New England Patriots az én szememmel

Rosterhelyzet posztonként: Irányítók

2021. május 24. - topin

Az NFL-ben a legfontosabb poszt az irányítóé. Gyakorlatilag ezen el is bukhat egy amúgy jól összerakott társaság és a jó évek helyett nyűglődés következik, mire újra sikerül összegyűrni egy ütőképes csapatot.

Ebből a szempontból a tavaly mindegy volt melyik QB-val próbálkozunk, mert jelentős eredmény amúgy sem volt várható. Én azért egy pozitív szezont elbírtam volna képzelni, de az ismert okok miatt ez álom maradt. A mostani szezonban viszont már egy igen pofás roster várja az első hetet, és kevésbé lesz elhanyagolható az irányító kérdése a végelszámolást tekintve.

pats_qb_cover.jpeg

 

Kettő vagy három irányító?


A legfontosabb kérdés mindig a hozzáadott értéken múlik. Tom Brady mellett megtehettük, hogy csak egy irányítót vigyünk magunkkal a rosteren, ezzel is teret adva más poszton játszóknak a nagyobb mélység kialakítására. Mindössze a 2016-os év kivétel, ahol már tettünk egy tétova kísérletet a Brady utáni éra felé. De Tom megmutatta van még benne kakaó és összehozott 3 Super Bowl részvételt.

Az utóbbi hét évben ez volt a helyzet:

2014: 2 - Brady, Garoppolo
2015: 2 - Brady, Garoppolo
2016: 3 - Brady, Garoppolo,Brisett
2017: 2 - Brady, Garoppolo
2018: 2 - Brady, Hoyer
2019: 2 - Brady, Stidham
2020: 3 - Newton, Stidham, Hoyer

A tavalyi évben nem volt kérdés a nulla kilométeres Stidham és az ezer sebből vérző Cam Newton mellé, egy a rendszert is jól ismerő Hoyer jelenléte rendkívül fontos volt. Ekkora már a szurkolók is ismerték a Rams elleni bajnoki címhez hozzáadott értékét, és nem csak egy „koloncot” láttak benne. Igaz, a pályán sajnos nem ez látszott a Chiefs elleni burleszkfilmbe illő megoldásain a RedZoneban.

Mi várható idén?


Pont emiatt az ismeretlen mizéria végett nehezen meghatározható az idei végkimenetel is. Cam Newton borzalmas volt tavaly, és talán egy teljes offseason és preaseson, egy egészségesebb állapot jobb színben tünteti fel őt. Az biztos, hogy a legtöbb szurkoló szívja a fogát miatta, de Belichick kijelentései alapján Ő a mi irányítónk jelenleg. Őt kell tehát legyőzni ahhoz, hogy valaki átvegye a stafétát.

camnewton_1.JPG

A szerződése alapján, akár kirakható is lenne. Bár nyilván jelentene pár millió fecsérlést a kivágás, de ez a pár millió felfogható úgy is, hogy biztosíték volt arra, ha nem tudnánk QB-t szerezni a drafton, akkor legyen valaki a talonban, vagy aki miatt a szabadügynököknek is vonzóbban vagyunk. Gyakorlatilag a fizetése is pont olyan, mint QB posztunk. Meghatározhatatlan, hogy ennyiért már nem rakja ki az öreg, vagy ennyiért még kirakható, ha a többiek jó előszezont futnak.

Jarrett Stidham helyzete sem egyszerű, de egyértelműen ő van legalul jelenleg. Idén Newton előtte van és tavaly sem sikerült legyőzni őt. Jövőre Mac Jones lesz előtte, így vele már nem számolhatunk, mint a Pats hosszútávú megoldása. Gyakorlatilag ez az idei az utolsó szalmaszál, amibe kapaszkodhat. Igaz, ez a szalmaszál, lehet kazalnyi is, amennyiben megragadja ezt és él a lehetőséggel és vezérként lehengerlő TC-t tol, valamint a preseason meccseken is kirobbanó formában vitézkedik. Ez esetben alaposan feladná a leckét a stábnak, hogy Newton vagy ő legyen a week1 starter. Mindenesetre az, hogy idén már ő szervezte a phase1 edzéseit az elkapóknak, akik örömmel jelentek meg ezen, az Belichickék elismerését is kiváltotta, mert pont ezt a fajta leader szerepet hiányolták tőle. Egyértelműen neki rezeg a léc legjobban, ha csak két QB-t viszünk magunkkal, mert Jones mellé kellene egy minden hájjal megkent veterán. Márpedig ebből a szempontból Stidham nem egy acélos mentor vonulat. Ráadásul az ő kivágása kisebb érvágás lenne a Salary Cap szempontjából is.

stidham.JPG

Felvetődhet egy esetleges trade opciója, de erre jelenleg csak a Texans tűnt jó partnernek. Nem csak a Watson helyzet miatt, hanem Nick Caserio személye is hozzáadott ehhez az elképzeléshez. ismeri, a draftolásában is részt vett, ha lát benne fantáziát olcsón megszerezheti alacsony kockázat, nagy megtérülés eséllyel. De aztán másik QB-t szereztek Houstonban.

Aztán itt van nekünk Brian Hoyer, aki sokadjára tért vissza a Gillette-be. Már tavaly sem volt valami szuper éles helyzetben, és ez nyilván idén sem változna sokat. Ezért az ő visszahozatalának nagy jelentőséget nem tulajdonítok. Mentorkodhat az újonc mellett és segíthet neki mindenben, amiben csak egy veterán QB előreviheti egy ígéretes fiatal fejlődését. Eleve nehezen látom, hogy három irányító is beférjen a végén, de azt végképp nehezen emészteném meg, ha Hoyer miatt maradna ki egy ígéretes játékos másik posztokon. Neki hozzáadott értéke a jövőhöz nincsen, 2022-ben biztosan nem lenne rosteren, ellenben aki miatta kimaradna, az könnyen odaérhetne, vagy szezon közben is jelentős feladatot kaphatna sérülések esetén.

hoyer.JPG

Nekünk meg mindegy lenne a szezont nézve, ha Hoyernek még pályára kellene kerülnie huzamosabb ideig. Kicsit a Stidham trade gondolata merült fel bennem, amikor jött a visszatéréséről szóló hír, de mivel ez nem történt meg, így nyugtáztam a tényt, hogy ő lesz az edzőtáborban a 4.számú irányító. Ennyien minden TC-ben voltak a poszton, tavaly is itt volt Lewerke és Smith, mint UDFA QB, most Jones segítése végett Hoyer jobb opció, mint valami zöldfülű.

A végére marad Mac Jones, akinek szintén van esélye a kezdő pozícióra a szezon elején. Bár ennek elég kicsi az esélye, de amennyiben gyorsan tanul és jól adaptálódik a rendszerünkbe, akkor lekörözheti a két poszttársát a nyár végére. Valahol legbelül ez lenne a legjobb szcenárió nekünk Patriots szurkolóknak. Azt jelentené, hogy Jones nagy tempóban fejlődik, az alapjátékunk vele működhetne és a futás nagyon segíthetné őt. A több cikkben is megjelent rendszeridegenségtől és kevésbé félek, mert RPO már Brady utolsó éveiben is Josh McDaniels playbook része volt, csak hiába hívta be, ha Tom mindig áthívta a játékot. Erről is van cikk, hogy ezt az elemet miért nem sikerült beépíteni korábban. Így némi segítséget kaphat a támadó koordinátortól az újonc a kedvenc játékelemének beemelésével.

mac_jones.JPG

Olvastam hazai fórumon, hogy vannak szurkolók, akik szerinte felmerülhet egy Jones cut/IR opció, ha nem megfelelő ütemben fejlődik a nyár végéig. Nos, ez kicsit megdöbbentő, hiszen egy első körös játékosról beszélünk, akire a franchise épülne ebben az évtizedben. A cut az olyan szinten botor gondolat, hogy a szót sem érdemes pazarolni rá. Az IR az csak Stidham fenekét védené, de akkor már jobb, ha Jones a csapattal edz egész évben és szokja a légkört. Nem egy potenciális franchise játékost szokás IR elrejteni, hanem mondjuk egy Berrios féle 7.WR-t, akit elvinnének a gyakorlóból, de az 53-ba nem fér be, viszont a posztján kiöregedés várható, amit ó pótolhat majd. De a QB poszt az annyira összetett, hogy abban fejlődni csak a többiekkel együtt tud az újonc. Kizártnak tartom, hogy Jonesnak ne legyen atombiztos helye az 53-ban. A kérdés, hogy a szezon első meccsén, a szezon közepén, vagy jövőre kapja meg a csapatot?

Megjegyzem, ha Stidham menne egy jó edzőtábort és az előszezon meccseken is hasítana, akkor Jones nyugodtan ráérne jövőre pályára lépni. Sőt, akkor is ugyanez a helyzet, ha a tavalyi szezon elején erőtől duzzadó Newtont láthatjuk, jobb ball placement mellett és jobb snap előtti és utáni olvasással, jobb döntéshozatallal.

Én Stidham párti vagyok Newtonnal szemben, de Jones miatt meg kell egy Cam az öltözőbe mellé. Így a minimálisnál is kisebb esély van az ő jelentős szerepvállalására. Mindenesetre Stidham is mutat vezér jeleket, Newton egy új dobóedzővel készül, hogy javítson a mechanikáján. Jones pedig egy Tom Brady mentalitással megáldott játékos, aki mindig a legjobb akar lenni és ezért mindent alárendel, bármennyit dolgozik érte. Ha csak ezeket nézzük elég elszántak a srácok és egy elég jó verseny jöhet ki belőle. Stidham tavaly is nagyot ment a sérüléséig, míg Newton a covid előtt ragadta magával a szurkolókat, Jones pedig egyértelműen az új éra vezére.

Nagyon csalódott lennék, ha egyik sem tudna szintet lépni és idén is a QB poszton múlna a sikeres szezon. Főleg, hogy én ezt a rostert tartom annyira erősnek a stábbal megspékelve, hogy egy közepesnél csak picit jobb QB teljesítménnyel is nagyot tudjon villantani. Ez nem feltétlenül Super Bowl részvételt jelent, hanem hogy bárkit elverhetünk a playoffban és senki nem örülne igazán, ha ott az útjába kerülnénk. Aztán 2001-ben sem nekünk állt a zászló a szezon előtt, 2021 is lehetne olyan sztori.

A bejegyzés trackback címe:

https://newenglandpatriots.blog.hu/api/trackback/id/tr7216570516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása