akinek viszont én annyira nem örülnék, mint végső befutó.

A támadófal játékosainak megítélése mindig kérdéses, mert nagyban függ a teljesítményük az őket körülvevő játékosoktól is. Így az önmagában nem akkora tragédia, hogy a teljes backup egység együtt nem játszott magas színvonalon. Ha közülük csak egy-egy kerül be négy kezdő mellé, akkor azért stabilabb teljesítményt tudnak leadni. Jó példa erre James Ferentz is, aki nagyszerűen megállta a helyét. Igaz, ő sem végig az ellenfél legjobbjaival nézett farkasszemet, lehet akkor nem tűnt volna ennyire masszívnak. Mindenesetre Martinék és a saját játéka neki is adott esélyt az 53-ra.

Elkapók

A korábbi írásokban már kitértem rájuk a mérkőzéssel kapcsolatban. Így csak a táblázatot rakom be  a PFF értékelésekkel és snap számokkal.

wr_wfc.JPG

A futók parádéztak és Jonnu Smith is megmutatta mennyire jó lehet a rendszerben. Így rájuk sem fordítok most több időt. Legyen elég annyi, hogy a jobb oldali tight end segítséggel futottunk a legjobban, akkor is ha levesszük a parádés Stevenson futást. Anélkül 6.5 yard/kísérlet. Utána a center jobb vállán voltunk a leghatékonyabbak (5.0 yard/kísérlet), de a bal oldali tackle segítség is elég jól ki lett aknázva (4.5 yard). A leggyengébb a center bal válla melletti futás volt, itt csak 2 yardot hoztunk átlagban. De itt azt is figyelembe kell venni, hogy nem a kezdők blokkoltak a running backeknek a meccs egésze alatt.

Stevenson futása közben a teljes csapat megőrült az oldalvonal mellett, többek között a sokak által kritizált Newton és Harry voltak a legnagyobb ovációban és a veterán QB ért oda elsőként az újonchoz gratulálni. Csak azért írom, mert az öltözködés vagy a gyengébb szereplés mellett, lehet valaki jó csapattárs, vagy akár leader is.

Védelem

Ezúttal nem fogom posztokra bontani, csak csemegézek a számok tengerében, így is elég hosszadalmas lesz az anyag. Az biztos, hogy Winovich helye elég kérdéses lett, mert a szélen én inkább nézem a Judon, Uche párost, akik a futás ellen is irtózatosan jól állnak a lábukon, ellenben ugye a szőke közönségkedvenccel.

Matt Judon konkrétan 92.7-es defensive ratinget kapott és a pass rush terén meg 90.5-re értékelte a PFF. De ez szemmel is látható volt, ahogy majd minden playben hatással volt a játékra az új szerzemény. Az alábbi 3 jelenet abszolút megmutatja, mennyire sokoldalú és nagyszerű játékosról van szó:

Josh Uche 85.8 pass rush és 77.6 defensive grade mellett zárta a találkozót. Igazán meghatározó egyénisége lesz a védelmünknek az elkövetkező években.

A buborék

Mellettük Tashawn Bower lépett egyet előre a Washington elleni teljesítményével. Def.Grade 79.9, Futás ellen 70.7, Pass Rush 74.1. Elég impozáns volt a rosterért küzdő játékostól.

Malik Gant sem kispályázott a lehetőséget látva. Ő 81.4-es gradet kapott a szereléseket tekintve, míg a defensive grade 68.7 volt nála.

Joejuan Williamset nagyon felpontozták, érthetően. Defensive melóra 81.7, szerelésekre 77.0, coverage teljesítményére pedig 81.4 lett az osztályrésze. Ez utóbbi a legjobb volt a csapatból. Jó lenne ha ezt tudná tartani a kérdéses megítélésű cornerback.

A másik coverage sztár az este folyamán Myles Bryant volt (81.3), ő kimagaslóan játszott végig. A defensive grade 87.3, ami Judon után a második legmagasabb. Futás (71.3) és szerelések (80.8) terén sem vallott szégyent a Safetyként szereplő játékos.

Akit még ki kell emelni az Dee Virgin, aki 76.1-t kapott a védekező snapjeire, amiből 31 is akadt a WFC ellen. A coverage értékelése 76.7, ami a harmadik legjobb a fent említett két másik DB mellett. Igen komolyan bejelentkezett egy roster helyért, hiszen ő a speciális egységben is bevethető. Vagy legalábbis a stáb a camp alatt próbálta betuszkolni valamelyik feladatkörbe.

Egyéb statisztikák

Futás ellen Adrian Phillips volt a legjobb (79.3) mellette Harvey Langi kapott ebben a szerepkörben jó értékelést (75.6) de ő sajnos a többi elemben nem csak szemre, de a PFF szerint is megégett. Coverage 29.5, tackling 49.4, pass rush 54,4, a teljes védekező munka pedig 41.8 lett. Ezért nem szabad egy-egy kiragadott statból messzemenő következtetést levonni és példálózni vele. Illetve megmutatják a számok Langi egydimenziós lehetőségeit, ami kizárólag a futójátékok kapcsán említhető.

Gant és Bryant kapta a PFF legjobb szerelőértékelését (80+), Michael Jackson és Ja’Whaun Bentley követte őket 79.8 és 78.9-es értékkel. Bentley amúgy a pass rushban is odatette magát (78.9). Ebben a szegmensben Bill Murray kívánkozik az összefoglalóba, hiszen Judon és Uche mögött a harmadik legjobban szerepelt a nyomás kapcsán (82.6). Igaz, cserébe máshol nem volt hozzáadott értéke a Nose Tacklenek.

Hasonló cipőben járt Montravius Adams is (70.6 pass rush és minden más gyenge), de például Ronnie Perkins egyenletesen jó volt mindenben, főleg a pressure generálásban (70.8).

Akeem Spence szemmel láthatóan is gyenge napot fogott ki, ezt az eredménykövetőben már kiszúrtam éleslátóan. Nem volt nehéz dolgom. A PFF támogatott ebben a hitemben, mert 39.7-es gradet kapott tőlük.

Rashod Berry egyáltalán nem tudott élni a lehetőséggel, hiszen alig akad nem piros jelzésű szám a neve mellett. Aki nem járatos a PFF színekben, annak legyen elég annyi, hogy ez elég gyászos szereplésre utal. Tackling 25.2, védekezés 32.8, futás ellen 46.7. Nem ezen a napon lépett beljebb az 53-as ajtón.

Mellettük még Lawrence Guy volt kutyaütő. Ami abból a szempontból nem meglepetés, hogy a táborban is mindenki elverte eddig. Kellemetlen hírek ezek a szerződés hosszabbítás után. Védekezése 34.5, futás ellen 38.0, szerelésekre pedig 20.7-t kapott a 18 játéka alatt. Elég komoly gödörben van a népszerű játékos és ha nem javul a teljesítménye, akkor szerződés ide vagy oda, komoly bajba kerülhet, mert a többiek hozzáadott értéke már jóval nagyobb. Hiszen például Carl Davis 63.8 védekezésben, 63.7 futás ellen, 70.2 szereléseknél, és 59 nyomás generálásban.

Megjegyezném még, hogy én elég szürkének láttam D’Angelo Rosst, de a PFF ezzel ellentétben elég jóra lehozta őt. Elfogadom az álláspontjukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://newenglandpatriots.blog.hu/api/trackback/id/tr3516659300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása